Εικονογράφηση: Μαριάννα Βήτου

Διακοπές ως κούρα wellness; Ακούγεται εκνευριστικά κλισέ. Η ιδέα πως με μία εβδομάδα κάπου με χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά (ή κάπου με δροσερά ρυάκια και σκιές από κωνοφόρα δέντρα, δεν θα τα χαλάσουμε στις λεπτομέρειες) μπορούμε να γεμίσουμε μπαταρίες σίγουρα δεν είναι καινούρια ή ιδιαίτερα επαναστατική. Όμως ολοένα περισσότερες έρευνες τώρα τελευταία δείχνουν ότι είναι κάτι παραπάνω από ιδέα: τα ταξίδια όντως βοηθούν στην καταπολέμηση του burnout και στη μείωση της κορτιζόλης (ορμόνη του άγχους).

Εντάξει, όχι όλα τα ταξίδια. Αναφερόμαστε στα ταξίδια ευεξίας, μια νέα τάση στον τουρισμό που πήρε τα πάνω της μετά την πανδημία. Σύμφωνα με το Global Wellness Institute, τα έσοδα από τον τουρισμό ευεξίας εκτιμάται ότι θα φτάσουν περίπου το 1,3 τρισ. δολάρια μέχρι το 2025, καθώς εκατομμύρια ταξιδιώτες αρχίζουν να αναγνωρίζουν την ανάγκη για χαλάρωση, θεραπείες ομορφιάς και ευεξίας και γενικότερα «me time» κάπου εξωτικά.

Τα έσοδα από τον τουρισμό ευεξίας εκτιμάται ότι θα φτάσουν περίπου το 1,3 τρισ. δολάρια μέχρι το 2025, καθώς εκατομμύρια ταξιδιώτες αρχίζουν να αναγνωρίζουν την ανάγκη για χαλάρωση, θεραπείες ομορφιάς και ευεξίας και γενικότερα «me time» κάπου εξωτικά.

Wellness travel για αρχάριους

Θεραπείες γιόγκα και μασάζ. Ηχοθεραπεία με θιβετιανά μπολ. Μπάνιο στο δάσος (τα κωνοφόρα δέντρα που λέγαμε παραπάνω). Βαθιές ανάσες ενώ επιπλέεις σε κάποια αλυκή ή σε flotation tank. Χαμάμ ή λουτρά σε θερμές πηγές. Το δικό σου ταξίδι ευεξίας μπορεί να περιλαμβάνει τα παραπάνω, σε εγχώριους ή εξωτικούς προορισμούς, ή κανένα από τα παραπάνω. Δεν έχει τόση σημασία το τι θα κάνεις, αλλά το γιατί. Αναλόγως του τι τύπος είσαι, για ένα επιτυχημένο wellness travel μπορεί να χρειάζεσαι cucumber water, σεντόνια από αιγυπτιακό βαμβάκι και μασάζ δύο φορές τη μέρα… ή απλώς μια σκηνή σε κάποια παραλία της Γαύδου, δυνατό αντηλιακό και μια στοίβα βιβλία. Η ιδέα πάντως είναι να βρεις δραστηριότητες που ενισχύουν τη συνολική σου ευεξία: να αποσυνδεθείς, να χαλαρώσεις και να επαναπροσδιορίσεις τη σωματική, ψυχική και πνευματική σου υπόσταση. Μόνο εσύ ξέρεις ποιες δραστηριότητες είναι αυτές και πόσα ευρώ είσαι διατεθειμένη να χαλάσεις στην πορεία, στον πηγαιμό γι’ αυτή τη μυθική ευεξία.

Οι τέσσερις κανόνες

Απείρως πιο σημαντικό από το τι να κάνεις σε ένα ταξίδι ευεξίας είναι το τι να ΜΗΝ κάνεις. Διάβασε παρακάτω πώς να μη σαμποτάρεις την ευεξία στο ταξίδι ευεξίας σου.

