Η εμπειρία του phantom dick ή αλλιώς σεξ φάντασμα προκύπτει όταν μια γυναίκα έχει πάψει να κάνει σεξ για λίγο ή για πολύ καιρό, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το χρονικό διάστημα, και μπορεί ακόμη να αισθανθεί τη διέγερση από τη διείσδυση του πέους μέσα στον κόλπο της, χωρίς φυσικά να πονάει, αλλά μονάχα να το απολαμβάνει.

H αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες που έχουν βιώσει το φαινόμενο του phantom dick περιγράφουν την εμπειρία τους η καθεμία με εντελώς διαφορετικό τρόπο: Άλλες λένε πως είναι πραγματικά ικανοποιητική, κάποιες άλλες είπαν ότι είναι κάτι που ένιωσαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μερικές λένε ότι το προκαλούν με τη σκέψη τους.

Όπως και να έχει πρόκειται για μια μυστηριακή εμπειρία η οποία όμως έχει πρακτικά αποτελέσματα αφού προκαλεί τις αισθήσεις της γυναίκας και τη φέρνει σε οργασμό. Μάλιστα υπάρχει και ιατρική ονομασία για αυτό το φαινόμενο η οποία είναι “ακούσια κολπική πίεση”και ειδικά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έχει και εξήγηση.

Μια γυναίκα λοιπόν που διανύει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της εκκρίνει από τις ωοθήκες της μια ορμόνη η οποία λέγεται ρηλαξίνη- η οποία κάνει ακριβώς αυτό που φαντάζεστε, δηλαδή χαλαρώνει τον οργανισμό- ώστε να προετοιμάσει τη μήτρα για την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί σύντομα και αυτή ακριβώς η έκκριση της συγκεκριμένης ορμόνης προκαλεί σε μερικές γυναίκες είτε ευαισθησία και πίεση στα γεννητικά όργανα είτε ακόμη και σε κάποιες πόνο. Όταν λοιπόν η ρηλαξίνη συνδυαστεί με πραγματικό σεξ, προκύπτει ένας πολύ έντονος οργασμός, τόσο έντονος που οι μύες παραμένουν ερεθισμένοι και προκαλούν την ίδια αίσθηση και αφού τελειώση η πράξη.

Το φαινόμενο Phantom dick πάντως δεν περιορίζεται στις έγκυες γυναίκες. Υπάρχει και άλλος λόγος ο οποίος επιτρέπει στους μυς τις πυέλου να βιώσουν αυτή την εμπειρια: όταν οι συγκεκριμένοι μύες είναι σφιχτοί ο ερεθισμός τους κάνει ακόμη πιο σφιχτούς κάτι που προκαλεί σπασμούς και πίεση στον κόλπο. Και οι συσπάσεις αυτές είναι εντονότερες μετά από έναν δυνατό οργασμό και όχι μόνο κατά τη διάρκειά του. Επομένως το φαινόμενο phantom dick προκύπτει μετά το σεξ, αλλά εξαρτάται από αυτό.

Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για μια διέγερση η οποία προκύπτει από την αιμάτωση των γεννητικών οργάνων σε κατάσταση ηρεμίας η οποία μπορεί να προκύψει κυρίως από τους λόγους που προαναφέραμε και αν τελικά δεν οδηγήσει σε έναν έντονο οργασμό τότε μάλλον η πίεση αυτή είναι απλώς ενοχλητική.