Ήταν 1968 όταν η Balenciaga παρουσίασε για τελευταία φορά μια συλλογή υψηλής ραπτικής, αλλά αυτό το καλοκαίρι, υπό την δημιουργική κατεύθυνση του Demna Gvasalia, ο οίκος θα επιστρέψει στις ρίζες του.

Ενώ τα πρόσφατα shows του Balenciaga έχουν φιλοξενηθεί σε φουτουριστικά σκηνικά ή φλεγόμενα τούνελ, αυτή τη φορά, ο οίκος με έδρα το Παρίσι επιστρέφει στο παρελθόν. Στις 7 Ιουλίου, ο Gvasalia θα ανοίξει τις πόρτες σε μια πλήρως ανακαινισμένη έκδοση του αυθεντικού “salon” του Cristóbal Balenciaga.

Η ανακατασκευή θα πραγματοποιηθεί πάνω από το ιστορικό flagship του Balenciaga στην Avenue Georges V, με τον δεύτερο όροφο να έχει ήδη ανακαινιστεί ώστε να μοιάζει όσον το δυνατόν καλύτερα με τον προσωπικό χώρο του Ισπανού σχεδιαστή. Πιθανότατα μάλιστα οι εργασίες είχαν ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα, δεδομένου ότι η επιστροφή του οίκου στην υψηλή ραπτική είχε αρχικά προγραμματιστεί για το περασμένο καλοκαίρι.

Αν η τελευταία συνεργασία τoy Balenciaga με τον Gucci έκανε τα μέσα να παραληρούν, αυτό το show δεν θα είναι μια απλή αναπαράσταση, αλλά μια «προσομοίωση», που σίγουρα θα βασιστεί στην παράδοση του οίκου και του ιδρυτή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σχεδιαστής είχε αποκαλύψει ότι ο οίκος Balenciaga θα παρουσιάζει μόνο μια φορά τον χρόνο την ανδρική συλλογή, καθώς αγνοεί το επίσημο ημερολόγιο με τον ίδιο τρόπο που αγνοεί και τους κανόνες της ready-to-wear ραπτικής.

Παρόλο που έχουμε δει τις συλλογές του Gvasalia να γίνονται ολοένα και πιο πρωτοποριακές τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Γεωργιανός σχεδιαστής θα παρουσιάσει κομμάτια που απορρίπτουν τον περιορισμό και τις κλασικές αρχές της haute couture.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below