Μπορεί οι πρώτες παραστάσεις του «Επισκέπτη» του Σμιτ σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια να ματαιώθηκαν λόγω της διήμερης απεργίας των ηθοποιών την και στις 2 Φεβρουαρίου, ωστόσο προηγήθηκε, στις 31 Ιανουαρίου, μια πρεμιέρα για φίλους. Στο κοινό ήταν και η Φαίδρα Αλεξοπούλου, η κόρη της Μαρίας Παπαλάμπρου που διατηρεί έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, της Άννας Φρόιντ.

Μάλιστα ο φακός συνέλαβε μαμά και κόρη σε μια σφιχτή αγκαλιά, την επιτομή της αγάπης, με τις δυο τους να κλείνουν τα μάτια απολαμβάνοντας αυτή τη στιγμή τρυφερότητας και επαφής.

Για την παράσταση

Ο «Επισκέπτης» συνδυάζει αληθινά γεγονότα και πρόσωπα με μυθοπλασία. Εκτυλίσσεται στη Βιέννη, το 1938, όταν οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Κεντρικός ήρωάς του, ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Αλλά αυτό το απόγευμα του Απριλίου, η Γκεστάπο συλλαμβάνει την κόρη του Άννα και την παίρνει για ανάκριση. Ο Φρόιντ παραμένει μόνος και απελπισμένος όταν, ξαφνικά, ένας άγνωστος μπαίνει από το παράθυρο. Ποιος είναι ο Επισκέπτης; Ένας τρελός; Ένας μάγος; Είναι όλο αυτό απλώς ένα όνειρο; Είναι μια ενσάρκωση της αντίληψής μας για το υποσυνείδητο του Φρόιντ; Ή είναι πράγματι, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ο Θεός αυτοπροσώπως;

Η Μαρία Παπαλάμπρου μιλώντας πρόσφατα στο Marie Claire για το ρόλο της κόρης του Σίγκμουντ Φρόιντ είπε: «Στάθηκα στη ρεαλιστική σχέση που είχε με τον πατέρα της, την οποία απεικονίζει και ο Σμιτ, ακολουθώντας τα ιστορικά στοιχεία. Από εκεί και πέρα όμως δεν με ενδιέφερε να προσπαθήσω να παίξω την αληθινή Άννα Φρόιντ, ούτε εξωτερικά ούτε σε επίπεδο χαρακτήρα, αλλά να βγάλω το χαρακτήρα που εμένα μού έδινε το έργο. Με ενδιέφερε η συνθήκη του έργου και το τι πρεσβεύουν τα λόγια της σύμφωνα με το συγγραφέα. Έτσι ξέφυγα πολύ από την πραγματική εικόνα της Άννας Φρόιντ».

Δείτε τη Μαρία Παπαλάμπρου με την κόρη της, Φαίδρα Αλεξοπούλου:

NDP

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below