Είναι Φεβρουάριος και πάρα πολλοί από εμάς κοιτάμε πίσω στην πρώτη ημέρα του προηγούμενου μήνα και τα New Year’s resolutions φαντάζουν ήδη χιλιόμετρα μακριά. Η πιο συνήθης αλλάγη αφορά τις σχέσεις με το γυμναστήριο και τη διατροφή. Δεν είνα παράλογο, καθώς βρίσκουμε τους εαυτούς μας συχνά σε ένα σημείο μεταξύ των τέλειων εικόνων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όλου του διαλόγου ανάμεσα στο κίνημα του body positivity και στα αμέτρητα ωφέλη της γυμναστικής. Η σύγχυση είναι σχεδόν δεδομένη. Και σε κάποιες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα είναι πολύ άσχημα.

Σύμφωνα με την προσωπική ιστορία της Margo Steines που διαβάζουμε στο Guardian, ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα αυτής της κάθε άλλο παρα ξεκάθαρης κουλτούρας είναι ο εθισμός στη γυμναστική, ένας εθισμός που όπως και κάθε άλλος μπορεί να βλάψει πολύ σοβαρά. 

Η έννοια του εθισμού δεν ήταν κάτι ξένο στο κόσμο της Μargo. Πέρασε ένα μεγάλο μέρος της νεαρής ζωής της αντιμέτωπη με εθισμούς σε ναρκωτικά, αλκοόλ και με πληθώρα διατροφικών διαταραχών. Κάπου μέσα σε όλα αυτά είδε την σωματική άσκηση ως διέξοδο. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να μείνει πιστή σε ένα πρόγραμμα, ήρθε η μέρα που μπόρεσε να πάει για τρέξιμο και να βρει μέσα της τη δύναμη να συνεχίσει. Σε μερικούς μήνες κάλυπτε πολλά χιλιόμετρα με ευκολία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MARGO STEINES (@redstateblues)

Η προπόνηση όμως δεν απέκτησε ένα υγιές νόημα στο μυαλό της. Αντίθετα καλλιεργήθηκε μία εμμονή. Η Margo ήθελε να ξεπερνάει τα όρια της συνεχώς. Όπως αναφέρει, «η προπόνηση της χαραζε ένα μονοπάτι στο οποίο μπορούσε να εξαφανιστεί από τον κόσμο». Κατέληξε να βρίσκεται επτά ώρες ημερησίως στο γυμναστήριο, να έχει τρεις προπονητές, να συμμετέχει σε άπειρα fitness groups, και να βρίσκεται μόνιμα σε πρόγραμμα προετοιμασίας για μαραθώνιο. Μέσα σε αυτή την υπερβολική πραγματικότητα, συνέχισε να θεωρεί ότι δεν κάνει αρκετά. Κέρδισε το θαυμασμό του περιγυρού της για την όψη του σώματός της αλλά ποτέ αυτό δεν την γέμισε. Το σώμα της υπέφερε ασταμάτητα και δεν μπορούσε να κοιμηθεί από την καταπόνηση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MARGO STEINES (@redstateblues)

Για να διατηρήσει την νηφαλιότητα της αναφορικά με τους προηγούμενους εθισμούς ήταν μέλος σε πολλές ομάδες υποστήριξης. Σε μία από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις, ανέφερε χωρίς καν να το φιλτράρει:

«Νομίζω ότι έχω πρόβλημα. Πηγαίνω υπερβολικά συχνά το γυμναστήριο».

Όταν η μόνη απάντηση που έλαβε ήταν ότι δείχνει πανέμορφη χάρη σε αυτό, αντιλήφθηκε ότι είχε να αντιμετωπίσει έναν ακόμη εθισμό με καινούρια πρόκληση, έναν που κανένας δεν μπορούσε να τον αναγνωρίσει. Δεν σταμάτησε εκεί. Ζήτησε την βοήθεια γιατρών, ψυχολόγων, φίλων και πουθενά δεν μπόρεσε να βρει κάποιον να πιστέψει αυτό που της συνέβαινε. Ο μόνος άνθρωπος που την πίστεψε ήταν ο σύντροφος της. Αλλά συνέχισε να νιώθει μόνη της σε ένα κόσμο που αποκαλούσε το μαρτύριο της, επίτευγμα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MARGO STEINES (@redstateblues)

Όταν κατάλαβε ποιο στοιχείο της άσκησης ήταν αυτό που αγαπούσε περισσότερο μπόρεσε και να ξεκινήσει την προσωπική της απεξάρτηση. Συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν εθισμένη σε χιλιόμετρα, βάρη και μύες. Εθίστηκε στον έλεγχο. Και όταν ο εθισμός αυτός απείλησε την εγκυμοσύνη της αλλά και στη συνέχεια τη σχέση της με το παιδί της, αποφάσισε να αλλάξει. Σήμερα δεν τοποθετεί τον εαυτό της πολύ μακριά τα τοπία αυτού του εθισμού. Ωστόσο έχει κάνει τεράστια πρόοδο.Ίσως και περισσότερη από όση η ίδια αναγνωρίζει. Σίγουρα όμως, είναι περήφανη που μπορεί να ακούει το σώμα της και να «κυνηγάει την υγεία με υγιείς μεθόδους».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below