Ακόμη κι αν το 2021 δεν μας έδωσε την προ πανδημίας ελευθερία που όλοι χρειαζόμασταν και περιμέναμε, αυτή η χρονιά κατάφερε να επαναφέρει την ανυπομονησία και τον ενθουσιασμό μας για κάθε τι fashion related. Είδαμε σημαντικές πρεμιέρες, συνεργασίες – κολάφους και διασημότητες να πειραματίζονται όσο ποτέ άλλοτε με τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.

Με τα εμβόλια κατά του covid-19 να είναι πλέον διαθέσιμα παγκοσμίως, η πολυαναμενόμενη επιστροφή των δια ζώσης εκδηλώσεων έγινε πραγματικότητα από το καλοκαίρι και μετά, συμπεριλαμβανομένων και των εβδομάδων μόδας στα fashion capitals του κόσμου. Σχεδιαστές όπως ο Alessandro Michele της Gucci, ο Demna Gvasalia της Balenciaga, ο Rick Owens, ο Marc Jacobs και άλλοι, μεταξύ των οποίων και πλήθος νέων ταλέντων, μας έβαλαν σε σκέψεις, κάνοντας μας να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική επιρροή και τον αντίκτυπο της βιομηχανίας της μόδας στην ζωή όλων.

Και η αλήθεια είναι πως το 2022 υπόσχεται να μας χαρίσει ακόμη περισσότερα, όμως μέχρι τότε, αυτές είναι οι σημαντικότερες στιγμές που διαμόρφωσαν τη μόδα το 2021.

1. O Alessandro Michele και ο Demna Gvasalia «χακάρουν» τα πρωτότυπα σχέδια των οίκων Gucci και Balenciaga με μία ground-breaking συνεργασία

Μόλις μερικές εβδομάδες πριν, το πρωτοφανές “Hack” των Gucci και Balenciaga έγινε διαθέσιμο στα καταστήματα των δύο οίκων προκαλώντας ενθουσιασμό και φυσικά ουρές θαυμαστών με τεράστια υπομονή, έξω από τα μαγαζιά τους. Ο Alessandro Michele δανείστηκε σιλουέτες και λογότυπα Balenciaga αναμειγνύοντάς τα με τα δικά του χαρακτηριστικά σχέδια – φτερά, λάμψη, glitter και 70’s vibes ήταν μερικά από αυτά –  και επαναπροσδιορίζοντας τον όρο και την όψη μιας κλασικής συνεργασίας.  Αργότερα μέσα στη χρονιά είδαμε να ακολουθούν εξίσου πολυσυζητημένες συνεργασίες, όπως αυτή του οίκου Fendi και Versace (Fendace), με το cast της πασαρέλας να εντυπωσιάζει, αφού συμπεριλάμβανε τα ultimate supermodels Naomi Campbell, Kate Moss και AmberValetta αλλά και πολλές άλλες γνωστές και influential προσωπικότητες.

©BALENCIAGA/©GUCCI

2. O Peter Mulier επανασυστήνει τον οίκο Alaïa στη Gen z

Άλλο ένα ντεμπούτο που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε είναι φυσικά ο διορισμός του Peter Mulier ως πρώτου καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Alaïa, μετά τον θάνατο του ιδρυτή του, Azzedine Alaïa, το 2017. Ο μακροχρόνιος συνεργάτης του Raf Simons – σε Dior, Jil Sander και Calvin Klein – απέδειξε πως δικαίως του ανατέθηκε η συνέχιση του έργου του ανυπέρβλητου σχεδιαστή, Azzedine, καθώς ο συνδυασμός μακροχρόνιας εμπειρίας, αριστοτεχνικών δεξιοτήτων και σεβασμού κατάφεραν να γίνουν αισθητά από την πρώτη κιόλας επίδειξη του οίκου. Όπως δήλωσε ο ίδιος, καθήκον του ήταν να παρουσιάσει τους χαρακτηριστικούς κώδικες του οίκου – πλεκτά που αναδεικνύουν τη σιλουέτα, laser cut-outs και sculpted leather – στη νέα γενιά. «Ήθελα να το κάνω δημοκρατικό» είπε χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και τα φούτερ, τα κολάν υψηλής ραπτικής και τα ποδηλατικά σορτς. Η συλλογή γνώρισε την αναμενόμενη επιτυχία, με πρώτη διάσημη υποστηρίκτρια της, την Zendaya που έλαμψε μέσα σε crop top και matching skirt Alaïa στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας.

