«Μου είχαν πει ότι στο σπίτι της δεν θέλει να κάνει τίποτα και την έλεγαν Queen»: Αυτή είναι μια ατάκα που ειπώθηκε τηλεοπτικά το 2022 για να σχολιάσει, αρνητικά, τις συνήθειες μιας γυναίκας, όπου «τίποτα» σημαίνει φυσικά δουλειές του σπιτιού. Ακολούθησε μια φράση του τύπου «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει», αλλά η ουσία είναι ότι το να μην ασχολείται κάποια με τα οικιακά είναι κάτι που αξίζει να συζητηθεί από τρίτους και όχι με την καλύτερη προαίρεση.

Μοιάζει να έχει περάσει ένας αιώνας από την εποχή της «Μαίρης Παναγιωταρά», της εργαζόμενης γυναίκας και καλής νοικοκυράς, και περίπου τριάντα φεμινιστικά κύματα επίσης, αλλά όπως φαίνεται το γενετικό πρόσημο που κάνει τη φασίνα γυναικεία υπόθεση, επιμένει. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα οι άντρες κάνουν απείρως λιγότερα στο σπίτι, ακόμα κι όταν δεν είναι οι μόνοι που εργάζονται – κι αυτό όχι μόνο στο Ιράν, αλλά και στην προηγμένη κατά τα άλλα Σουηδία. Για την Ελλάδα, είναι προφανές ότι το μοντέλο δούλα και κυρά παραμένει ζωντανό, γι’ αυτό και θεωρούμε φυσιολογικό να λέμε «queen» μια γυναίκα που δεν καθαρίζει μόνη της, αλλά κανένας δεν αποκαλεί «king» τον άντρα που κάνει το ίδιο – αυτός λέγεται απλώς άντρας. Όχι τυχαία, στις συνεντεύξεις επωνύμων, πολλές γυναίκες θα ερωτηθούν και θα απαντήσουν σχετικά, ενώ για να γίνει σχετική νύξη σε άντρα, θα πρέπει προηγουμένως να έχει αναφέρει ότι πάσχει από κάποιο είδος ψυχαναγκασμού που τον εξωθεί σε τρελές πράξεις, όπως π.χ. να σφουγγαρίζει το σπίτι του.

Θεωρούμε φυσιολογικό να λέμε «queen» μια γυναίκα που δεν καθαρίζει μόνη της, αλλά κανένας δεν αποκαλεί «king» τον άντρα που κάνει το ίδιο – αυτός λέγεται απλώς άντρας.

Πολλοί γράφουν και ξαναγράφουν ότι είναι πια καιρός να αποσυνδέσουμε τα οικιακά από τη βιολογία, αλλά είναι παραπάνω από προφανές ότι είναι μια αλλαγή νοοτροπίας που θα πάρει ακόμα χρόνια. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι στη φύση της γυναίκας να μην αντέχει την ακαταστασία, σε αντίθεση με τον άνδρα, που μπορεί άνετα να ζήσει για χρόνια θαμμένος κάτω από μια στοίβα άπλυτα, αλλά πρόκειται για θεωρία που αντικρούεται από το γεγονός ότι στην πραγματικότητα οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα οικοκυρικά επειδή απλούστατα κρίνονται γι’ αυτό. Από τους εαυτούς τους, αλλά και από όλους τους άλλους, που ας πούμε θα τις αποκαλέσουν «βασίλισσες» επειδή δεν έχουν κάποια γενετική προδιάθεση στη νοικοκυροσύνη. Ευτυχώς, με αρκετή θέληση, οι αναχρονιστικές αντιλήψεις αλλάζουν. Μια καλή αρχή είναι να σταματήσουμε να κριτικάρουμε τις οικιακές ικανότητες των γυναικών, ξεκινώντας, ιδανικά, από το σπίτι μας.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below