Οι μέρες του περιορισμού έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και η παραμονή μας στο σπίτι το ίδιο. Τι μπορούμε να κάνουμε για ν’ αλλάξουμε λίγο την ψυχολογία μας μέσα στο αυτό; Ωραία τα insta – challenges (μπορεί μερικά να προσφέρουν λίγο γέλιο), αλλά χρειαζόμαστε και κάτι πιο δραστικό και δημιουργικό.

Σίγουρα η άθληση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να εκτονωθούμε διανύοντας τη μοτοτονία της καραντίνας, που μας έχει επιβάλλει ο κορωνοϊός. Όμως περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες, γίνονται στο ίδιο μας το σπίτι. Ανεξάρτητα από το αν μένουμε μόνες, με τον σύντροφό μας ή με την οικογένειά μας, η καθημερινότητα στον ίδιο απολύτως χώρο μάς κουράζει. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια συνεχής αλληλεπίδραση ανάμεσα στον χώρο και στον άνθρωπο. Ο MS architect, Yannis Karavasanis δίνει στο marieclaire.gr πολύτιμα tips και συμβουλές.

Η καλή διακόσμηση και ο καλός σχεδιασμός του χώρου είναι πολλά περσότερα από μια όμορφη εικόνα. Υπάρχει μια ευεργετική αλληλεπίδραση που ασκεί ένα αρμονικό περιβάλλον στα ανθρώπινα συναισθήματα κι αυτό μας γίνεται κατανοητό μέσα από μια διαδικασία αντίληψης του χώρου. Δεν αναφέρομαι στα έτσι κι αλλιώς πρακτικά πλεονεκτήματα μιας καλοσχεδιασμένης κατοικίας, αλλά στο πώς ο χώρος και η διακόσμηση είναι μια ωραία εικόνα που “ξυπνά” τις ανθρώπινες αισθήσεις.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για ν’ αλλάξουμε το χώρο μας; Οι περισσότεροι στο μυαλό μας έχουμε ότι η διακόσμηση του σπιτιού είναι κάτι το οποίο κοστίζει…Όχι, αυτό είναι μύθος.

Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να αλλάξουμε την διακόσμηση του σπιτιού μας, δίχως αυτό να μας κοστίσει μια περιουσία και μάλιστα με πολύ απλές κινήσεις.

Αρχικά μπορούμε ν’ αλλάξουμε την διάταξη των επίπλων στο σαλόνι μας. Μετακινήστε τον καναπέ προς μια άλλη κατεύθυνση σε συνδυασμό με τις πολυθρόνες ή τις καρέκλες σας. Ακόμα καλύτερα αν έχετε καναπέ ο οποίος είναι με αποσπώμενα κομμάτια, μην διστάσετε να δώσετε νέα σχήματα στο σαλόνι σας. Είναι αναμφίβολα μία κίνηση η οποία θα δώσει μια νέα αύρα στο χώρο.

Ωραία η minimal διακόσμηση, αλλά το minimal  θεωρητικά  το επιλέγουμε καθώς είναι αυτό που σε αποφορτίζει από την καθημερινή ρουτίνα της πόλης. Τώρα όμως ρουτίνα είναι το ίδιο το σπίτι και ο λευκός, γκρί και λοιπών χρωμάτων άδειος τοίχος μοιάζει άδειος και παγωμένος. Σε αυτούς τους τοίχους προσθέστε λίγο χρώμα με διάφορες τεχνοτροπίες. Προσθέστε κάδρα, πίνακες, χάρτες ή άλλα installation και το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι διαφορετικό.

Μικρές λεπτομέρειες αλλά σημαντικές, είναι τα διακοσμητικά είδη που είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Ανανεώστε αυτά τα είδη στους βασικούς χώρους προσθέτοντας έτσι την αίσθηση του καινούργιου αντικειμένου.

Στην συνέχεια μπορούμε να ανοίξουμε τις ντουλάπες, να κατέβουμε στην αποθήκη του σπιτιού και να βρούμε παλιά αντικείμενα της (μαμάς ή της γιαγιάς) τα οποία μπορούμε να τα προσθέσουμε στον σπίτι ως μια ένδειξη νοσταλγίας του παρελθόντος, αλλά ταυτόχρονα σαν μια κομψή vintage πινελιά σε ένα μοντέρνο design.

Η προσθήκη λουλουδιών αναμφισβήτητα ομορφαίνει τον χώρο του σπιτιού μας. Το μπαλκόνι ή η αυλή μας είναι ένας καλός χώρος που μπορούμε να επενδύσουμε τον χρόνο μας αυτές τις μέρες. Προσθέστε γλάστρες με φυτά που θα δώσουν χρώμα και φρεσκάδα στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας.

Η αρχιτεκτονική έχει ανάγκη από την δημιουργία, τον πειραματισμό σε χρώματα και νέες τάσεις για ένα όμορφο και ωραίο αποτέλεσμα στο περιβάλλον που κινούμαστε. Η ευχαρίστηση της δημιουργίας θα σας αποζημιώσει κι αν δεν σας αποζημιώσει σίγουρα θα σας ξεκουράσει.