«Πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα κρύβεται μια σημαντική γυναίκα» λέει το γνωστό, μάλλον συγκαταβατικό ρητό, το οποίο είναι καιρός να αναθεωρήσουμε, στην εποχή που πλέον οι γυναίκες χαράζουμε τη δική μας, αυτόνομη πορεία και δεν λειτουργούμε, απλά, υποστηρικτικά στους συζύγους μας.

Εκτός βέβαια αν είσαι η Πρώτη Κυρία: ένας τίτλος μπροστά στις παραδοσιακές απαιτήσεις του οποίου ακόμα και η Μισέλ Ομπάμα, η δυναμική δικηγόρος που στο παρελθόν υπήρξε μέντορας του Μπαράκ Ομπάμα, κλήθηκε να αναλάβει «γυναικεία» καθήκοντα όπως η κηπουρική.

Αν η Μισέλ Ομπάμα βρέθηκε αντιμέτωπη με στερεότυπα φύλου, πόσο μάλλον οι προκάτοχοί της, Μπέτι Φορντ και Έλινορ Ρούζβελτ, οι οποίες είδαν το σύζυγό τους να λαμβάνει το προεδρικό χρίσμα σε εποχές όπου το φεμινιστικό κίνημα μετρούσε ακόμα λιγότερες νίκες – στα ’70s και στα ’30s αντίστοιχα. Ωστόσο και οι τρεις τους είχαν ένα κοινό: αρκετά οξυδερκές, ελεύθερο και τολμηρό πνεύμα ώστε να αμφισβητήσουν ανοιχτά τις συμβάσεις, να έρθουν σε σύγκρουση με το κατεστημένο του Λευκού Οίκου και, τελικά, να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο της Πρώτης Κυρίας. Αυτό φαίνεται να αποτέλεσε και βασικό κριτήριο της επιλογής των ιστοριών τους στη νέα, τηλεοπτική βιογραφία «The First Lady», η οποία φέρνει σε πρώτο πλάνο τις «σημαντικές γυναίκες» που βρέθηκαν πίσω, ή πιο σωστά δίπλα σε τρεις προέδρους των ΗΠΑ, τους Φράνκλιν Ρούζβελτ, Τζέραλντ Φορντ και Μπαράκ Ομπάμα.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τις Gillian Anderson (Έλινορ Ρούζβελτ), Michelle Pfeiffer (Μπέτι Φορντ) και Viola Davis (Μισέλ Ομπάμα), ενώ το καστ συμπληρώνουν και άλλα ονόματα από την αφρόκρεμα της υποκριτικής, όπως οι Kiefer Sutherland (Φράνκλιν Ρούζβελτ), Aaron Eckhart (Τζέραλντ Φορντ), Dakota Fanning (Σούζαν Ελίζαμπεθ Φορντ, η κόρη της Μπέτι Φορντ) και Regina Taylor (Μισέλ Ρόμπινσον, η μητέρα της Μισέλ Ομπάμα).

«The First Lady»: Gillian Anderson ως Έλινορ Ρούζβελτ. Photo credit: Daniel McFadden/SHOWTIME.

Ένα ακόμα κοινό ανάμεσα στις τρεις Πρώτες Κυρίες, το οποίο γίνεται αντιληπτό από τα πρώτα επεισόδια, είναι το δύσκολο παρελθόν τους. Η Έλινορ Ρούζβελτ, αν και μεγάλωσε σε εύπορο περιβάλλον (θείος της ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Θίοντορ Ρούζβελτ), έχασε τους γονείς της και έναν αδερφό σε νεαρή ηλικία και πέρασε στην κηδεμονία της γιαγιάς της. Η Μπέτι Φορντ έχασε τον πατέρα της στην εφηβεία, από δυστύχημα που συνέβη μέσα στο γκαράζ του σπιτιού τους (ενώ επιδιόρθωνε το αυτοκίνητό του, δηλητηριάστηκε από το καυσαέριο) και, αργότερα, προτού γνωρίζει τον Τζέραλντ Φορντ, βρέθηκε παγιδευμένη για χρόνια σε δυστυχισμένο γάμο με έναν φιλάσθενο και αλκοολικό άντρα που γνώριζε από παιδί. Η Μισέλ Ομπάμα, κόρη ενός δημοτικού υπαλλήλου και μιας νοικοκυράς, μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον γεμάτο αγάπη και υποστήριξη, ωστόσο είδε τον πατέρα της να ταλαιπωρείται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας και να πεθαίνει νέος και παραμελημένος από ένα σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που ευνοούσε τους οικονομικά προνομιούχους.

