Η Μαρίτα Κοσμαδάκη, δερματολόγος, επισκέπτρια λέκτορας δερματολογίας στο Boston University, συμμετείχε στην πρώτη ημέρα του Marie Claire Power Talk στην ενότητα “Για μια θέση στον ψηφιακό κόσμο”. Μαζί με τρεις ακόμα επιτυχημένες επαγγελματίες, κατέρριψαν τη στείρα νοοτροπία ότι η τεχνολογία είναι γένους αρσενικού και μας έδωσαν λύσεις για το πώς θα ενθαρρύνουμε περισσότερες νέες γυναίκες σε καριέρες STEM.

“Η Ιατρική, σε σχέση με τις άλλες επιστήμες, δεν είναι τόσο πίσω στην αναλογία γυναικών – ανδρών. Από νωρίς, έχουν αρχίσει να πηγαίνουν όλο και περισσότερες γυναίκες. Οι τελευταίες μελέτες στην Αμερική έδειχναν 51-52% στα κορίτσια όμως αν αναλογιστεί κανείς ποιος έχει ηγετικές θέσεις, αρχηγικές θέσεις, σε ιδρύματα ή σε πανεπιστήμια, εκεί οι γυναίκες είναι σίγουρα πίσω”, τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η Μαρίτα Κοσμαδάκη.

“Σε ότι αφορά το πώς αλλάζουμε το στερεότυπο ότι ο επιστήμονας είναι ένας άνδρας μοναχικός, ασχημούλης, χωρίς κοινωνική ζωή, χωρίς φίλους που έχουν ίσως τα παιδιά στο σχολείο στο μυαλό τους. Πρέπει να προβάλλουμε ανεξάρτητες, δημιουργικές γυναίκες επιστήμονες που έχουν μια καλή ζωή, που έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν διαφορετικούς τομείς.”

Να τις προβάλλουν τα μέσα;

Τα μέσα, εμείς, τα ιδρύματα, οι μεγάλες εταιρίες με τις καμπάνιες που κάνουν, όποιος μπορεί. Πέρα του συστηματικού σχολικού σχεδιασμού που μπορεί να ενταχθεί  στα επίσημα προγράμματα, απλά μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως μονάδες, ως καμπάνιες στα social media, ως περιοδικά.

Πώς βλέπετε την ανάγκη για αποδοχή στον ψηφιακό κόσμο;

Υπάρχει πολύ έντονα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε νομίζω ότι σε αυτό το δρόμο που συμπορευόμαστε με την καινούργια τεχνολογία, δεν υπάρχει επιστροφή. Οι νέες πλατφόρμες είναι εδώ και θα συνεχίσουν να χτίζονται καινούργιες, η κοινωνία γίνεται ψηφιακή και θα είναι για πολύ καιρό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το προσαρμόσουμε έτσι ώστε να μη χάνουμε την ουσία, να μην χάνουμε την ανθρώπινη επαφή, να μη χάνουμε την επικοινωνία που είναι αυτό που πραγματικά μετράει. Σε ότι αφορά την εικόνα της ομορφιάς και τι πραγματικά θαυμάζουν -ειδικά τα νέα κορίτσια αλλά και μεγαλύτερες κυρίες- είναι πάλι μεγάλη δουλειά. Έχει να κάνει με ποιότητες, αξίες, τι θαυμάζουμε από μικροί, τι πρότυπα προβάλλονται, πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τα media και την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και των εικόνων. Είναι θέματα κοινωνικά, άλλα, δικά μας που θα δούμε ως κοινωνία που θα μας φέρουν.