©ALAÏA

 

Getty Images

3. Ο οίκος Schiaparelli λαμβάνει την αναγνώριση που του αρμόζει και επιλέγεται από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

Μιλώντας για κινηματογραφικά φεστιβάλ και διασημότητες, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε μία από τις πιο εμβληματικές εμφανίσεις του 2021, που δεν είναι άλλη από αυτήν της Bella Hadid με κομμάτι υψηλής ραπτικής του οίκου Schiaparelli στην πρεμιέρα της ταινίας «Tre Piani» στις Κάννες. Η επιλογή του μαύρου φορέματος με τoυς χρυσούς «πνεύμονες» συζητήθηκε πολύ, καθιστώντας αφενός την επιλογή του μοντέλου, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ευφάνταστες εμφανίσεις της χρονιάς και αφετέτου τον Daniel Roseberry – καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου – τη νέα αγαπημένη επιλογή των διασήμων.

©Getty Images

4. Το Met Gala επιστρέφει για να γιορτάσει την αμερικανική μόδα έπειτα από 2 1/2 χρόνια

Με το προηγούμενο Met Gala να ακυρώνεται λόγω πανδημίας, οι προσδοκίες για την μεγαλύτερη και σημαντικότερη βραδιά – αφιέρωμα στη μόδα ήταν υψηλές. Τον Σεπτέμβριο, το γκαλά επέστρεψε και οι πιο διάσημες προσωπικότητες του κόσμου κατάφεραν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο στο κόκκινο χαλί. Ως πιο καλοντυμένο ζευγάρι της βραδιάς αναδείχτηκε η Rihanna και ο A$AP Rocky, ενώ καθοριστική ήταν η εμφάνιση – incognito της Kim Kardashian με Balenciaga σύνολο – κυριολεκτικά- από την κορυφή έως τα νύχια.

©Getty Images
Getty Images

5. 40 σχεδιαστές αποτίουν φόρο τιμής στον Alber Elbaz με μια ιδιαίτερη επίδειξη μόδας στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού

Όπως έγραψε και η Nicole Phelps για τον σοκαριστικό θάνατο του Alber Elbaz  (πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Lanvin και ιδρυτή του AZ Factory) τον περασμένο Απρίλιο, «η μόδα δεν έχασε μόνο έναν από τους πιο σπουδαίους σχεδιαστές της αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της». Τακτικός θαμώνας στις επιδείξεις φίλων και συναδέλφων αλλά και γενναιόδωρος υποστηρικτής ανερχόμενων ταλέντων, ο Alber Elbaz τιμάται από συναδέλφους με τον πιο συγκινητικό τρόπο. Με την επίδειξη του AZ Factory, να σηματοδοτεί το τέλος της ανοιξιάτικης σεζόν για το 2022 στο Παρίσι, τον Οκτώβριο, οι Alessandro Michele (Gucci), Jean Paul Gaultier, Rosie Assoulin, Pierpaolo Piccioli (Valentino), Dries van Noten, Peter Mulier (Alaïa), Kim Jones (Fendi), Nadège Vanhée Cybulski (Hermès), Sarah Burton (Alexander McQueen) και άλλοι, παρουσίασαν δημιουργίες εμπνευσμένες αλλά και αφιερωμένες στο ανυπέρβλητο έργο και την κληρονομιά του αείμνηστου σχεδιαστή.

©imaxtree

6. Η ανάδυση των high-fashion catsuits

Μπορεί η ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας των catsuits να οφείλεται στην υιοθέτηση του trend από την πιο διάσημη reality star του πλανήτη, aka Kim Kardashian, η οποία συνηθίζει να επιλέγει body-conscious σιλουέτες, ή μπορεί να οφείλεται απλά στον αθλητικό, φουτουριστικό αλλά ταυτόχρονα κομψό τους χαρακτήρα. Όπως και να έχει, το ενιαίο αυτό ένδυμα ήρθε για να μείνει, και τα πιο fashionable κορίτσια το αποδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

