Συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την ημέρα που η τότε πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Julia Gillard, παρέθεσε στο Κοινοβούλιο της χώρας της μια ομιλία κατά του μισογυνισμού και του σεξισμού, κατηγορώντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης για τέτοιες συμπεριφορές. «Δεν θα ανεχτώ μαθήματα μισογυνισμού από αυτό τον άντρα», είχε πει, δείχνοντάς τον.

«Ένιωσα προσβεβλημένη όταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στάθηκε, έξω από το Κοινοβούλιο, δίπλα σε μια πινακίδα που έγραφε “διώξτε τη μάγισσα”», συμπλήρωνε η πολιτικός. Σε ένα βίντεο, η ρεπόρτερ Amy Remeikis σχολίασε ότι είναι «εξοργιστικό να βλέπεις μια πρωθυπουργό να αντιμετωπίζεται με αυτό τον απεχθή τρόπο».

Πόσο επίκαιρη όμως είναι η ομιλία της Gillard μία δεκαετία αργότερα; Νέο ρεπορτάζ του «Guardian» μιλάει για μια έρευνα από την Ένωση Νοσηλευτών του Βασιλικού Κολλεγίου της Βρετανίας, «τη μεγαλύτερη ένωση νοσηλευτών στον κόσμο», η οποία αποκαλύπτει ένα εργασιακό περιβάλλον όπου επικρατούν ο εκφοβισμός, ο μισογυνισμός και οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από «εκμετάλλευση η οποία συνδέεται με το αλκοόλ και την εξουσία».

Άλλα, παγκόσμια στοιχεία, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες εισπράττουν 20% χαμηλότερες αμοιβές από τους άντρες, ένα χάσμα, μάλιστα, που, βάσει αμερικανικών στατιστικών, είναι ακόμα μεγαλύτερο στις Αφροαμερικανίδες και τις Λατινοαμερικανίδες (με τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων στην περίπτωσή τους να αγγίζει το 57,3%).

Παρακολουθήστε το σχετικό ρεπορτάζ:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below