-Χωρίς ωράριο

Όλοι έχουμε πάει διακοπές, έστω μία φορά στη ζωή μας, με εκείνο τον τύπο που τρέχει πάνω κάτω σαν σκιουράκι που έχει πιει Red Bull από τη στιγμή που θα πατήσουμε στο νησί μέχρι τη στιγμή που θα φύγουμε, προσπαθώντας να γεμίσει την κάθε στιγμή με δραστηριότητες και εκδρομές. Κατανοητό: αν έχεις μόνο πέντε ημέρες στον (όποιο) παράδεισο, είναι σημαντικό να αδράξεις την κάθε ημέρα, την κάθε ώρα, το κάθε λεπτό. Όμως το wellness travel είναι διαμετρικά αντίθετο με το FOMO. Είναι το ταξίδι που πας για να χαλαρώσεις και να βρεις τον εαυτό σου, όχι για να αποκτήσεις άποψη για το ποιο μουσείο στη Χώρα έχει τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ή ποια γειτονιά έχει τα καλύτερα ψαγμένα φαγάδικα. Από μια άποψη, δεν είναι κακή ιδέα να διαλέξεις έναν προορισμό που είτε έχεις επισκεφτεί ξανά και δεν νιώθεις την ανάγκη να γυρίσεις κάθε πλακόστρωτο, είτε έναν προορισμό που δεν έχει και πολλά να κάνεις εκεί γύρω.

Το wellness travel είναι διαμετρικά αντίθετο με το FOMO. Είναι το ταξίδι που πας για να χαλαρώσεις και να βρεις τον εαυτό σου, όχι για να αποκτήσεις άποψη για το ποιο μουσείο στη Χώρα έχει τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ή ποια γειτονιά έχει τα καλύτερα ψαγμένα φαγάδικα.

-Χωρίς κινητό

Ναι, είναι απίστευτα βολικό να μπορείς να απαντάς σε email από την παραλία ή να βιντεοσκοπείς τρία TikTok την ημέρα για να μη χάσεις followers ενώ είσαι σε διακοπές. Απίστευτα βολικό, και καθόλου χαλαρωτικό. Η ψηφιακή αποτοξίνωση (digital detox) είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του wellness travel – και είναι κυριολεκτικά στο χέρι σου πόσο αυστηρά θα την τηρήσεις. Μπορείς να ξεκινήσεις βάζοντας το κινητό στο «do not disturb» ή σε λειτουργία πτήσης για να μην έχεις δελεαστικό Ίντερνετ στη μέση του δάσους την ώρα που υποτίθεται πως έρχεσαι σε κοινωνία με τη φύση. Για πιο hardcore λύσεις μπορείς να δοκιμάσεις να αφήσεις το κινητό στο ξενοδοχείο, να το ανοίγεις μόνο μια συγκεκριμένη ώρα την ημέρα ή να επιλέξεις μια εταιρεία που αναλαμβάνει digital detox itineraries και σου παίρνουν το κινητό με το ζόρι για το καλό σου (επί πληρωμή).

– Χωρίς υπερβολές

Μπαρότσαρκες, μεθυσμένες κρουαζιέρες, πάρτι στην παραλία… Οι διακοπές και το αλκοόλ πάνε, δυστυχώς ή ευτυχώς, πακέτο. Αυτό το πακέτο όμως δεν συνάδει με το wellness travel, κυρίως γιατί δεν συνάδει με το καλό του καημένου συκωτιού σου, που θέλει κι αυτό διακοπές. Γι’ αυτό τώρα τελευταία μία από τις τάσεις που έχουν εμφανιστεί γύρω από το wellness travel είναι το «sober curious travel» (ταξίδια που εξερευνούν τη νηφαλιότητα). Πρόκειται συνήθως για πακέτα διακοπών με δραστηριότητες και δρομολόγια που δεν περιλαμβάνουν αλκοόλ, παρέα με συνταξιδιώτες που επίσης αναζητούν τρόπους να κρατήσουν το ποτό μακριά από τις διακοπές τους. Είτε δοκιμάζοντας mocktails και μη αλκοολούχα αφεψήματα σε gourmet tour, είτε ρίχνοντάς το στη γυμναστική και τα detox drinks, τα sober curious ταξίδια σκοπό έχουν να μας θυμίσουν πως οι μαγικές στιγμές παραμένουν μαγικές και χωρίς hangover την επομένη.

