Καθημερινές συνήθειες στην κουζίνα που θεωρούμε αθώες, μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας. Από το πώς πλένετε τα χέρια σας μέχρι τον τρόπο που ξεπαγώνετε το κρέας, μικρές αλλαγές κάνουν μεγάλη διαφορά.
Αφήνετε φαγητό έξω όλη νύχτα; Χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι για μέρες; Ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε ορισμένες καθημερινές σας συνήθειες στην κουζίνα. Μικροβιολόγοι προειδοποιούν, μιλώντας στον Guardian, ότι απλοί «πειραματισμοί» στην καθαριότητα και την αποθήκευση μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας. Δείτε τι να προσέχετε, σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις ειδικών.
Μην υποτιμάτε τη δύναμη της μόλυνσης
Τα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. coli, μεταφέρονται εύκολα από τα ωμά τρόφιμα σε σημεία που αγγίζετε συχνά – όπως η βρύση ή το ψυγείο. Γι’ αυτό:
- Πλένετε τα χέρια σας συχνά για 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό.
- Μην ξεπλένετε ωμό κρέας – αντί να το καθαρίζετε, διασπείρετε τα βακτήρια.
- Χρησιμοποιείτε καθαρές πετσέτες και αλλάζετέ τες τακτικά.
- Μαγειρέψτε σωστά τα κρέατα. Η σωστή εσωτερική θερμοκρασία σώζει ζωές: Το μοσχάρι, το χοιρινό και το ψάρι στους 63°C. Ο κιμάς στους: 71°C. Τα πουλερικά στους 74°C.
- Χρησιμοποιείτε πλαστικές επιφάνειες κοπής και καθαρίστε τις σχολαστικά μετά τη χρήση.
Ξεπαγώστε με ασφάλεια
Μην αφήνετε το κρέας να ξεπαγώσει στον πάγκο. Αντ’ αυτού: Τοποθετήστε το στη συντήρηση του ψυγείου ή βάλτε το σε σακουλάκι και βυθίστε το σε κρύο νερό, αλλάζοντας το κάθε 30 λεπτά.
Μην αφήνετε φαγητό έξω για ώρες
Αν το φαγητό μείνει εκτός ψυγείου πάνω από 2 ώρες (ή 1 ώρα σε πολύ ζεστό περιβάλλον), τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν ραγδαία. Προσοχή συστήνουν ειδικότερα στο ρύζι, τα ζυμαρικά και πατάτες – που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων. Γεύματα σε πάρτι ή μπουφέ: το φαγητό δεν πρέπει να μένει εκτός για πάνω από 4 ώρες.
Καθαρίστε σωστά τις επιφάνειες
Μετά την παρασκευή ωμών τροφίμων, απολυμαίνετε τον πάγκο με διάλυμα χλωρίνης, ξύδι ή ειδικό αντιβακτηριακό προϊόν. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το ψυγείο σας μία φορά τον μήνα και να διατηρείτε τη θερμοκρασία του κάτω από 4°C.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Προσοχή στο σφουγγάρι
Τα σφουγγάρια είναι από τους πιο επιβαρυμένους μικροβιακά χώρους στην κουζίνα. Αν τα χρησιμοποιείτε, να θυμάστε να τα βάζετε καθημερινά, βρεγμένα, στον φούρνο μικροκυμάτων για 1-2 λεπτά ή στο πλυντήριο πιάτων με θερμό στέγνωμα. Αντικαταστήστε τα κάθε 1-2 εβδομάδες ή εναλλακτικά, προτιμήστε πετσέτες πιάτων που πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία.
Μούχλα στο τυρί να το πετάξω;
Οι ειδικοί σε αυτό το θέμα σημειώνουν ότι στα μαλακά τυριά (όπως τυρί κρέμα ή ρικότα), αν εμφανιστεί μούχλα πρέπει να πεταχτεί όλο το προϊόν. Σε σκληρά τυριά (όπως η γραβιέρα), κόψτε τουλάχιστον 2,5 εκ. γύρω και κάτω από το σημείο με τη μούχλα.
Διαβάστε σωστά τις ημερομηνίες
Οι ενδείξεις πάνω στις συσκευασίες έχουν συγκεκριμένη ερμηνεία. Η ένδειξη «να καταναλωθεί έως» αφορά την ασφάλεια – μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, το τρόφιμο μπορεί να είναι επικίνδυνο. Η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» σχετίζεται με την ποιότητα και όχι την ασφάλεια. Ένα προϊόν μπορεί να παραμένει φαγώσιμο και μετά, αρκεί να έχει διατηρηθεί σωστά. Πάντως, τονίζουν ότι υπάρχουν μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται και δεν δίνουν πάντα σημάδια. Μπορεί, δηλαδή, ένα προϊόν να έχει χαλάσει και να μην μυρίζει, οπότε πρέπει να έχουμε πάντα την προσοχή μας στις ημερομηνίες και τις ενδείξεις των συσκευασιών.
Μην θεωρείτε ότι το βιολογικό είναι πάντα ασφαλέστερο
Τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι απαραίτητα πιο καθαρά από τα συμβατικά. Ωστόσο, τα τοπικά προϊόντα έχουν μικρότερη αλυσίδα μεταφοράς και λιγότερους χειρισμούς – άρα και μικρότερη πιθανότητα επιμόλυνσης.