Tajima. Ήταν η πρώτη λέξη που σημειώσαμε ένα βροχερό μεσημεράκι σε μια φάρμα στο Πούτεν, 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Άμστερνταμ, σε ένα ταξίδι που διοργάνωσε ο ναός των πιστών του αληθινά εκλεκτού κρέατος στην Ελλάδα, La Meat Maison. Ξεναγός μας στον τρόπο λειτουργίας της πρότυπης φάρμας εκτροφής των σπάνιων αυτών ζώων ο Ολλανδός ιδιοκτήτης της, Dirk Timmer, οικοδεσπότης μας στο βασιλικό γεύμα που ακολούθησε μαζί με τον Ιρλανδό επιχειρηματία και παραγωγό Gavin Dunne και τη διευθύντρια marketing και δημοσίων σχέσεων του La Meat Maison, Krystel Al Haouch.

Το ειδυλιακό αγροτόσπιτο που φιλοξένησε ένα λουκούλλειο γεύμα με πρωταγωνιστές διαφορετικές κοπές Olive Fed κρέατος.

Tajima black ονομάζεται η φυλή των περίφημων μαύρων αγελάδων από την Ιαπωνία, αληθινών γαλαζοαίματων ανάμεσα στα βοοειδή παγκοσμίως εξαιτίας του τρυφερού τους κρέατος με το έντονο marbling (οι «γραμμές» του ενδομυικού λίπους που θυμίζουν τις γραμμές σε ένα κομμάτι μάρμαρο). Ο Ολλανδός κτηνοτρόφος μάς σύστησε γεμάτος περηφάνεια στα ζώα του. 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σκιγκόπουλος

Τα ήρεμα αλλά και εξόχως επιβλητικά καθαρόαιμα ζώα ζουν σε μια καταπράσινη έκταση, μία φάρμα που διαθέτει, μεταξύ άλλων ειδικό μηχάνημα που οι αγελάδες έχουν στη διάθεσή τους για να κάνουν μασάζ όποτε έχουν όρεξη για ένα τρίψιμο στην πλάτη. Η εικόνα τους μάς γέμισε ελπίδα για μία κτηνοτροφία όσο το δυνατόν πιο ανθρωπιστική, με ζώα που ζουν ήρεμα και ευτυχισμένα και τρέφονται με εξαιρετικές λιχουδιές με βάση την ελιά, αλλά και τη σοκολάτα! Από αυτήν ακριβώς τη διατροφή προκύπτει το εξαιρετικά μαλακό, εύγεστο και ωφέλιμο κρέας τους, που παίρνει το όνομά του από την ελιά (olive fed, αυτός που ταϊζεται με ελιά). Εν προκειμένω, ελληνική ελιά από την Κέρκυρα και την Πελοπόνησσο (το Ναύπλιο και την Καλαμάτα, συγκεκριμένα), από τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς δηλαδή, που ανακάλυψε ο Gavin Dunne. Ο ίδιος είναι εξάλλου CEO του Umami Olive Oil, μίας εταιρίας παραγωγής άριστης ποιότητας παρθένου ελαιόλαδου από την Πελοπόνησσο, αποτέλεσμα της σχέσης του Gavin με την ελιά ως πρώτη ύλη.

Γεύσεις από τον παράδεισο. Olive fed κρέας, ανθός αλατιού και ελαιόλαδο Umami: a match made in heaven.

Θέλοντας να αντιμετωπίσει ολιστικά την παραγωγή ελαιόλαδου και έχοντας στο μυαλό του το περιβαλλοντικό ζήτημα, αποφάσισε να αξιοποιήσει τα υπολείμματα της ελιάς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να μην αφήσει τίποτα να πάει χαμένο. Έτσι ο Gavin συνεργάστηκε με Πανεπιστημιακούς φορείς για να δημιουργήσει την ιδανική φόρμουλα με την οποία τα παραπροϊόντα της ελιάς μετατρέπονται σε ζωοτροφή. Η μυστική φόρμουλά του είναι αυτή που όχι μόνο αποτελεί θρεπτική τροφή για τα ζώα, αλλά χαρίζει στο κρέας τους μοναδική γεύση, αλλάζοντας ακόμη και τη σύσταση του λίπους του κρέατος, επηρεάζοντας δηλαδή το λεγόμενο marbling. Η διατροφή των ζώων περιλαμβάνει ένα ακόμη γκουρμέ μείγμα, με σοκολάτα αυτή τη φορά, που έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει στοπιάτο μας ένα κρέας που άνετα θα χαρακτηρίζαμε αμβροσία. Και όχι άδικα.

