Διάφορα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ό,τι ίσως έχουμε υποψιαστεί εμπειρικά: την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε νεότερους ανθρώπους, ειδικά σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι οποίες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τους συνομηλίκους τους άντρες (Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία).

Οι ειδικοί το αποδίδουν σε ένα πλήθος παραγόντων, από την έκθεσή μας σε βακτήρια στην παιδική ηλικία μέχρι την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Μια νέα μελέτη όμως δείχνει έναν ένοχο που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι σήμερα: την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια δημοσίευση στην επιθεώρηση Frontiers in Public Health, η άνοδος της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτήν, όπως της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, συνδέεται με αύξηση των περιστατικών καρκίνου αλλά και της θνησιμότητας σε γυναίκες, «ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών» κατά τον επικεφαλής ερευνητή Wafa Abuelkheir Mataria του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Κάιρο. «Παρόλο που η αύξηση [των κρουσμάτων] ανά βαθμό θερμοκρασίας είναι περιορισμένη, ο σωρευτικός αντίκτυπος στη δημόσια υγεία είναι αξιοσημείωτος».

«Παρόλο που η αύξηση [των κρουσμάτων] ανά βαθμό θερμοκρασίας είναι περιορισμένη, ο σωρευτικός αντίκτυπος στη δημόσια υγεία είναι αξιοσημείωτος».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δεδομένα από 17 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπως το Κατάρ, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, περισσότερο ευάλωτες στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Πώς μπορεί όμως η θερμοκρασία περιβάλλοντος να συνδέεται με τον καρκίνο;

Ήδη γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει την ψυχική υγεία αλλά και την καθημερινότητά μας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων πληθυσμών του πλανήτη, προκαλώντας μεταξύ άλλων χρόνιο στρες και στερώντας μας από βασικές ιατροφαρμακευτικές υποδομές, ακόμα και από θεμελιώδη μέσα επιβίωσης.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, ειδικότερα, όπως υποθέτει μια ακόμα από τους ερευνητές, η Sungsoo Chun, «αυξάνει την έκθεση σε γνωστά καρκινογόνα, δυσχεραίνει την πρόσβαση σε δομές υγείας, μπορεί ακόμα και να επηρεάζει βιολογικές διαδικασίες σε κυτταρικό επίπεδο».

Ιδιαίτερα οι γυναίκες, και μάλιστα εκείνες που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, είναι πιο ευάλωτες σε κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, προσθέτει η Chun. Και επειδή έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης σε γιατρούς και γιατί είναι πιο εκτεθειμένες σε περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below