Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και το σύνθημα που μετέφερε αυτή τη χρονιά ήταν: «Μόνο Μία Γη».

Αμέτρητες δράσεις έλαβαν χώρα παγκοσμίως με σκοπό να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν το κοινό σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα που εντοπίζονται αναφορικά με το περιβάλλον.

Μάλιστα, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε τρία μέτωπα, αυτό της αύξησης της θερμοκρασίας, τον κίνδυνο εξαφάνισης ειδών ζωής και της ρύπανσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ:

  • Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα χωρίς να αφήνει περιθώρια να προσαρμοστούν αποτελεσματικά οι άνθρωποι και η φύση.
  • Η απώλεια της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με άλλες πιέσεις έχουν οδηγήσει περίπου ένα εκατομμύριο είδη αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της εξαφάνισης.
  • Η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.

Τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, έχω προβληματιστεί ιδιαίτερα για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, δεσμεύτηκα πως, τουλάχιστον από την πλευρά μου, τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Έτσι αποφάσισα να προχωρήσω σε ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητά μου, ώστε να αφήνω όσο το δυνατόν πιο υγιές περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Μείωσα τη χρήση ηλεκτρικού

Ξεκινώντας από το σπίτι μου, δεν αφήνω τις μικροσυσκευές (όπως τηλεόραση και υπολογιστή) στην αναμονή, ενώ τοποθέτησα ηλιακό για λιγότερη κατανάλωση ρεύματος. Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις πιο ηλιόλουστες του κόσμου, ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω. Με την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού, βέβαια, είδα διαφορά και στους λογαριασμούς – βγήκα κερδισμένη διπλά.

AQUA June13
AQUA June13

Ξεκίνησα το περπάτημα

Αντί να περνάω την ώρα μου στο σπίτι κολλημένη μπροστά σε μία οθόνη, η οποία είναι συνδεδεμένη με το ρεύμα τις περισσότερες φορές, ξεκίνησα τις βόλτες στην παραλία, ιδίως τώρα που ο καιρός το επιτρέπει. Κι αν υπάρχει πολύς κόσμος στην παραλία πηγαίνω στο βουνό. Ευτυχώς, οι επιλογές είναι πολλές. Επίσης, κουβαλάω μαζί μου μία χάρτινη σακούλα και αν εντοπίσω σκουπίδια τα μαζεύω.

Είπα «όχι» στο αυτοκίνητο

Όσο δύσκολο και αν ήταν, άρχισα να αφήνω το αυτοκίνητο στο σπίτι. Πηγαίνω στη δουλειά με τα Μέσα και στο σούπερ μάρκετ με τα πόδια. Όπως ακριβώς και με το ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι και με το αυτοκίνητο, είδα μεγάλη διαφορά και στα έξοδά μου, τα οποία μειώθηκαν αρκετά το τελευταίο διάστημα.

Άλλαξα τη διατροφή μου

Και επειδή η αλλαγή ξεκινά από μέσα μας, αποφάσισα να κάνω αλλαγές και στη διατροφή μου. Πλέον, προτιμώ βιολογικά προϊόντα, τα οποία καλλιεργούνται με όσο το δυνατόν λιγότερη ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ επιλέγω και εκείνα που οι συσκευασίες τους είναι βιοδιασπώμενες ή ανακυκλώσιμες.

Επιπλέον, καταναλώνω πολύ περισσότερο νερό. Όχι, όμως, ένα οποιοδήποτε νερό. Προτιμώ ένα που, επίσης, δεν αφήνει έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τόσο με τις συσκευασίες του όσο και με τον τρόπο εμφιάλωσής του. Ο λόγος για το AQUA Carpatica, το οποίο προέρχεται από τα Καρπάθια όρη και εμφιαλώνεται στην πηγή, σε αυστηρά προστατευόμενες περιοχές.

Το AQUA Carpatica έχει αναπτύξει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, νερού αλλά και ανακύκλωσης, ενώ χρησιμοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας στις εγκαταστάσεις του. Πρόσφατα, μάλιστα, έγινε γνωστό πως είναι ο χορηγός του προγράμματος «Τα Δημοτικά Σχολεία πρωταθλητές στην Ανακύκλωση», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών και των δασκάλων, στην ανακύκλωση με έμφαση στη Διαλογή στη Πηγή.

AQUA June89

Επίσης, είναι το μόνο νερό στον κόσμο με μηδέν νιτρικά (ανθρακούχο) ή σχεδόν μηδενικά νιτρικά (απλό) άλατα, τα οποία προκαλούν προβλήματα στον μεταβολισμό και είναι πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Παράλληλα, ακόμα και το φυσικώς ανθρακούχο νερό AQUA Carpatica είναι εντελώς φυσικό, αφού η γεωλογική δομή των Καρπαθίων εμπεριέχει σβησμένα παλαιά ηφαίστεια που αναβλύζουν ακόμη φυσικό διοξείδιο του άνθρακα.

Και αν δεν έφταναν όλα αυτά, έχει και υπέροχη γεύση. Απαλό χωρίς επίγευση και αγνό το AQUA Carpatica γίνεται το καλύτερο συνοδευτικό στα γεύματά μου, το πιο δροσιστικό drink της ημέρας μου και το νερό που με βοηθά να μένω πιστή στις δεσμεύσεις μου προς το περιβάλλον.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below