Μία από τις τάσεις που έχουν εμφανιστεί γύρω από το wellness travel είναι το «sober curious travel» (ταξίδια που εξερευνούν τη νηφαλιότητα). Πρόκειται συνήθως για πακέτα διακοπών με δραστηριότητες και δρομολόγια που δεν περιλαμβάνουν αλκοόλ.

– Χωρίς ξενύχτι

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές στις διακοπές δεν ξεκουραζόμαστε. Αντίθετα, κουραζόμαστε περισσότερο απ’ ό,τι μια μέση ημέρα, επειδή κάνουμε περισσότερα πράγματα και είμαστε περισσότερες ώρες κάτω από τον ήλιο. Και ναι, «κοιμάμαι και στο σπίτι μου» είναι ένα δόκιμο επιχείρημα αν σκοπός σου είναι να ζήσεις τις διακοπές σου σαν να ήταν η πενθήμερη στο λύκειο και να χαιρετάς την ανατολή του ήλιου το πρωί καθώς επιστρέφεις στο ενοικιαζόμενο τρεκλίζοντας. Αλλά τα ταξίδια ευεξίας εστιάζουν στην ξεκούραση, και η ξεκούραση απαιτεί καλό, ποιοτικό ύπνο. Χρειάζεσαι ένα δωμάτιο με ελεγχόμενη θερμοκρασία, καλό στρώμα, ηχομόνωση και δυνατότητα συσκότισης. Τα σεντόνια από αιγυπτιακό βαμβάκι προαιρετικά, αλλά καλοδεχούμενα.

Wellness travel με όλη την οικογένεια; Γίνεται!

Αν μέχρι στιγμής το wellness travel σάς ακούγεται σαν κάτι που μόνο singles ή ζευγάρια χωρίς παιδιά μπορούν να επιχειρήσουν, καταλαβαίνω. Οι οικογενειακές διακοπές παραδοσιακά περιστρέφονται γύρω από το πώς να κρατήσετε τα βλαστάρια σας ευχαριστημένα, κι αυτό συνήθως μεταφράζεται σε πληθώρα εκπαιδευτικών (για κείνα) και εξουθενωτικών (για εσάς) δραστηριοτήτων. Κι όμως, τώρα τελευταία το ποσοστό γονιών που επιχειρούν wellness travel μαζί με τα παιδιά τους (μιλάμε για παιδιά πάνω από 5 ετών, μην τρελαθούμε κιόλας) αυξάνεται.

Ένας τρόπος να προσεγγίσετε τα ταξίδια ευεξίας για όλη την οικογένεια είναι να τα προγραμματίσετε γύρω από μια δραστηριότητα που αρέσει σε όλους σας ή που τελοσπάντων κανείς σας δεν μισεί. Αν, π.χ., αρέσει σε όλους σας το surfing, το diving ή τα θαλάσσια σπορ, μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα γεμάτο τέτοιες δραστηριότητες. Εναλλακτικά, υπάρχουν αρκετά resorts σε εξωτικούς προορισμούς που έχουν ειδικά προγράμματα για παιδιά, από διαλογισμό και kid yoga μέχρι μαθήματα ζεν κηπουρικής. Αν σας αρέσει να βλέπετε άγρια ζώα, μπορείτε να κλείσετε ένα φωτογραφικό σαφάρι. Πιθανότατα το ταξίδι σας θα κρατήσει λιγότερες ημέρες γιατί τα παιδιά βαριούνται και κουράζονται εύκολα, αλλά λύσεις υπάρχουν.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below