Οι σχεδιαστές βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους για να εκφράσουν τους κανόνες του αισθησιακού dress code χωρίς την έκθεση δέρματος, επηρεασμένοι ίσως από το διάστημα που περάσαμε φορώντας φόρμες και πιτζάμες. Και κάπως έτσι τα catsuits βρήκαν μια θέση στην πρώτη γραμμή των trends κι εμείς θυμόμαστε την ιστορία τους και προτείνουμε τρόπους για να υιοθετήσετε το look που δοξάζει το body positivity.

Το catsuit έκανε την εμφάνισή του στη δεκαετία του 1940 με τη γέννηση της Catwoman και το ολόσωμο λάτεξ κορμάκι της με φερμουάρ. Η εμφάνισή της ήταν καταλυτική για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή ήταν ένας γυναικείος πρωταγωνιστικός ρόλος σε μια εποχή όπου οι γυναίκες διεκδικούσαν τη χειραφέτησή τους. Στην περίπτωσή της αυτό μεταφράστηκε σε μια ντομινατρίξ στολή με όπλο της το μαστίγιο, για να δείξει τη δύναμη και την αυτοπεποίθησή της. Καθώς ο χαρακτήρας της εξελισσόταν και μεταφέρθηκε από τα κόμικς στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, το ίδιο συνέβη και με τη δυναμική στολή της. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι καθώς οι φωνές για τα δικαιώματα των γυναικών αυξήθηκαν τη δεκαετία του 1960, το ίδιο συνέβη και με τη δημοτικότητα του catsuit. Εκείνη την περίοδο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο της μόδας, όταν ο Γάλλος σχεδιαστής Αντρέ Κουρέζ παρουσίασε τη φουτουριστική Space Age συλλογή του. Η δημιουργία του ήταν μια απόδειξη του μεταβαλλόμενου ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία και συμβόλιζε με έναν τρόπο την απελευθέρωσή της από τη συντηρητική μόδα των προηγούμενων ετών. Το τολμηρό κομμάτι ξαναπαρουσιάστηκε στις πασαρέλες τη δεκαετία του 1990, όπου το edgy ύφος ήταν «στη μόδα» και οι οίκοι που το αποθέωσαν περισσότερο ήταν ο Azzedine Alaïa και ο Thierry Mugler.

Από πάνω αριστερά, με τη φορά του ρολογιού: Καλεσμένη σε πάρτυ του «Studio 54» στη Νέα Υόρκη, τέλη 1970 – αρχές 1980. Η Κάρεν Έλσον με μπλε catsuit. Η Ευαγγελία Σμυρνιωτάκη (@styleheroine) με εμπριμέ ολόσωμη φόρμα Prada στο Μιλάνο. Η Beyonce με catsuit Marine Serre, τον Μάιο του 2019. Η Ναόμι Κάμπελ στη ready-to-wear πασαρέλα του οίκου Alaia για το Φθινόπωρο 1991. Η Κιμ Καρντάσιαν με φούξια catsuit του οίκου Balenciaga στο πάρτυ της εκπομπής «Saturday Night Live», τον Οκτώβριο του 2021.

Τα ολόσωμα κορμάκια είναι εδώ και δεκαετίες κεντρικό κομμάτι στις γκαρνταρόμπες των pop idols. Είδαμε το catsuit να αγκαλιάζει τις καμπύλες της Britney Spears στο βιντεοκλίπ του «Oops, I Did it Again!» και πιο πρόσφατα στα μουσικά βίντεο της Beyoncé και της Dua Lipa. Aγαπημένο ρούχο μοντέλων και διασήμων, το catsuit αποπνέει δυναμική γοητεία και είναι σέξι χωρίς απαραίτητα να είναι υπερβολικά αποκαλυπτικό. Καθώς οι σχεδιαστές επανασχεδιάζουν πολλά βασικά στοιχεία της μόδας από τις εποχές των ’90s και των ’00s, όπως τα χαμηλά παντελόνια και τα φλούο χρώματα, το catsuit επιστρέφει επιτέλους στο προσκήνιο με μια σύγχρονη οπτική. Για παράδειγμα, η Κιμ Καρντάσιαν βρέθηκε πρόσφατα στο ρόλο της παρουσιάστριας της εκπομπής «Saturday Night Live» φορώντας ένα εντυπωσιακό φούξια catsuit του οίκου Balenciaga, που ήταν μια φρέσκια προσέγγιση σε ένα στυλ το οποίο έχει μακρά παρουσία στην ιστορία των καλλιτεχνών. Με αυτές τις δυναμικές γυναίκες να φορούν το ρούχο, θυμόμαστε τον ισχυρό δεσμό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της γυναικείας ενδυνάμωσης και της bodycon σιλουέτας. 

Μεταξύ των σχεδιαστών που συμμετέχουν σήμερα στο μοντέρνο κίνημα του catsuit είναι οι οίκοι Versace, Marine Serre, Mugler και Prada. Αυτή τη σεζόν, οι εκδοχές με μοτίβα κυριάρχησαν: το φλοράλ του οίκου Prada συνδυάστηκε με ασορτί γάντια, ενώ ο οίκος Halpern παρουσίασε ένα με λεοπάρ μοτίβο το οποίο συνδύασε με χρυσές γόβες. Η σχεδιαστική ομάδα του Emilio Pucci επέλεξε ολόσωμες φόρμες με φερμουάρ και καλειδοσκοπικά μοτίβα που αποτίουν φόρο τιμής στο πρώτο κομμάτι που σχεδίασε ο Ιταλός ιδρυτής του οίκου, μια στολή του σκι. Το μακρυμάνικο catsuit του γαλλικού eco-friendly brand Marcia φορέθηκε όσο λίγα από πολλά it girls που το συνδύασαν τόσο με sneakers όσο και με γόβες. Ο Κέισι Καντγουολάντερ, ο άνθρωπος πίσω από την εξαίσια σύγχρονη αναβίωση του οίκου Mugler, τελειοποίησε το δικό του μοντέρνο catsuit από τότε που ανέλαβε τα ηνία του οίκου το 2017. Στον Mugler έκανε το catsuit ένα από τα signature κομμάτια του, αναδεικνύοντας το σχεδιαστικό ήθος του Μιγκλέρ και ενσωματώνοντας τη φιλοσοφία του techno-sport lingerie.

«Το catsuit επιτρέπει την άνεση. Χρειάζεται ένα ορισμένο επίπεδο αυτοπεποίθησης και τόλμης για να το φορέσετε επειδή αναδεικνύει πλήρως τη σιλουέτα σας. Θέλω οι γυναίκες να νιώσουν ατρόμητες μόλις κλείσουν το φερμουάρ. Δεν έχει σημασία ο σωματότυπός σου – είτε έχεις μεγάλη μέση είτε μικρό στήθος, θα προσαρμοστεί στο σώμα και θα κολακέψει κάθε σιλουέτα», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. 

Το catsuit έχει να κάνει με το να νιώθεις άνετα με το σώμα σου και η σφιχτή εφαρμογή του δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας. Και η επιστροφή του αποδεικνύει ότι τα ρούχα που διαγράφουν τη σιλουέτα είναι μια ενδυματολογική αγκαλιά που όλοι χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή.  

Φωτογραφίες: IMAXTREE.COM, GETTY IMAGES/IDEAL IMAGES

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below