Η Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναικάς (τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου) τιμά όλα όσα έχει καταφέρει το γυναικείο κίνημα μέχρι σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή μάς υπενθυμίζει πως υπάρχουν ακόμα τείχη που πρέπει να πέσουν. Μάλιστα, τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα μεταξύ των φύλων, η οποία δεν πρόκειται να επιτευχθεί σύντομα, είναι άκρως αποθαρρυντικά για το μέλλον της γυναίκας στην κοινωνία.

Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος για να νιώσουμε πιο δυνατές, να αναγνωρίσουμε κομμάτια του εαυτού μας και να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τη γυναικεία χειραφέτηση. Δεν είναι άλλος από την ανάγνωση ενός βιβλίου – γραμμένο για τη γυναίκα. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε έντεκα βιβλία, που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για όλες μας, ακόμη και τις μικρότερες.

«Είμαι επικίνδυνη» – συλλογικό

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στη σύγχρονη Ελλάδα; 100 «επικίνδυνες» γυναίκες, με διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα, αξίες κι επιλογές, καταθέτουν σε αυτό το βιβλίο τις ιστορίες τους με ειλικρίνεια, για να ακουστούν και να ενδυναμώσουν κάθε γυναίκα που φοβάται να γίνει εξίσου «επικίνδυνη».

100 ιστορίες που αναδεικνύουν τις ήττες, τους μικρούς και μεγάλους θριάμβους, τις καθημερινές απογοητεύσεις και τους συμβιβασμούς κάθε γυναίκας του σήμερα, ξεδιπλώνονται στο (δυστυχώς) πάντα επίκαιρο αυτό βιβλίο.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Keybooks.

«Αόρατες Γυναίκες» – Caroline Criado-Perez

Η Βρετανίδα ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Caroline Criado Perez συγκεντρώνει για πρώτη φορά μελέτες περίπτωσης, ιστορίες και νέες έρευνες από όλο τον κόσμο που φωτίζουν τους υπόγειους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες αποκλείονται από την κυβερνητική πολιτική και την ιατρική έρευνα, την τεχνολογία, τους εργασιακούς χώρους, τον αστικό σχεδιασμό και τα μέσα ενημέρωσης. Το βιβλίο εκθέτει τα μεροληπτικά επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνουν έναν κόσμο που περιστρέφεται γύρω από το αντρικό σώμα και έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την ευζωία των γυναικών.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

H δύναμη των γυναικών – δόκτωρ Ντενίς Μουκουέγκε

Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης, παγκόσμιας φήμης γιατρός και αναγνωρισμένος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δόκτωρ Ντενίς Μουκουέγκε, μας καλεί να δράσουμε προκειμένου να αντιπαρατεθούμε με τη μάστιγα της σεξουαλικής βίας και να διδαχτούμε από την ανθεκτικότητα, το σθένος και τη δύναμη των γυναικών.

Στον πυρήνα του μηνύματος του δόκτορα Μουκουέγκε βρίσκονται οι φωνές των πολυάριθμων γυναικών με τις οποίες έχει εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο δόκτωρ Μουκουέγκε αξιοποιεί ατομικά περιστατικά για να καθησυχάσει όλες τις επιζήσασες πως, έστω και αν τα ψυχολογικά τραύματά τους δεν επουλωθούν ποτέ πλήρως, μπορούν να ανακάμψουν και να ανθήσουν με τη σωστή φροντίδα και υποστήριξη.

Η ίδια η προσωπική ιστορία του δόκτορα Μουκουέγκε είναι συνυφασμένη με την αφήγησή του, καθώς διερευνά τα μεγαλύτερα ζητήματα στα οποία έχει εστιάσει τη δράση του. Επιχειρεί να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους η σεξουαλική βία τόσο συχνά παραβλέπεται στους πολέμους, και πώς θα πρέπει οι κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν και να αποζημιώνουν τα θύματα. Τονίζει επίσης πόσο σημαντικό είναι να καταρριφθούν τα ταμπού γύρω από τις σεξουαλικές επιθέσεις, και την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός συστήματος υποστήριξης των γυναικών που βγαίνουν μπροστά και μιλάνε.