©Getty Images

7. Η μόδα θυμάται τον Virgil Abloh με ένα αφιέρωμα στην Αrt Basel Miami

Πιθανότητα καμία άλλη είδηση δεν συγκλόνισε περισσότερο την βιομηχανία της μόδας, όσο η είδηση του θανάτου του ταλαντούχου σχεδιαστή Virgil Abloh στις 28 Νοεμβρίου. Ο ίδιος κράτησε το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε κρυφό, ενώ η θετική στάση και αδιάκοπη προσπάθεια του, έκανε όλους να πιστέψουν πως ήταν καλά στην υγεία του. Είναι γνωστό πως η επιθυμία του να προωθήσει το έργο του, δεν αφορούσε τον ίδιο, αλλά τις αναφορές που χρησιμοποιούσε, πολλές από τις οποίες εξυμνούσαν το εύρος και την βαρύτητα της ιστορίας των αφροαμερικανικών κοινοτήτων.

©Luke Leitch

8. Ο Demna Gvasalia επαναφέρει την σειρά Haute Couture του οίκου Balenciaga

Έπειτα από 53 ολόκληρα χρόνια, η σειρά υψηλής ραπτικής του οίκου Balenciaga υπό την ηγεσία του Demna Gvasalia είναι γεγονός. Κάθε λεπτομέρεια ήταν ιστορικά ακριβής και κάθε σύνολο άρτια δομημένο. «Ο κόσμος θεωρεί πως σχεδιάζω αποκλειστικά φούτερ και sneakers και αυτό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα – δεν είναι αυτό που είμαι στα αλήθεια!», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου. Αυτοπεποίθηση, μεγαλοπρέπεια, άνεση έγιναν αισθητά από το πρώτο λεπτό της επίδειξης, ενώ κατάφερε να ισορροπήσει τέλεια μεταξύ της κλασικής γραμμής των haute couture συλλογών του οίκου και της νέας, underground αισθητικής των ready-to-wear συλλογών της Balenciaga.

©BALENCIAGA

9. Η Zendaya ανακηρύσσεται το απόλυτο Fashion Icon

Δεν είναι λίγες οι φορές που κι εμείς στο Marie Claire έχουμε αναφερθεί στις εμφανίσεις της Zendaya. Από το Balmain wet-like φόρεμα και τα πράσινα Bulgari κοσμήματα στο Φεστιβάλ Βενετίας, μέχρι την τελευταία εμφάνισή της με κεντημένο με ιστούς αράχνης φόρεμα Valentino Haute Couture, στην πρεμιέρα της νέας της ταινίας, η νεαρή ηθοποιός δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει. Η  Zendaya δεν ήταν απλώς η πρώτη που φόρεσε τα πιο πολυσυζητημένα runway looks της χρονιάς στις κοινωνικές εκδηλώσεις που παρεβρέθηκε, αλλά η πρώτη – και ενδεχομένως η μόνη – που κατάφερε να τα υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και να υιοθετήσει το ιδανικό σύνολο για κάθε περίσταση. Αυτό οφείλεται αφενός στην προσωπική αισθητική της, αλλά και στη μακροχρόνια συνεργασία και φιλία της με τον Law Roach, έναν από τους πιο ευφυείς και ταλαντούχους στυλίστες παγκοσμίως.

©Getty Images

10. Ο Harry Styles και η ελευθερία στην ένδυση

Μετά το πρώτο εξώφυλλο του τραγουδιστή με φόρεμα και σακάκι Gucci που συζητήθηκε πολύ και όχι πάντα για τους σωστούς λόγους, ο Harry Styles περιοδεύει στην Αμερική κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα: να είναι ο μοναδικός και ακαταμάχητος εαυτός του. Τα ρούχα δεν έχουν φύλο και η έκφραση δεν χωρά περιορισμούς και ο Harry είναι η ομορφότερη και μεγαλύτερη υπενθύμιση αυτού. Αγκαλιάζει τη θηλυκή του πλευρά και εντυπωσιάζει με total – leather looks, φτερά και παγιέτες αφήνοντας πίσω την κλασική γραμμή αρρενωπότητας που ακολουθείτο στην ανδρική μόδα από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα. Είναι μια ανάσα φρεσκάδας και μια ειλικρινά ευπρόσδεκτη και άκρως απαραίτητη αλλαγή.

©Getty Images
@Getty Images

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below