Αμβροσία στην ολλανδική εξοχή: διαφορετικές κοπές olive fed κρέατος.
Flower pot bread: μικρά αρωματικά ολλανδικά ψωμάκια που ψήνονται μέσα σε κεραμεικά γλαστράκια.

Το κρέας που προέρχεται από καθαρόαιμες αγελάδες Tajima, την ίδια ράτσα που χρησιμοποιούν στο Kobe και τη Matsusaka, είναι κυριολεκτικά το καλύτερο που θα βρει κανείς στην αγορά. Αποκλειστικοί εισαγωγείς του στην Ελλάδα είναι οι άνθρωποι του La Meat Maison. Εκεί, η πολύτιμη αμβροσία που προέρχεται από τη συγκεκριμένη φάρμα στην Ολλανδία, συνοδεύεται από το ανάλογο …νέκταρ, δηλαδή από ιδανικά ταιριασμένα με το κρέας κρασιά, ένα πάντρεμα που απασχολεί πολύ τους ανθρώπους του La Meat Maison, όπως μας εξήγησε σε αυτή τη μίνι απόδραση στην ολλανδική εξοχή, η Krystel, που επιμελήθηκε εξάλλου την ωραία ατμόσφαιρα και τη ζεστασιά του χώρου που φιλοξένησε το παραμυθένιο γεύμα.

To αγροτόσπιτο του Dirk Timmer μεταμορφώνεται σε παραμυθένιο σκηνικό για ένα γεύμα μεπρωταγωνιστή διαφορετικές κοπές olive fed κρέατος.
Η Krystel ετοιμάζει μία γωνιά στο χώρο, ειδικά για το ελληνικό Marie Claire.
Οι άνθρωποι του La Meat Maison πιστεύουν στο πάντρεμα γεύσεων με εκλεκτά κρασιά και δεν σταματούν να δοκιμάζουν και να πειραματίζονατι με συνδυασμούς.

Γυναίκα που αγαπά η ίδια τη γλυκιά ζωή, η Krystel, αφού μας επισημάνει το …dolce farm niente των ζώων που εκτρέφονται σε αυτή την ιδανική ολλανδική φάρμα, μάς εξηγεί πως ενδιαφέρεται πολύ για το πάντρεμα του εξαιρετικού κρέατος με το ανάλογο κρασί και γι’ αυτό φροντίζει ώστε στο La Meat Maison να μπορεί να βρει κανείς μερικές από τις ωραιότερες ετικέτες κρασιών από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και όπου αλλού εκείνη εντοπίζει ενδιαφέρουσες επιλογές, ταξιδεύοντας και δοκιμάζοντας. Πολύ σύντομα μάλιστα, θα ακούσουμε για ένα χώρο στα βόρεια προάστια που θα συνδυάζει τις υπηρεσίες ενός κρεωπολείου με αυτές ενός wine bar που προσφέρει πιάτα με σπάνιες κοπές κρέατος και εκλεκτά αλλαντικά.

Εκτός από τις περίφημες κοπές Olive Fed, στον αποκλειστικό τους αντιπρόσωπο στην Ελλάδα, τo La Meat Maison, θα βρείτε και Black Angus, Wagyu, μοναδικά αλλαντικά και μεγάλη ποικιλία διαλεχτών κρασιών, με δωρεάν διανομή σε όλη την Αττική!

La Meat Maison
Αρτάκης 88 & Αγίας Σοφίας 55, Νέα Σμύρνη τηλ.: 210 9320173.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below