Τα σχέδιά μας πάντοτε ανατρέπονται
Λέει ο Βασιλιάς και συνεχίζει
Νομίζουμε ότι ορίζουμε τα πράγματα
και μας ποδοπατούν
Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος που μόλις ξεκίνησε τις βόλτες της στα τέλη Ιανουαρίου είναι μία από τις πιο πρωτότυπες παραστάσεις που μπορεί κανείς να δει στην Αθήνα αυτές τις μέρς. Την παρουσιάζει η ομάδα Black Forest στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων κάθε Δευτέρα και Τρίτη και θα γοητεύσει ιδιαίτερως όσους αγαπούν τα σκοτεινά παραμύθια.

Βασισμένο στο μύθο «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου, το έργο του βραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Philippe Minyana μας μεταφέρει σε ένα Σκοτεινό Δάσος. Εκεί ο Βασιλιάς βιάζει τη μικρή αδερφή της γυναίκας του μέσα σε μια καλύβα. Της κόβει τη γλώσσα και την αφήνει μόνη και αβοήθητη. Επιστρέφει στο παλάτι και, δήθεν συντετριμμένος, λέει στη γυναίκα του πως η Μικρή πνίγηκε εν μέσω θαλασσοταραχής. Δώδεκα μήνες μετά, κι ενώ η βασίλισσα βρίσκεται ακόμη βουτηγμένη στο πένθος, μια γριά εμφανίζεται στο παλάτι και της αποκαλύπτει τις αποτρόπαιες πράξεις του βασιλιά. Ξεδιπλώνει ένα μαντίλι κεντημένο από τη Μικρή, που τα κόκκινα νήματά του αφηγούνται το έγκλημα και δείχνουν το δρόμο για την καλύβα. Η Βασίλισσα τρέχει να βρει την αδερφή της και μαζί σχεδιάζουν την εκδίκηση που θα πάρουν.

Ο φαντασιακός μικρόκοσμος που σας περιμένει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων είναι παραμυθένιος αλλά και εφιαλτικός. Δύοι ηθοποιοί αφηγητές δίνουν φωνή στις μινιατούρες που αναπαριστούν τους ήρωες του έργου. Ο μυστηριακός κόσμος των μικρών γλυπτών ζωντανεύει με τη βοήθεια και της video art, ενώ ο φυσικός ήχος συνυπάρχει με τον ηλεκτρονικά επεξεργασμένο. Οι ηθοποιοί παίζουν και τραγουδούν, ενώ οι δύο οθόνες ζωντανεύουν τους χώρους. Το σκηνικό είναι δηλαδή επεξεργασμένες εικόνες, στατικές και κινούμενες, ενώ μία τρίτη οθόνη αναπαράγει σε παράλληλο χρόνο την ιστορία, χρησιμοποιώντας κοντινά πλάνα στα μικρά γλυπτά, παίζοντας με μοντάζ και οπτικά εφέ.

 

 

Παίζουν ο Πολύδωρος Βογιατζής και η Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη. Το κείμενο του Philippe Minyana μετέφρασε η Δήμητρα Κονδυλάκη και σκηνοθέτησε ο Παντελής Δεντάκης. Τα μικρά γλυπτά είναι δημιουργίες της Κλειώς Γκιζελή και το Video art του Αποστόλη Κουτσιανικούλη. Σκηνική εγκατάσταση: Νίκος Δεντάκης Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα) Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Τεχνικός Σύμβουλος: Παναγιώτης Φουρτούνης Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 (έως 14 Απριλίου 2020). Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below