Ο Pierre Bergé, η κινητήρια δύναμη πίσω από τον οίκο Yves Saint Laurent, πέθανε σε ηλικία 86 ετών μετά από μια μακρά ασθένεια.

Ο Bergé ήταν μία από τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές προσωπικότητες της γαλλικής πολιτιστικής σκηνής, γνωστός για την προσωπική και επαγγελματική σχέση του με τον σχεδιαστή Saint Laurent, η οποία ενέπνευσε μια σειρά βιβλίων και ταινιών.

Από το 1961, όταν οι δύο άνδρες ίδρυσαν τον οίκο μόδας, ο σκληρός Bergé διεύθυνε το επιχειρηματικό κομμάτι ενώ ο ντροπαλός Saint Laurent δημιουργούσε τα σχέδια που διαμόρφωσαν το γαλλικό στυλ σε όλη τη δεκαετία του ’60 και του ’70.

Ο Bergé και ο Saint Laurent, τότε εραστές ίδρυσαν τo iconic  fashion label και παρέμειναν δια βίου συνεργάτες, αν και χωρίστηκαν ως ζευγάρι στη δεκαετία του 1980. Ο Bergé είχε τα ηνία του oίκου για τέσσερις δεκαετίες, μέχρι το 2002.

Οι φιλοδοξίες του αργότερα τον απομάκρυναν από τη μόδα και τον οδήγησαν στους κόσμους της πολιτικής και του πολιτισμού. Παρόλο που οι πελάτες του ήταν κυρίως πλούσιοι και συντηρητικοί, ήταν σταθερός υποστηρικτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως και της λογοτεχνίας, του θεάτρου και της μουσικής.

Πρόσφατα εργάστηκε σε δύο μουσεία αφιερωμένα στον Yves Saint Laurent, τα οποία θα εγκαινιαστούν τον επόμενο μήνα στο Παρίσι και το Μαρακές.

 

 

 

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below