Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Από ενεργειακά ποτά με ελάχιστη ζάχαρη μέχρι χυμούς και αφεψήματα εμπλουτισμένα με βιταμίνες. Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, το νερό είναι ο «βασιλιάς» των προϊόντων που σβήνουν τη δίψα και ενυδατώνουν. Κι εδώ, όμως, οι επιλογές είναι πολλές. Νερά με πρόσθετους ηλεκτρολύτες, με γεύσεις ή που προέρχονται έπειτα από ιδιαίτερη απόσταξη αποτελούν ορισμένα κομμάτια της λίστας.

Είναι, λοιπόν, αρκετά εύκολο να μπερδευτούμε και να μην ξέρουμε ποιο θα είναι το καλύτερο για την υγεία μας. Πιο συχνά, οι άνθρωποι συγχέουν το φυσικώς ανθρακούχο νερό με το σοδόνερο και νομίζουν πως πρόκειται για το ίδιο προϊόν – πράγμα που δεν ισχύει. Ενώ και τα δύο είναι ανθρακούχα, διαφέρουν σε πολλούς τομείς.

Πριν προχωρήσουμε με τις διαφορές τους, ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι το φυσικώς ανθρακούχο νερό και τι το σοδόνερο. Όταν μιλάμε για φυσικώς ανθρακούχο νερό, αναφερόμαστε στο φυσικό νερό, του οποίου οι φυσαλίδες προέρχονται από την πηγή, δηλαδή αναβλύζει με φυσαλίδες. Το σοδόνερο, αντίθετα, δεν είναι φυσικά ανθρακούχο. Αποκτά τις φυσαλίδες του με έγχυση διοξειδίου του άνθρακα.

Η βασική διαφορά τους

Είναι αλήθεια πως ελάχιστοι γνωρίζουν τις διαφορές σοδόνερου και φυσικώς ανθρακούχου νερού. Επειδή, η υφή τους είναι παρόμοια, θεωρούμε ότι αποτελούν το ίδιο προϊόν. Ωστόσο, έχουν μία πολύ σημαντική διαφορά, κυρίως για τη λειτουργία του στομάχου και τη διαδικασία της χώνεψης.

Τα σοδόνερα έχουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε ελεύθερη μορφή. Το CO2 δεν είναι συνδεδεμένο με μέταλλα και όταν εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της πόσης απελευθερώνεται βίαια και επιθετικά στο στομάχι. Πρόκειται για ένα όξινο στοιχείο, το οποίο δεν αντιστέκεται στην οξύτητα του γαστρικού οξέος. Γι’ αυτό νιώθουμε ένα ήπιο φούσκωμα ή κάψιμο στην αρχή, με την λανθασμένη αίσθηση της ανακούφισης και της χώνεψης να ακολουθεί.

Τα φυσικώς ανθρακούχα νερά, από την άλλη, εμπεριέχουν διττανθρακικά άλατα (διττανθρακικό ασβέστιο, διττανθρακικό μαγνήσιο, διττανθρακικό νάτριο κλπ) τα οποία εκλύουν σιγά σιγά και διαδοχικά το διοξείδιο του άνθρακα στο στομάχι. Τα διττανθρακικά άλατα είναι βασικά (αλκαλικά) σαν στοιχεία και αντισταθμίζουν την οξύτητα του γαστρικού οξέος, βοηθώντας έτσι την πιο ομαλή και φυσική διαδικασία χώνεψης.

Γιατί να εντάξετε στη διατροφή σας το φυσικώς ανθρακούχο νερό

Ήδη αναφερθήκαμε στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διαφορά του φυσικώς ανθρακούχου νερού με το σοδόνερο. Η σωστή πέψη αποτελεί βασική λειτουργία του οργανισμού και το βίαια εισερχόμενο διοξείδιο του άνθρακα στο στομάχι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό. Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι η συχνή κατανάλωση σοδόνερων αυξάνει τη γαστρική οξύτητα, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος.

Επιπλέον, τα σοδόνερα περιέχουν μέταλλα, τα οποία προστίθενται (όπως και το CO2) με τεχνητούς τρόπους με κύριο στόχο τη βελτίωση της γεύσης. Αντίθετα, η γεύση του φυσικώς ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού είναι ξεχωριστή και δεν έχει υποστεί καμία μορφή ανθρώπινης παρέμβασης.

Επειδή είναι πλούσια σε μέταλλα, αν η ισορροπία δεν είναι ιδανική, τα φυσικά μεταλλικά νερά μπορεί να είναι γλυκά ή αλμυρά, ξινά ή πικρά, ή απλά καθαρά και αγνά, με απαλή γεύση και χωρίς επίγευση. Όσο περισσότερο ασβέστιο, τόσο πιο γλυκό θα είναι ένα νερό, όσο περισσότερο μαγνήσιο, τόσο πιο πικρό θα είναι, όσο περισσότερο νάτριο, τόσο πιο αλμυρό θα είναι, ενώ το σοδόνερο αντίστοιχα θα είναι ξινό. Έτσι, λοιπόν, η σωστή αναλογία από κάθε συστατικό που περιέχεται στο νερό θα δώσει μια εξαιρετική γεύση.

Αν αγαπάτε την σπαρταριστή αίσθηση που αφήνουν οι φυσαλίδες στο στόμα, αλλά δεν θέλετε να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας, το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica είναι αυτό που χρειάζεστε. Αναβλύζει από πηγές στα απάτητα Καρπάθια όρη, τα οποία καλύπτονται από παρθένα και αγνά δάση. Κάτω από την επιφάνεια της γης, σε βάθος μεγαλύτερο από 200 μέτρα, ένα στρώμα μεταμορφωσιγενούς πετρώματος προστατεύει το νερό, καθώς αυτό αναμιγνύεται υπόγεια με φυσικό διοξείδιο του άνθρακα (CO2), δίνοντας στο AQUA Carpatica τις μοναδικές, φυσικές φυσαλίδες του. Έχει απαλή γεύση, χωρίς καμία επίγευση, ενώ είναι πλούσιο και σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Για την ακρίβεια, ένα λίτρο παρέχει το 41% της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ενήλικα για ασβέστιο και το 28% για ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου. Επιπλέον, είναι το ΜΟΝΟ νερό στον κόσμο απαλλαγμένο από νιτρικά, ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες που επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Και οι λόγοι για να το εντάξετε την καθημερινότητά σας δεν τελειώνουν εδώ, αφού το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica, που πηγάζει από την προστατευόμενη πηγή Paltinis, εμφιαλώνεται περιβαλλοντικά υπεύθυνα, με σχεδόν καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below