Για την Μπέτι Φορντ, μάλιστα, οι δοκιμασίες συνεχίστηκαν και σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς για πολλά χρόνια αγωνίστηκε ενάντια σε εθισμούς σε ναρκωτικές ουσίες και το αλκοόλ, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε μαστεκτομή.

Ως Πρώτες Κυρίες, και οι τρεις υπήρξαν το αντίθετο της trophy wife. Η Έλινορ Ρούζβελτ αναδείχθηκε σε ακτιβίστρια των γυναικείων δικαιωμάτων και ανέλαβε πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Η Μπέτι Φορντ αγωνίστηκε για σπουδαία αιτήματα όπως το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, η ισοτιμία στις αμοιβές μεταξύ των φύλων αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. H Μισέλ Ομπάμα, η οποία μάλιστα αντιμετώπισε προκαταλήψεις επί δύο, ως γυναίκα και Αφροαμερικανίδα, είχε ούτως ή άλλως καταξιωθεί ως δικηγόρος όταν έγινε Πρώτη Κυρία, οπότε και κατάφερε να μπολιάσει την επαγγελματική εμπειρία της με τη νεοαποκτηθείσα φήμη και επιρροή της, αξιοποιώντας τις σε θέματα κοινωνικής ισότητας, εκπαίδευσης, υγείας και ευεξίας.

«The First Lady»: Michelle Pfeiffer ως Μπέτι Φορντ. Photo credit: Murray Close/SHOWTIME.

Η τηλεοπτική σειρά αφηγείται παράλληλα τις ζωές των τριών γυναικών, γκρουπάροντας τα καθοριστικά γεγονότα τους – για παράδειγμα, το τρίτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στις ιστορίες γνωριμίας τους με τους Αμερικανούς προέδρους. Κρίνοντας εκ του βεβιασμένου αποτελέσματος σε κάποιες περιπτώσεις (όπου οι ομοιότητες μεταξύ των γεγονότων δεν δικαιολογούν την ομαδοποίησή τους), κάποια άλλη φόρμα αφήγησης ίσως τελικά να είχε αναδείξει καλύτερα αυτές τις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες. Επιπλέον, το εντυπωσιακό καστ αποτυγχάνει να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών μας, ειδικά στην περίπτωση της Viola Davis, που απεικονίζει μάλλον σχηματικά τη Μισέλ Ομπάμα. Οφείλουμε, ωστόσο, να αναγνωρίσουμε ότι η σύγκρισή της με τις Michelle Pfeiffer και Gillian Anderson είναι ελαφρώς άνιση, καθώς σε αντίθεση με τις συμπρωταγωνίστριές της κλήθηκε να αναμετρηθεί με μια προσωπικότητα που παραμένει όχι μόνο εν ζωή αλλά και ενεργή.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για τις Ελληνίδες, που δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένες με τη ζωή και το έργο των Αμερικανίδων Πρώτων Κυριών, η τηλεοπτική σειρά «The First Lady» μάς φέρνει σε επαφή με τα φεμινιστικά μηνύματα που πέρασε κάθε κεντρική ηρωίδα, με πράξεις και δηλώσεις αξιοθαύμαστα τολμηρές για το ιστορικό τους πλαίσιο, και μάλιστα μέσα από ένα θέαμα απολαυστικό σε σκηνικά και κοστούμια. Ακόμα και μόνο από αυτή την άποψη – και για την ερμηνεία της Michelle Pfeiffer, για την οποία έχουν ήδη γραφτεί διθυραμβικές κριτικές από διεθνή μέσα – τα δέκα επεισόδια της σειράς είναι μια εξαιρετική επένδυση χρόνου.

Info
Η σειρά «The First Lady» κάνει πρεμιέρα στην Cosmote TV τη Μ. Δευτέρα, 18/4, στις 23.00. Kάθε νέο επεισόδιο, αμέσως μετά την προβολή του στο κανάλι, θα είναι διαθέσιμο on demand, για θέαση οποιαδήποτε στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή

Δείτε το τρέιλερ της σειράς:

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below