Τα λόγια του μας προτρέπουν να πούμε «όχι» στην αδιαφορία, καθώς ζητάει από τους αναγνώστες του να αναλογιστούν την εμπλοκή της Δύσης στη διαιώνιση της σεξουαλικής βίας σε μέρη όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και να καταπολεμήσουν την κακοποίηση που λαμβάνει χώρα στις δικές τους κοινότητες.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Φεµινισµός χωρίς σύνορα: Αποαποικιοποίηση της θεωρίας και αλληλεγγύη στην πράξη – Mohanty Chandra Talpade

Το «Φεμινισμός χωρίς σύνορα» ανοίγει με τη ριζοσπαστική κριτική της Chandra Talpade Mohanty στον Δυτικό φεμινισμό και κλείνει με μια επικαιροποίηση αυτής της κριτικής αναφορικά με μερικά από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος φεμινισμός· μια επικαιροποίηση που βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας αντιλαμβάνεται τη σημασία του φύλου μέσα στους φυλετικούς, ταξικούς και εθνικούς σχηματισμούς της παγκοσμιοποίησης, προτρέποντας στη σύνδεση της διεθνικής φεμινιστικής πράξης με τους αντικαπιταλιστικούς και τους αντιρατσιστικούς αγώνες.

Η Mohanty στοχάζεται πάνω σε μια σειρά από θέματα: από τη σχέση της καθημερινότητας με τη συλλογική δράση, τα κινήματα και το ζήτημα της αλληλεγγύης, τη σχέση της φεμινιστικής θεωρίας με την παιδαγωγική, την αποαποικιοποίηση και τον εκδημοκρατισμό της φεμινιστικής πρακτικής, μέχρι τις πολιτικές της διαφοράς και την πολυπολιτισμικότητα, το πέρασμα των συνόρων, και τις σχέσεις ανάμεσα στην ταυτότητα, την κοινότητα και την πολιτειότητα. Η σκέψη της Mohanty δείχνει προς έναν φεμινισμό χωρίς σύνορα, έναν φεμινισμό που εμπλέκεται δυναμικά με τις σύνθετες πραγματικότητες ενός διεθνικού κόσμου.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Oposito.

30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ – Στέλλα Κάσδαγλη

Ποιες είναι οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και που συχνά η Ιστορία ξεχνάει να μας γνωρίσει; Πώς έζησαν και τι δημιούργησαν οι καλλιτέχνιδες, οι πολιτικοί, οι συγγραφείς, οι επιστήμονες, οι αθλήτριες και οι ακτιβίστριες που άνοιξαν το δρόμο για όλες όσες ακολούθησαν; Πώς θα μας συστήνονταν οι ίδιες, αν μπορούσαν να μας διηγηθούν, σε πρώτο πρόσωπο, την πραγματική τους ιστορία; Και, τελικά, τι έμπνευση μπορούμε να πάρουμε από εκείνες ώστε να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να δημιουργήσουμε έναν πιο υγιή, δίκαιο και προοδευτικό κόσμο; Γύρισε το βιβλίο από την άλλη (ή και όχι), βρες μία βολική θέση και έλα να γνωρίσουμε μαζί 30 σπουδαίες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο. Θα τολμήσεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

«Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους» – Clarissa Pinkola Estes

Η Clarissa Pinkola Estes ως cantadora, «φύλακας παλιών ιστοριών», ψυχαναλύτρια και ακτιβίστρια, γεφυρώνει με μαεστρία τον κόσμο του απώτατου παρελθόντος με τη σύγχρονη εποχή. Σκοπός της είναι μέσα από παραμύθια, αρχετυπικούς μύθους και ιστορίες διαφορετικών πολιτισμών να ανασύρει την Άγρια Γυναίκα, την αδάμαστη, που συγγενεύει ψυχικά με τους λύκους. Πρόκειται για ένα γυναικείο ψυχογράφημα, ένα βιβλίο γιατρικό για τη γυναίκα κάθε εποχής.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέλευθος.

