Το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, στο ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο κάστρο του Γουίνδσορ, παρουσία μόνο συγγενών και εκλεκτών καλεσμένων, εξαιτίας της πανδημίας. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, από τη στιγμή της ανακοίνωσης πως ο “βράχος της βασίλισσας” απεβίωσε στα 99 του χρόνια, φιλοξενούν πολλά αφιερώματα για εκείνον και τη ζωή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η βασίλισσα βρισκόταν στο πλευρό του και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, όπως γινόταν τα τελευταία 73 χρόνια. Η κατάσταση της υγείας του τον τελευταίο είχε επιδεινωθεί, με το βράδυ της Πέμπτης να γίνεται μη αναστρέψιμη. Πρόσφατα, είχε νοσηλευτεί και στο νοσοκομείο για ένα μήνα με λοίμωξη αλλά και καρδιακά προβλήματα, με τους γιατρούς να τον χειρουργούν στην καρδιά ως μια μικρή παράταση ζωής, ωστόσο τις τελευταίες ώρες της ζωής του προτίμησε να τις περάσει σπίτι του.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, που δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον πατέρα του, μετά την είδηση του θανάτου τού πήγε στην κατοικία της βασίλισσας. Λέγεται, όμως, ότι οι δυο τους είχαν καταφέρει να μιλήσουν πολύ το τελευταίο διάστημα και να πουν όλα όσα ήθελαν να μοιραστούν ο ένας στον άλλον. “Είναι μια μικρή ανακούφιση για εκείνον ότι ήταν σε πολύ τακτική επαφή με τον πατέρα του τους τελευταίες μήνες από ό, τι παλαιότερα. Ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που κατάφερε να τον επισκεφτεί στο νοσοκομείο και βρισκόταν στο Γουίνδσορ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Είχαν μιλήσει πολύ οι δυο τους”, αναφέρει πηγή κοντά στον πρίγκιπα της Ουαλίας.

(Photo by Topical Press Agency/Hulton Archive/Getty Images)

Γιατί ποτέ δεν έγινε βασιλιάς;

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο τίτλος του βασιλιά μπορεί να δοθεί σε κάποιον που κληρονομεί τον θρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο σύζυγος της βασίλισσας δεν μπορεί να πάρει τον τίτλο του βασιλιά, αλλά του πρίγκιπα. Όσον αφορά τις γυναίκες, ο κανόνας διαφέρει, αφού ως σύζυγοι του βασιλιά, παίρνουν τον τίτλο της βασίλισσας. Δηλαδή, η Camilla και η Kate Middleton θα γίνουν βασίλισσες.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πήρε τον τίτλο του πρίγκιπα το 1957, δέκα χρόνια μετά τον γάμο του με την Ελισάβετ, ενώ ως τότε ήταν γνωστός ως δούκας του Εδιμβούργου. Ωστόσο, και ο ίδιος ήταν κάποτε πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, αλλά λίγους μήνες μετά τη γέννηση του εξορίστηκε μαζί με την οικογένεια του από την Ελλάδα. Όπως είδαμε και στη σειρά ‘The Crown’, απαρνήθηκε τους τίτλους του όταν αρραβωνιάστηκε την Ελισάβετ.

(Photo by Keystone/Getty Images)

Για 73 χρόνια ήταν συνοδοιπόροι στη ζωή, και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, η βασίλισσα Ελισάβετ τιμούσε τον σύζυγό της. Το 2012 σε ομιλία της, είπε χαρακτηριστικά: “Κατά τη διάρκεια των χρόνων που είμαι Βασίλισσα, η υποστήριξη της οικογένειας μου ήταν πέρα από κάθε μέτρο. Ο πρίγκιπας Φίλιππος, είναι γνωστό ότι δεν δέχεται κοπλιμέντα, αλλά όλο τον καιρό είναι σταθερή δύναμη και οδηγός”.

Σε μια άλλη ομιλία το 1972 είχε πει: “Αν με ρωτήσουν πως νιώθω για την οικογενειακή μου ζωή, 25 χρόνια μετά τον γάμο, μπορώ ν’ απαντήσω με απλότητα, πως είμαι φτιαγμένη γι’αυτό“.

Το 2017, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα της ανέφερε: “Ακόμα και ο πρίγκιπας Φίλιππος αποφάσισε πως είναι ώρα να επιβραδύνουμε λίγο, λέγοντας χαρακτηριστικά “πως έκανε το κομμάτι του”. Αλλά ξέρω ότι η υποστήριξή του και η μοναδική αίσθηση του χιούμορ του πιο δυνατά από ποτέ”.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below