Μια κατάσταση που ίσως έχουν βρεθεί αρκετές γυναίκες περιγράφει μία κοπέλα με γράμμα της στο Bustle.com. Η ίδια παραδέχεται πως είναι ερωτευμένη με τον καλύτερό της φίλο, ενώ εκείνος δείχνει να μην τρέφει τα ίδια συναισθήματα για εκείνη, παρά το ότι έκαναν έρωτα. Η editor απαντά.

Ο προβληματισμός της αναγνώστριας

«Είμαι ερωτευμένη με τον καλύτερό μου φίλο. Η χημεία μας είναι μοναδική. Συμπληρώνουμε ο ένας τις προτάσεις του άλλου, θέλουμε τα ίδια πράγματα και διασκεδάζουμε πολύ. Οι σχέσεις και τα ραντεβού μου με άλλους άνδρες είναι δύσκολα, αφού δεν μπορούν να αποδεχτούν τη σχέση με τον κολλητό μου. Επιπλέον, δεν έχω και πολλές ευκαιρίες για ραντεβού. Και η αλήθεια είναι πως έχουμε κοιμηθεί μαζί αρκετές φορές και παλαιότερα και πιο πρόσφατα. Υπάρχουν πολλά που δεν αντέχω σε αυτόν, αλλά τον θέλω πάρα πολύ. Ωστόσο, εκείνος δεν φαίνεται να νιώθει το ίδιο για εμένα. Βγαίνει συνεχώς ραντεβού με πανέμορφες κοπέλες και ψάχνει τη μία και μοναδική. Εγώ περνάω τον περισσότερο χρόνο μου ανησυχώντας επειδή δεν είμαι αρκετά καλή για εκείνον – πράγμα που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθησή μου. Τώρα έχει σχέση με μια άλλη κοπέλα. Νιώθω πως η καρδιά μου θα ξεριζωθεί από τον πόνο. Υπάρχει τρόπος να τον ξεπεράσω, χωρίς να χαλάσω τη φιλία μας; Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτόν».

Η απάντηση της ειδικού

«Νομίζω η ερώτηση που πρέπει να απαντήσετε πρώτα είναι το ποια σημεία της σχέσης σας δεν οδηγούν σε σεξ. Προφανώς και από τις δύο πλευρές υπάρχει αυτή η έλξη – συνηθισμένη σε φιλίες. Τι σας αρέσει σε αυτόν τον άντρα που δεν έχει να κάνει με φλερτ ή σεξ; Απαντήστε ειλικρινά στον εαυτό σας και θα καταλάβετε πολλά. Δεν είναι κακό να παραδεχτείτε πως η φιλία σας ήταν και κάτι παραπάνω. Δεν σας κάνει λιγότερο φίλους αυτό. Βέβαια, θα πρέπει να καταλάβετε πως αν θέλετε η φιλία σας με τον συγκεκριμένο άνθρωπο να επιβιώσει, θα πρέπει και να αλλάξει.

Εν μέρει, επειδή και οι δύο νιώσατε μια έλξη στο παρελθόν και εσείς ακόμα τρέφετε τέτοια συναισθήματα. Η δουλειά σας τώρα είναι να ξαναχτίσετε μια φιλία. Θα είναι δύσκολο και θα πρέπει να προσαρμοστείτε σε νέα δεδομένα.

Σας προτείνω αυτή τη στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα. Αφήστε τον εαυτό σας να βιώσει τη θλίψη – για μια, δυο μέρες. Κλάψτε, φωνάξτε, πικραθείτε και καταγράψτε όλες σας τις σκέψεις – ακόμα και τις πιο τρελές. Κάντε περιπάτους, μείνετε μόνη, κάντε μια αγορά ή ξεκινήστε ένα τρελό χόμπι.

Μόλις ξεπεράσετε τη θλίψη σας, κάντε στον εαυτό σας ορισμένες ερωτήσεις και καταστρώστε νέα σχέδια. Πώς θα διοχετεύσετε τα συναισθήματά σας σε κάτι που δεν αφορά τον φίλο σας; Πώς θα εκτονώσετε τη σεξουαλική σας ενέργεια χωρίς να είναι εκείνος μέρος της; Διαβάστε ένα βιβλίο ή αυνανιστείτε και μην διστάσετε να φλερτάρετε.

Το επόμενο βήμα είναι να αποδεχτείτε τη νέα εκδοχή της φιλίας και να τη δείτε με μάτια καθαρά από έλξη. Στην αρχή, θα νομίζετε ότι αυτή η νέα εκδοχή της φιλίας δεν σας ταιριάζει ή δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχατε πριν. Αν θέλετε πραγματικά να κρατήσετε αυτό το άτομο στη ζωή σας θα ξεπεράσετε αυτό το κομμάτι και θα προχωρήσετε παρακάτω. Πρέπει να θυμάστε βέβαια, πως μπορεί τα πράγματα να μην λειτουργήσουν εξ αρχής. Όχι επειδή κάνατε σεξ, αλλά επειδή οι άνθρωποι όταν βρίσκονται σε μια νέα σχέση συνηθίζουν να συμπεριφέρονται αρκετά επιθετικά σε εκείνους με τους οποίους είχαν συνευρεθεί ερωτικά παλαιότερα.

Προτεραιτότητα θα είναι η σχέση του και αυτό οφείλετε να το σεβαστείτε. Φυσικά, στο κάδρο πρέπει να μπει και η νέα του σύντροφος. Κάντε τη να νιώσει κομμάτι της φιλίας και της παρέας σας. Η φιλία σας (αν πραγματικά αυτό θέλετε) μπορεί να ανθίσει παρά τις δυσκολίες και τις περίεργες καταστάσεις.

Εσείς πρέπει να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας, να προσπαθείτε για τη φιλία σας (τονίζω, αν αυτό θέλετε) και να κάνετε υπομονή. Συνεχίστε να ζείτε. Να κάνετε φιλίες, να κάνετε γνωριμίες, να έχετε μια γεμάτη ζωή. Όχι ως εκδίκηση ή αντίποινα, αλλά επειδή αγαπάτε τον εαυτό σας. Ο κολλητός σας δεν είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα ερωτευτείτε. Σας το εγγυώμαι».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below