Η Pauline Harmange δεν φανταζόταν ότι οι σκέψεις που μοιραζόταν μέσα από το blog της θα γινόντουσαν το πρώτο της βιβλίο και μάλιστα ότι θα κινδύνευε να απαγορευτεί η κυκλοφορία του από την κυβέρνηση του Emmanuel Macron. Το “Μισώ τους άντρες” χαρακτηρίστηκε ανάρμοστο αλλά η επικείμενη απαγόρευσή του, με τη δικαιολογία της «υποκίνησης έμφυλης βίας», δημιούργησε τεράστιο ντόρο στα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο και τελικά το έκανε εκδοτικό γεγονός.

Η γαλλική κυβέρνηση μετά τα απανωτά δημοσιεύματα και εξώφυλλα πήρε πίσω την απόφασή της κάνοντας λόγο για μεμονωμένο φαινόμενο και για «λανθασμένη πρωτοβουλία ενός ανθρώπου από το υπουργείο Ισότητας των Φύλων» αναφερόμενη στον Ralph Zurmély. Η Γαλλίδα blogger, ακτιβίστρια και συγγραφέας είδε το βιβλίο της να κάνει ρεκόρ πωλήσεων με απανωτές εκδόσεις σε όλες τις χώρες όπου μεταφράστηκε- στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ, σε μετάφραση Βασιλικής Κοκκίνου. Την ώρα που η Γαλλία μοιάζει να μην αντιμετωπίζει με την ίδια ζέση που το κάνουν άλλες χώρες, όπως και η δική μας, το κίνημα #MeToo, η Pauline Harmange φέρνει με το βιβλίο της το θέμα στο τραπέζι.

Το Marie Claire μίλησε μαζί της με αφορμή την κυκλοφορία του “Μισώ τους άντρες” στην Ελλάδα και, ανάμεσα σε άλλα, μας εξηγεί τη διαφορά μιας γυναίκας που μισεί τους άνδρες κι ενός άνδρα που μισεί τις γυναίκες. Η μισανδρία, όπως λέει, δεν μετρά κανένα θύμα σε αντίθεση με τον μισογυνισμό.

Διαβάζοντας το βιβλίο αισθάνομαι ότι προέκυψε από γυναικεία αλληλεγγύη και βαθιά αγάπη για τις γυναίκες, για αυτό και το “μισώ τους άντρες”. Το γράψατε με έναν προστατευτικό τρόπο. Τι θα συμβουλεύατε μια 17χρονη κοπέλα; Θα πρέπει να μεγαλώσει μισώντας τους άνδρες προκειμένου να νιώθει ασφαλής;

Θα συμβούλευα ένα 17χρονο κορίτσι να μην νοιάζεται τόσο πολύ για τους άντρες. Αν δεν είχε αρνητικές εμπειρίες μαζί τους,  είμαι χαρούμενη για εκείνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποζητά την επιβεβαίωση των ανδρών έτσι κι αλλιώς. Δεν είμαι υπέρμαχος του να μισείς τους άντρες αν δεν το θες, αυτό που λέω είναι ότι αν νιώθεις έτσι, είναι ΟΚ και καταλαβαίνω το γιατί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pauline Harmange (@apauliner)

Περιμένατε όλα αυτά τα αρνητικά σχόλιο και την κριτική που ακολούθησαν την κυκλοφορία του βιβλίου; 

Δεν πίστευα ότι θα έπαιρνε τόση προβολή οπότε δεν περίμενα καθόλου να έχει και τόσο μεγάλο αντίκτυπο. Μόλις βγήκε στο προσκήνιο, ήξερα ότι θα είχε αντιδράσεις. Αυτό συμβαίνει στις γυναίκες όταν παίρνουν τον λόγο.

Η προσπάθεια να απαγορευτεί το βιβλίο ήταν μια επιβεβαίωση για αυτά που γράφετε; 

Ένας άνδρας που δεν μπαίνει στον κόπο να διαβάσει το βιβλίο και μετά προσπαθεί να το εξαφανίσει; Φυσικά και επιβεβαιώνει αυτά που γράφω. Είναι οκνηρός και ανόητος.

Ποια είναι η θέση σας για το κίνημα #MeToo στη Γαλλία; Θεωρείτε ότι το βιβλίο σας το βοήθησε να μεγαλώσει;

Δεν πιστεύω ότι η Γαλλία είναι πολύ ανοιχτή στο κίνημα #MeToo. Όλα κυλούν πολύ αργά εδώ. Θύματα κακοποίησης μιλούν, αλλά συνεχίζει να μην ακούει κανείς. Είναι πολύ αποθαρρυντικό, κάθε βδομάδα ένα νέο σκάνδαλο προκύπτει αλλά συνεχίζει να υπάρχει μια απροθυμία από τα μέσα και την κυβέρνηση να το δουν ως διαρθρωτικό πρόβλημα.

Βρήκατε στήριξη από άντρες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου;

Ναι, κάποιοι άντρες με προσέγγισαν για να μου πουν ότι καταλαβαίνουν την οπτική μου και ότι έμαθαν πολλά.

Πόσο καιρό θα πάρει στους άντρες να επανορθώσουν για τα εγκλήματα που έχουν κάνει στο όνομα της πατριαρχίας για να ζήσουμε σε μια ιδανική κοινωνία;

Το ερώτημα δεν είναι πότε θα επανορθώσουν. Το ερώτημα είναι πότε θα το δουλέψουν. Μπορούμε να πούμε ότι χρειαζόμαστε τους άντρες για να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα φύλα στην κοινωνία, αλλά χρειαζόμαστε άντρες που είναι πρόθυμοι να ξεγυμνώσουν τον εαυτό τους από το προνόμιό τους και στην ουσία να δουλέψουν για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Δεν το βλέπω να συμβαίνει άμεσα.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν άνδρα που μισεί τις γυναίκες και μια γυναίκα που μισεί τους άνδρες; Είναι η μισανδρία το αντίθετο του μισογυνισμού; 

Φυσικά και όχι, δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στην μισανδρία και τον μισογυνισμό. Ο μισογυνισμός είναι μια καθημερινή έκφραση της πατριαρχίας. Είναι ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο υποφέρουν όλες οι γυναίκες και είναι καταπιεσμένες. Η μισανδρία είναι ένας τρόπος να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας απέναντι σε αυτόν τον διαρκή μισογυνισμό. Ένας άντρας που μισεί τις γυναίκες θα τις πληγώσει. Μια γυναίκα που μισεί τους άνδρες θα προσπαθήσει και θα τους αποφύγει όσο περισσότερο μπορεί.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below