«20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο» – Rosalba Troiano

Είκοσι κορίτσια με μεγάλα όνειρα, εκπληκτικά ταλέντα και απίστευτη δύναμη που έγιναν σπουδαίες γυναίκες! Ποιο ήταν το μυστικό αυτών των κοριτσιών; Έμαθαν να αφουγκράζονται τον εαυτό τους και να ακολουθούν το πάθος που είχαν κρυμμένο στην καρδιά τους. Έπειτα, επένδυσαν πολύ χρόνο και κόπο για να κατακτήσουν τους στόχους τους, ακόμα και όταν κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουν. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε να διαβάσετε τις ιστορίες τους προσεκτικά και να αναλογιστείτε τα σπουδαία κατορθώματα στη ζωή τους.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

«Να είσαι γενναία» – Cheryl Strayed

Αν ψάχνετε στις πιο σκοτεινές σας ώρες μερικές λέξεις που θα σας ωθήσουν να δείτε τη ζωή αλλιώς, τότε το μικρό και θαυματουργό έργο της Cheryl Strayed είναι για εσάς. Περισσότερα από 100 αποφθέγματα γεμάτα φως και αγάπη, δημιουργούν ένα εγχειρίδιο ψυχής, που θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι είστε πιο δυνατή από όσο νομίζετε.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Keybooks.

«Κάποτε… 10 υπέροχες γυναίκες» – Les epoux Von Grut

Πιλότος ή προστάτιδα του περιβάλλοντος, χημικός ή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των παιδιών, κοσμοναύτισσα, συγγραφέας, ζωγράφος… Aυτές οι δέκα υπέροχες γυναίκες αφηγούνται τη ζωή τους και γίνονται έμπνευση για όλα τα παιδιά που ονειρεύονται να κατακτήσουν τον κόσμο!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

«Το δεύτερο φύλο» – Simone de Beauvoir

Και στα δύο φύλα παίζεται το ίδιο δράμα της σάρκας και του πνεύματος, της τελικότητας και της υπερβατικότητας· τους ροκανίζει και τους δυο ο χρόνος, τους παραμονεύει ο θάνατος, έχουν και οι δυο την ίδια ανάγκη ο ένας του άλλου· και μπορούν να αντλήσουν από την ελευθερία τους την ίδια δόξα· αν ήξεραν πώς να την απολαύσουν, δεν θα έμπαιναν στον πειρασμό να διεκδικούν απατηλά προνόμια· και τότε θα μπορούσε να γεννηθεί μεταξύ τους η αδελφοσύνη. Με τo Δεύτερο φύλο, το opus magnum της, η Simone de Beauvoir ήθελε να απελευθερώσει τη γυναίκα από τη θέση κατωτερότητας που την υποχρέωνε να είναι το Άλλο του άνδρα, χωρίς να της δίνει το δικαίωμα ή την ευκαιρία να δομηθεί σαν Άλλος με τη σειρά της.

Εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του Δεύτερου φύλου, η μποβουαρική κριτική στη σεξουαλική, οικονομική και πολιτική αλλοτρίωση της γυναίκας, στον αστικό γάμο, στους καταπιεστικούς νόμους περί αντισύλληψης και άμβλωσης έχει εγγραφεί σε όλες τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

«Τα κορίτσια» – Lauren Ace

Η ζωή τεσσάρων κοριτσιών που συναντιούνται κάτω από μια μηλιά και μεγαλώνουν έχοντας πάντα η μια την άλλη στο πλευρό της, εικονογραφείται με τον τρυφερό τρόπο της Jenny Lovlie στα Κορίτσια της Lauren Ace.

Στο βιβλίο βλέπουμε κάθε κορίτσι να βάζει πλώρη για τα όνειρά του και να δημιουργεί μια ζωή που του ανήκει, μαζί με τη δύναμη που προσφέρει η φιλία. Κορίτσι ενδυναμωμένο είναι ένα κορίτσι που ξέρει πως ό,τι κι αν συμβεί, θα έχει δίπλα του φίλες που το αγαπούν, χωρίς να κάνουν διακρίσεις.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Keybooks.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below