Μεγάλο ρόλο στις διασώσεις επιζώντων από χαλάσματα και συντρίμμια σε καταστροφές και σοβαρά ατυχήματα, παίζουν τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά των σωστικών συνεργείων ή αλλιώς οι σκύλοι – διασώστες. Η συμμετοχή των σκύλων στις διασώσεις είναι καθοριστικής σημασίας, πράγμα που αποδείχθηκε και μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, αλλά και το θανατηφόρο δυστύχημα με τα δύο τρένα στα Τέμπη.

Η εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» του Mega κατέγραψε μια άσκηση διάσωσης με πρωταγωνιστή τoν Ήρωνα, ένα λαμπραντόρ – διασώστη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ).

Ο συνοδός του, αρχιπυροσβέστης, Αν. Μακριδόπουλος, απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου και παρουσιάστριας, Νίκης Λυμπεράκη, τόσο για τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται ώστε ένας σκύλος να γίνει μέλος της ομάδας διάσωσης, όσο και για το αν και κατά πόσο οι σκύλοι κατανοούν το μεγάλο κοινωνικό έργο, το οποίο επιτελούν.

Η συμβολή των σκύλων είναι καθοριστική και δεν αντικαθίσταται

«Όσο προχωρά η τεχνολογία, το ανθρώπινο κομμάτι παραγκωνίζεται. Είναι ένα κομμάτι, όμως, που δεν μπορεί να το καλύψει. Ο σκύλος βγαίνει μπροστά και έχει αποδειχθεί και συνεχίζει να αποδεικνύεται, ότι είναι εκεί για να δώσει το “είναι” του και να σώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί σε μια δύσκολη στιγμή.

Οι πιο κατάλληλες ράτσες για ένταξη στην ομάδα

«Σε θεωρητικό επίπεδο κάθε ράτσα θα μπορούσε να γίνει σκύλος – διασώστης. Κάποια χαρακτηριστικά, όμως, των λαμπραντόρ και των γερμανικών ποιμενικών βοηθούν στον τομέα της έρευνας και διάσωσης. Τα λαμπραντόρ έχουν πολύ αυξημένη την αίσθηση της όσφρησης, ενώ τα γερμανικά ποιμενικά υπακοούν πολύ και έχουν πολύ καλές αθλητικές επιδόσεις».

Οι σκύλοι νομίζουν ότι παίζουν

«Δεν ξέρουν ότι το κάνουν, ότι επιτελούν κοινωνικό έργο. Επιδεικνύουν έναν ζήλο όταν του ζητήσουμε να ψάξουν, που είναι ανεξήγητος και σε εμάς. Το σκυλί, όπως έχουμε δομήσει την εκπαίδευση, ψάχνει για να παίξει».

Η ισορροπία μεταξύ μονάδας και οικογένειας

«Είναι οικογένεια και στο σπίτι έρχεται, για να υπάρξει το δέσιμο του διασώστη με το σκύλο. Αργότερα, πρέπει να διατηρήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στη μονάδα και τη ζωή έξω από αυτή. Όπως γίνεται και στη ζωή του διασώστη».

Δυνατότητα δωρεάς σκύλων στην Ε.Μ.Α.Κ

«Υπάρχει η ομάδα των εκπαιδευτών στην Ε.Μ.Α.Κ που αξιολογούν κάθε πρόταση για δωρεά, η οποία πάντα είναι ευπρόσδεκτη. Χαρακτηριστικά που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι είναι η κοινωνικοποίηση, η όρεξη για παιχνίδι και ένας καλός χαρακτήρας, αν και δεν έχω γνωρίσει κακό χαρακτήρα σε σκύλο».

Δείτε το video με τον Ήρωνα

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below