Όταν το στομάχι σoy είναι άδειο και πεινάς πολύ και αδημονείς να φας κάτι, πρέπει να προσέξεις ποιες τροφές ή ποτά να αποφύγεις, είτε γιατί θα σε πειράξουν στο στομάχι είτε γιατί μπορεί να σε γεμίσουν θερμίδες.

Δες ποιες είναι αυτές:

Καυτερά φαγητά
Αν το στομάχι σoυ είναι άδειο και καταναλώσεις καυτερά πιάτα, τότε είναι πολύ πιθανό να σου προκαλέσουν ενοχλήσεις στο στομάχι. Αν σου αρέσουν πιάτα με πιπεριές τσίλι, χαλαπένος ή μπούκοβο, τότε θα πρέπει να τα τρως όταν το στομάχι σου δεν είναι εντελώς άδειο, όπως προτρέπει η γαστρεντερολόγος Lisa Ganjhu. Μάλιστα, για να μπορέσεις να τις καταναλώσεις είναι καλό να τις συνδυάσεις με γιαούρτι ή γάλα. Δηλαδή να πιείς ένα ποτήρι γάλα ή να φας ένα γιαούρτι προτού αποφασίσεις να φας κάτι καυτερό.

Σκέτα φρούτα
Οι διατροφολογοι συνιστούν να μην καταναλώνεις σκέτα φρούτα όταν πεινάς πολύ καθώς δεν σε χορταίνουν. Ναι μεν έχουν αρκετή ζάχαρη αλλά αυτό που κάνουν είναι να ενεργοποιούν την ορμόνη της πείνας και να σε κάνουν να πεινάς περισσότερο χωρίς ωστόσο να σε χορταίνουν. Για να χορτάσεις με φρούτο, πρέπει να το συνδυάσες με πρωτεΐνη: μερικούς ξηρούς καρπούς, τυρί cottage ή γιαούρτι.

Μίνι σνακ
Κάποια μικρά σνακ -100 θερμίδων περίπου- που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως πχ κράκερ, με λίγες σχετικά θερμίδες, δεν βοηθούν να χορτάσουμε. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν προσφέρουν μια πρόσχαιρη ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας, με αποτέλεσμα να πεινάς περισσότερο λίγο αφότου τα καταναλώσεις. Αντί για τέτοια σνακ, προτιμησε ένα σάντουιτς που να συνδυάζει πρωτείνες και υδατάνθρακες και να έχει 200-300 θερμίδες.

Πορτοκάλια, μέντα, καφές (Πικρά τρόφιμα και ποτά)
Αυτά είναι τροφές που παράγουν οξέα στο στομάχι και είναι καλό να αποφεύγονται όταν κάποιος είναι νηστικός, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από γαστρίτίδες, ευερέθιστο έντερο κλπ. Τα περισσότερα λαχανικά δεν παράγουν υγρά στο στομάχι. Οπότε μπορείς να καταναλώσεις ένα γεύμα με λαχανικά προτού πιείς καφέ ή πορτοκαλάδα.

Σούσι
Ο συνδυασμός λευκού ρυζιού με σος σόγια -βασικά συστατικά του σούσι- δεν ενδείκνυται για κατανάλωση με άδειο στομάχι. Το λευκό ρύζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ένώ η σος σόγιας προκαλεί δίψα. Ο εγκέφαλός μας μπερδεύει τη δίψα με την πείνα, με αποτέλεσμα να φας περισσότερο για να… χορτάσεις.

Κοκτέιλ
Δεν είναι κάτι που ακούς για πρώτη φορά, ότι δεν κάνει να πίνεις με άδειο στομάχι. Δεν είναι ότι μπορεί να σε πειράξει το ποτό και να σε ζαλίσει. Μπορεί κιόλας να σε οδηγήσει και σε υπερφαγία. Το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης του κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σου μπορεί να καταναλώσει πολύ περισσότερο φαγητό, χωρίς να δοθεί σήμα ότι έχεις χορτάσει.

Πηγή: olivemagazine.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below