Η Amy δεν μπορεί να θυμηθεί την τελευταία φορά που είχε σεξουαλική επαφή με τον αρραβωνιαστικό της, Ben. Απλά ξέρει ότι ήταν τουλάχιστον 18 μήνες πριν – και ότι παρά την έλλειψη σεξουαλικής σχέσης, ανυπομονεί να παντρευτεί τον άντρα της, όσο ποτέ. “Είμαι με τον Ben εδώ και τέσσερα χρόνια και παντρευόμαστε φέτος.”, λέει. “Αλλά παρόλο που δεν έχουμε κάνει σεξ τους τελευταίους 18 μήνες, δεν έχω καμία αμφιβολία για το γάμο, κάτι που πολλοί άνθρωποι απλά δεν θα καταλάβουν.”

“Στην αρχή, ήμασταν σαν οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι. Αλλά μετά από τις πρώτες μέρες, τα πράγματα επιβραδύνθηκαν σταδιακά. Κανένας από εμάς δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή λίμπιντο. Προσελκύομαι μόνο από ανθρώπους που γνωρίζω σε συναισθηματικό επίπεδο, κάτι που συμβαίνει τόσο σπάνια και με κάνει να αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να είμαι asexual.”

“Ο σύντροφός μου κι εγώ προτιμάμε γενικά άλλες δραστηριότητες από τη σεξουαλική επαφή και κανείς μας δεν ενοχλείται. Μόλις προσπαθήσαμε και πιέσαμε τους εαυτούς μας να κάνουμε σεξ, χάσαμε τη διάθεσή μας. Φτάσαμε στο στάδιο όπου κάθε μήνα, θα γυρίζαμε ο ένας στον άλλο και θα λέγαμε: “Πρέπει πραγματικά να κάνουμε sex, έτσι δεν είναι;”

Παρόλο που μια σχέση χωρίς καθόλου σεξ δεν είναι ο κανόνας, είμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας σεξουαλικής ύφεσης, ενώ οι Millennials έχουν λιγότερο σεξ από τους Gen Xers. Στις ΗΠΑ, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους δεν κάνει καθόλου σεξ, ενώ λιγότεροι από τους μισούς Βρετανούς άνδρες και γυναίκες κάνουν σεξ το πολύ μία φορά την εβδομάδα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το άγχος και τα κοινωνικά μέσα, μέχρι την αδυναμία να αφήσουμε τα τηλέφωνά μας έξω από την κρεβατοκάμαρα.

Οι περισσότεροι βρίσκουν ότι το σεξ επιβραδύνεται μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό. Αλλά πώς διατηρείται η οικειότητα, όταν δεν έρχεσαι σε επαφή τόσο συχνά; Είναι πραγματικά δυνατό να έχουμε μια στενή και υγιή σχέση, όταν το sex δεν έχει τον πρωταρχικό ρόλο;

“Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι: Ναι, απολύτως”, λέει η Ammanda Major, Επικεφαλής Υπηρεσίας Ποιότητας και Κλινικής Πρακτικής στο Relate. “Αλλά πρέπει να έχουμε επίγνωση του πώς ορίζεται η λέξη sex – για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει απλή διείσδυση, ενώ για άλλους μπορεί να είναι ένα ευρύ φάσμα οικείων συμπεριφορών που βοηθούν ένα ζευγάρι να αισθάνεται συνδεδεμένο”, εξηγεί.

“Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να υποθεί είναι ότι δεν πρέπει να πιέζεις τον σύντροφό σου να μην κάνεις σεξ ή αντίστροφα. Πρέπει να είναι μια αμοιβαία αποδεκτή απόφαση, όπου και οι δύο άνθρωποι αισθάνονται ότι ταιριάζει στη σχέση.”

Αν το sex παίζει βασικό ρόλο στις σχέσεις, ίσως ακούγεται απίθανο ότι μπορεί να επιτευχθεί αληθινή οικειότητα. Αλλά η οικειότητα, καθώς και το σεξ, έρχονται σε πολλές διαφορετικές μορφές. “Το sex είναι ο ορισμός της οικειότητας”, εξηγεί η Ammanda. “Για κάποιους ανθρώπους, σημαίνει ότι είναι σε θέση να είναι πραγματικά συναισθηματικά ευάλωτοι με το σύντροφό τους.”

Για την Amy και τον Ben, η οικειότητα είναι πραγματικά ζωντανή στη σχέση τους, ακόμη και χωρίς την έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. “Αισθάνομαι απίστευτα κοντά στο Ben συναισθηματικά – είναι ένας ευαίσθητος και κατανοητός άνθρωπος που εμπιστεύομαι”, εξηγεί.

“Ανταλλάσουμε, συχνά, παθιασμένα φιλιά – αλλά αν αυτό μπορεί να οδηγήσει άλλα ζευγάρια να κάνουν σεξ, δεν πυροδοτεί τίποτα περισσότερο για εμάς. Δεν έχω την επιθυμία να προχωρήσω, δεν αισθάνομαι ότι χάνω κάτι και γνωρίζω ότι ο Ben αισθάνεται το ίδιο.”

“Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε πραγματικά να μιλήσετε γι’ αυτό με το σύντροφό σας, σκεφτείτε να δείτε έναν sex therapist. Θα μπορούσε να εντοπίσει από που πηγάζουν τα σεξουαλικά προβλήματά και να σας βοηθήσει να τα επιλύσετε”, εξηγεί.

Η Amy και ο Ben κάνουν τακτικές συζητήσεις για να ελέγξουν την ευελιξία στη σχέση τους. “Γνωρίζουμε ότι είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση. Έτσι κάνουμε τακτικές συζητήσεις για αυτή την κατάσταση, με το ερώτημα, “Είμαστε σίγουροι ότι συμφωνούμε με αυτή τη σχέση που έχουμε;”