Και ποιος δεν ονειρεύεται τη στιγμή που θα ζήσει, ξανά, τον έρωτα; Για να μας αγαπήσουν όμως πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε εμείς τον εαυτό μας, όπως γράφει η Cassie Fox σε ένα άρθρο που μας γεμίζει με δύναμη και αυτοεκτίμηση. Που μας παρακινεί να δούμε τον εαυτό μας όπως θα μας έβλεπε κάποιος που μας θαυμάζει γι’ αυτό που είμαστε πραγματικά:

«Γυναίκες, όμορφα, άγρια, υπέροχα πλάσματα. Υπάρχουν ωκεανοί μέσα σας, κύματα που σκάνε στην ακτή κάθε καμπύλης που σας έχει χαρίσει η ζωή. Κάποιες από εσάς είστε σειρήνες, άλλες σταθερές σαν αρχαίες ακτογραμμές, κάποιες βρίσκεστε ακόμα κουλουριασμένες σε κοχύλια στο βυθό, ακόμα όχι έτοιμες να περιπλανηθείτε στα ανοιχτά.

»Αλλά όλες, καθεμία σας, είστε τόσο εξαιρετικά, τέλεια, φοβερά φτιαγμένες. Δείτε το. Αποδεχτείτε το.

»Μάθετε να ερωτεύεστε το ίδιο σας το σώμα – που τόσο όμορφα φιλοξενεί το πνεύμα και την ψυχή σας. Αφήστε το να εξερευνηθεί με λατρεία, έχει φτιαχτεί για να δίνει και να παίρνει ευχαρίστηση, να δίνει και να παίρνει πόνο, να δίνει και να παίρνει ζωή. Ζήστε μέσα σε αυτό, με δύναμη, πληρότητα, διασκεδάστε και πληγωθείτε και θεραπευτείτε και ολοκληρωθείτε ξανά.

»Φορέστε εφαρμοστά τζιν και μακριές φούστες και κοντές φούστες και μπικίνι και ζιβάγκο και ανακαλύψτε τι σας κάνει να νιώθετε άνετα, βρείτε τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Η ζωή σας δεν είναι επίδειξη μόδας, εξωτικός χορός, στριπτίζ και η ουσία δεν είναι να χορεύετε γύρω από έναν στύλο για να διασκεδάζετε τους άλλους.

«Φορέστε εφαρμοστά τζιν και μακριές φούστες και κοντές φούστες και μπικίνι και ζιβάγκο και ανακαλύψτε τι σας κάνει να νιώθετε άνετα, βρείτε τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά».

»Είναι η δική σας ζωή, σημαντική και μεγαλειώδης. Είστε ο καλύτερος υπερασπιστής του εαυτού σας – και κάποιες φορές, ο μοναδικός. Μάθετε τώρα ότι κάποιες φορές είναι μοναχική, κάποιες φορές είναι δύσκολη και κάποιες φορές τη νιώθουμε σαν γροθιά στο στομάχι.

»Μια από τις καλύτερες αποφάσεις που θα πάρετε θα είναι να γίνετε φίλες του εαυτού σας και να ερωτευτείτε τον εαυτό σας. Να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις, το μυαλό, το σώμα κανενός άλλου, ότι το μόνο που εξαρτάται από εμάς είναι το πώς ανταποκρινόμαστε στον κόσμο γύρω μας και δεν είμαστε ούτε υπεύθυνοι ούτε μπορούμε να κατευθύνουμε τις πράξεις οποιουδήποτε άλλου.

»Δεν είσαι η Εύα. Δεν υπάρχει μήλο, ούτε φίδι.

»Άντρες, όμορφα, τολμηρά, ατίθασα πλάσματα. Υπάρχουν θάλασσες μέσα σας. Κάποιες μέρες είναι γεμάτες ήλιο και ξαπλώνετε ζεστοί, γεμάτοι και ικανοποιημένοι. Άλλες είναι γεμάτες καταιγίδες και περιστρέφεστε γεμάτοι θυμό και κεραυνούς κάτω από το δέρμα σας. Κάποιοι από εσάς σπάνια βλέπετε τον ήλιο ενώ άλλοι σπάνια αγγίζετε τη βροχή.

»Αλλά όλοι, ο κάθε ένας από εσάς, είστε εξαιρετικά, τέλεια, φοβερά φτιαγμένοι. Δείτε το. Αποδεχτείτε το.

»Μάθετε να ερωτεύεστε το ίδιο σας το σώμα – τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνετε σαν δέντρα, με δυνατά και μακριά τα άκρα σας να απλώνονται μέσα στη γη και μέχρι τον ουρανό. Στείλτε τις ρίζες σας βαθιά μέσα στο έδαφος και γευτείτε το γλυκό χώμα από κάτω. Τεντωθείτε στον ήχο του ανέμου και νιώστε το φιλί των σύννεφων καθώς σας διαπερνούν.

«Κάποιες μέρες είναι γεμάτες ήλιο και ξαπλώνετε ζεστοί, γεμάτοι και ικανοποιημένοι. Άλλες είναι γεμάτες καταιγίδες και περιστρέφεστε γεμάτοι θυμό και κεραυνούς κάτω από το δέρμα σας. Κάποιοι από εσάς σπάνια βλέπετε τον ήλιο ενώ άλλοι σπάνια αγγίζετε τη βροχή».

»Αφήστε να σας σκαρφαλώσουν, αφήστε να σας κατοικήσουν.

»Διαβάστε ένα βιβλίο, πολλά βιβλία. Πηγαίνετε για ψάρεμα ή χορό. Φορέστε χακί ή μπλουτζίν ή φόρμες ή εντυπωσιακά παντελόνια που κόστισαν όσο ο πρώτος σας μισθός. Κάντε ό,τι σας κάνει να τραγουδάτε και μη ντρέπεστε τον τρόπο με την οποία βγαίνει η φωνή σας από το ντους.

»Σεβαστείτε το χώρο της. Σεβαστείτε το δικαίωμά της να πει “ναι”. Σεβαστείτε το δικαίωμά της να πει “όχι“. Σεβαστείτε κάθε φορά που θα ξεστομίσει την τελευταία λέξη, σταματήστε ό,τι κάνετε και αποσυρθείτε, χωρίς θυμό, χωρίς αλληλοκατηγορίες.

»Να ξέρετε ότι υπάρχουν γυναίκες εκεί έξω που θα σας πληγώσουν σκόπιμα και κάποιες που θα σας πληγώσουν με αγάπη στην καρδιά τους και δάκρυα στο πρόσωπό τους και πρέπει απλά να συνεχίσεις, γιατί έτσι είναι, συχνά, η ζωή: να αγαπάς, να αφήνεις πίσω σου και μετά να συνεχίζεις να ζεις.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below