Έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά το Fakeaway φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Το νέο trend δεν είναι παρά ένα σπιτικά μαγειρεμένο γεύμα το οποίο αντιγράφει ένα φαγητό που συνήθως παραγγέλνουμε απ’ έξω.

Μια έρευνα από την πλατφόρμα σπιτικού μαγειρέματος και κοινής χρήσης συνταγών Cookpad αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς (53%) συμμετέχοντες στην Ελλάδα επιχειρούν να φτιάξουν στο σπίτι το αγαπημένο τους delivery για να «τρέφονται πιο υγιεινά» (63%), αλλά και να «κάνουν οικονομία» (42%).

Κατά μέσο όρο, τα ελληνικά νοικοκυριά ξοδεύουν 19 ευρώ ανά παραγγελία και παραγγέλνουν περίπου 3 φορές το μήνα. Οι νέοι ηλικίας 18-34 ετών παίρνουν φαγητό απ’ έξω περισσότερο, με το 47% να παραγγέλνει 1-2 φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με το 26% όσων είναι άνω των 50 ετών.

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου η παιδική παχυσαρκία ανθεί, και οι νέοι 15-24 ετών μαγειρεύουν 40% λιγότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό είναι τρομακτικό, δεδομένου μάλιστα ότι οι μισοί περίπου νέοι άνθρωποι παραγγέλνουν 1-2 φορές την εβδομάδα».

Η Ναυσικά Λιμναίου, Community manager της Cookpad, σχολιάζει: «Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου η παιδική παχυσαρκία ανθεί, και οι νέοι 15-24 ετών μαγειρεύουν 40% λιγότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό είναι τρομακτικό, δεδομένου μάλιστα ότι οι μισοί περίπου νέοι άνθρωποι παραγγέλνουν 1-2 φορές την εβδομάδα. Μας δίνει λοιπόν τεράστια χαρά να βλέπουμε πλέον τους ανθρώπους που μαγειρεύουν σπίτι τους να πειραματίζονται με φαγητά που συνήθως παράγγελναν για να τρώνε, φτιάχνοντας γεύματα πιο υγιεινά, αλλά και πιο οικονομικά χωρίς να στερούνται το αγαπημένα τους delivery πιάτα. Σίγουρα η σπιτική πίτσα είναι το πιο δημοφιλές, καθώς υπάρχει τεράστια ποικιλία συνταγών, με μερικές από αυτές να παίρνουν λιγότερο από 15 λεπτά για να σερβιριστούν και να κοστίζουν το ¼ της τιμής μιας έτοιμης πίτσας από την πιτσαρία!».

Όμως ο αριθμός των γευμάτων που παραγγέλνουν οι Έλληνες απ’ έξω είναι πιθανόν να μειωθεί και άλλο: Το 87% αναφέρει ότι οι τιμές των delivery έχουν αυξηθεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και το 30% υποστηρίζει ότι αυτές έχουν διπλασιαστεί.

Δείτε μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας οπτικοποιημένα:

Πέντε λόγοι για να κάνετε Fakeaway αντί να παραγγείλετε:

1. Το να παραγγέλνετε δεν είναι πάντα ο πιο σύντομος δρόμος. Ο μέσος χρόνος για να λάβετε μια παραγγελία είναι περίπου 30’, αλλά αυτός αυξάνεται σε ώρες αιχμής, το οποίο σημαίνει ότι πιθανότατα θα περιμένετε το φαγητό σας για περισσότερο από μία ώρα.

2. Εγγυημένα καλή γεύση. Ένας στους 10 αισθάνεται απογοητευμένος μετά την κατανάλωση φαγητού που έχει παραγγείλει, σε σύγκριση με έναν στους 100 που καταναλώνουν ένα σπιτικό γεύμα.

3. Φτάνει ζεστό στο πιάτο σας. Το 35% των συμμετεχόντων προτιμούν να τρώνε αυτά που μαγειρεύουν μόνοι τους.

4. Εξοικονομείτε ετησίως εκατοντάδες ευρώ. Το 89% υποστηρίζει ότι κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ να μαγειρέψεις ένα Fakeaway για την οικογένειά σου, περίπου το μισό σε σύγκριση με το να παραγγείλεις.

5. Σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Ο άνθρωποι νιώθουν τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια μετά από ένα σπιτικό γεύμα (19%) σε σχέση με ένα γεύμα που έχουν παραγγείλει (4%). Επιπλέον, τα επίπεδα ευχαρίστησης μετά το γεύμα διπλασιάζονται από 25% (delivery) σε 55% (σπιτικό).

Info
Δείτε εδώ το Cookbook «Junk food από σπίτι» με 27 νόστιμες συνταγές που επιμελήθηκε η ελληνική μαγειρική κοινότητα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below