Η λαμπρή τέχνη, κυρίως της Αναγέννησης, που εκτίθεται στο Μουσείο Uffizi της Φλωρεντίας, έχει προκαλέσει το δέος κάθε επισκέπτη και ευαίσθητου ανθρώπου. Εκεί έχει κανείς την ευκαιρία να δει από κοντα σπουδαία έργα τέχνης, όπως ο πίνακας Doni Tondo του Michelangelo (1504-1506), η Μέδουσα του Caravaggio (1595-1598) και το πασίγνωστο έργο του Botticelli Γέννηση της Αφροδίτης (1484–1486), το οποίο απεικονίζει την απόλυτη ομορφιά της γυμνής θεάς Αφροδίτης, όταν αναδύθηκε από τον αφρό.

Μάλιστα, φαίνεται πως η ομορφία του πίνακα αυτού είναι τοσο μοναδική που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρδιακή προσβολή. Πράγματι, ένα Ιταλός 70 χρόνων που επισκέφτηκε το μουσείο το Σάββατο το πρωί, υπέστη καρδιακή προσβολή καθώς θαύμαζε το λαμπρό αυτό αριστούργημα.

Η επιστημονική αιτία της καρδιακής προσβολής δεν ήταν ξεκάθαρη, αλλά οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ο ασθενής πάσχει από το σύνδρομο Stendhal, δηλαδή μία ψυχοσωματική διαταραχή που προκαλεί ταχυπαλμία, ζάλη, λιποθυμία, παραισθήσεις ακόμα και καρδιακή προσβολή όταν ο ασθενής εκτεθεί σε μία ιδιαίτερα σημαντική για αυτόν κατάσταση, και κυρίως όταν θαυμάζει έργα τέχνης.

Ευτυχώς, ο φιλότεχνος κύριος μεταφέρθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο και δεν κινδυνεύει. Ας ελπίσουμε ότι εάν επισκέφτεί ξανά κάποιο έργο τέχνης ανάλογης σημασίας και συγκίνησης, ο οργανισμός του δε θα αντιδράσει με τον ίδιο ακραίο τρόπο.