Ας υποθέσουμε ότι βγαίνεις με κάποιον και περνάτε πολύ καλά μαζί: το σεξ είναι υπέροχο, γελάτε με τα ίδια αστεία, περνάτε ο ένας χρόνο στο σπίτι του άλλου, βλέπετε ταινίες στο Netflix και σε συμπαθεί ο γάτος του. Μέχρι εδώ όλα τέλεια. Ωστόσο όταν του ζητάς να συζητήσετε το τι έχετε μεταξύ σας, δηλαδή αν είστε επίσημα μαζί, αν η σχέση σας είναι αποκλειστική ή μπορείτε να βγαίνετε και με άλλα άτομα, αυτό δεν συμβαίνει. Εκείνος αποφεύγει την κουβέντα ή ελίσσεται και δεν μπορείς να καταλάβεις τι έχετε μεταξύ σας: αν επιμείνεις πολύ και σου πει ότι “δε θέλει ταμπέλες” ή “δεν είναι έτοιμος για δεσμεύσεις” ή κάτι παρόμοιο, τότε βιώνεις την κατάσταση Blue-Stalling.

Το φαινόμενο Blue-Stalling στις σχέσεις είναι εξαιρετικά συνηθισμένο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια: πολλοί άνθρωποι θέλουν να έχουν κάτι σαν σχέση με κάποιον άλλον αλλά σε καμια περίπτωση αποκλειστική δέσμευση, γι αυτό και εξακολουθούν να φλερτάρουν με άλλους και να διατηρούν προφίλ σε διάφορα date applications. Αν αυτοί οι άνθρωποι μπλέξουν με άτομα που είναι στην ίδια σελίδα με τους ίδιους τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα βρίσκουν θαυμάσια. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ένα τέτοιο άτομο που δε θέλει δεσμεύσεις, μπλέκει με έναν άλλο που δεν είναι σε αυτή τη φάση, δηλαδή αποζητά την αποκλειστικότητα ,τη μόνιμη σχέση και όχι το σκέτο σεξ.

Το θέμα λοιπόν είναι τα άτομα να ξεκαθαρίζουν από την αρχή τις προθέσεις τους εάν και εφόσον αυτές είναι ξεκάθαρες ώστε να μην γίνονται παρεξηγήσεις και να μην ραγίζουν καρδιές. Απλώς αυτοί που αρέσκονται στο Blue-Stalling, αρκετά συχνά δεν λένε εξ αρχής τι θέλουν για να μην χάσουν τους άλλους, με αποτέλεσμα οι άλλοι να αναπτύσσουν αισθήματα και όταν μαθαίνουν σε τι ‘σχέση’ βρίσκονται να πληγώνονται μεν, αλλά να τους είναι δύσκολο να ξεφύγουν δε. Πολύ κακό deal ειδικά αν δεν είσαι ο  τύπος που δε θέλει δέσμευση, αλλά ο άλλος. Δυστυχώς, λίγο πολύ έχει συμβεί σε όλους μας κάποια στιγμή, απλώς μάλλον δεν γνωρίζαμε ότι πλέον υπάρχει όρος να το περιγράφει.

Η συμβουλή την οποία δίνουν οι ειδικοί σχέσεων είναι να ξεκαθαρίζουμε σχετικά σύντομα τι θέλουμε να δώσουμε και τι να πάρουμε από κάθε καινούρια σχέση ώστε να μην γίνονται παρεξηγήσεις και μπερδέματα. Κι αν κάτι δεν μας αρέσει να το λέμε, όπως και να επιμένουμε να πάρουμε απαντήσεις για ότι ρωτάμε. Μην αφήνουμε τον καιρό να περνάει χωρίς να ξέρουμε που βαδίζουμε με κάποιον σε όποια πλευρά κι αν βρισκόμαστε, είτε σε αυτή που επιζητά τη μόνιμη είτε σε εκείνη που αναζητά την εφήμερη σχέση.