Έχετε την αίσθηση ότι είναι κάτι που θα μπορέσουμε να ελέγξουμε μακροπρόθεσμα;

Έχει να κάνει με το πόση ποιότητα θα καταφέρουμε να φέρουμε στη ζωή μας. Πόση παιδιά, πόσες αξίες, τι θα θέλουμε να επιτύχουμε. Αν θα κινούμαστε σε μια κοινωνία με περισσότερη ελαφρότητα ή σε μια κοινωνία με άλλη ποιότητα, [αναλόγως] τι θα διαλέγει ο κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του. Πιθανότατα να υπάρχουν όλα -όπως πάντα υπήρχαν- και ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του, θα διαλέγει αυτό που του ταιριάζει. Η ψηφιακή απεικόνιση και επικοινωνία κάνει όλα τα πράγματα πιο εύκολα. Δεν κάνει μόνο τις υπερβολές στον τομέα ομορφιάς, κάνει και την ποιοτική επικοινωνία. Μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για οτιδήποτε, άμεσα, με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο καθένας το εκμεταλλεύεται όπως νομίζει καλύτερα.

Τι έχει αλλάξει στην Ιατρική  μέσω της τεχνολογίας;

Στην Ιατρική έχουν αλλάξει πάρα πολλά ήδη και θα αλλάξουν και πολύ περισσότερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε λίγα χρόνια η Ιατρική θα είναι τελείως διαφορετική. Θα υπάρχουν συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που θα κάνουν τη δουλειά που σήμερα κάνει ένας γιατρός. Μεγάλο κεφάλαιο αλλά επιγραμματικά να σας πω ότι υπάρχουν συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορούν να πουν αν μια ελιά είναι καλοήθης ή κακοήθης, να πουν πόση γήρανση έχει το πρόσωπο, πόση βαρύτητα έχει η ακμή ή τι πρόβλημα υπάρχει σε μια ακτινογραφία. Αυτά ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή. Υπάρχουν αλγόριθμοί που μπορούν καλώντας τις πρώτες βοήθειες να εκτιμήσουν από την ανάλυση φωνής, την ταχύτητα, την αναπνοή, αν όντως κινδυνεύει κανείς αν περνάει έμφραγμα του μυοκαρδίου αυτή τη στιγμή. Όλα αυτά θα έχουν όλο και περισσότερες εφαρμογές. Οι προοπτικές είναι άπειρες.

Έχετε άλλα τέτοια παραδείγματα να μας πείτε;

Αυτό που έκανε ντόρο το 2017, αναλύοντας με συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης τον βυθό του ματιού μπορούν εκτιμώντας τα αγγεία να συμπεράνουν, χωρίς να έχουν δει ιατρικό φάκελο, αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, τι ηλικία έχει, αν καπνίζει, τις πιθανότητές τους να έχει καρδιαγγειακό νόσημα, τις πιθανότητες επιβίωσης. Με μια απλή βυθοσκόπηση που μπορεί να γίνει σε ένα κέντρο Υγείας να αγοράσει αυτή την Τεχνολογία. Οι δυνατότητες είναι απίστευτες πραγματικά. Τι μπορούμε να προβλέψουμε για το μέλλον; Αυτά κάπως θα βρουν ένα χώρο στην ιατρική και θέλω να πιστεύω ότι παρά το ότι θα αντικαταστήσουν πολλά πράγματα που κάνουμε ρουτίνα, ο ρόλος και η παρουσία του γιατρού [θα] είναι αναντικατάστατη. Γιατί η θεραπεία δεν είναι μόνο  ανάλυση αλγορίθμων είναι και πολλά άλλα. Είναι η επικοινωνία, είναι η ελπίδα, είναι η στήριξη που μπορούν να δώσουν ανακούφιση και μπορούν αν επηρεάσουν σημαντικά την εξέλιξη της υγείας κάποιου. Οπότε, παρά το ότι θα δούμε πολλές αλλαγές, θέλω να πιστεύω ότι εκτός από το ότι θα βοηθήσουν πάρα πολύ κόσμο, θα είναι και μια αφορμή να δώσουμε περισσότερη σημασία σε πράγματα που καμιά φορά αφήνουμε πίσω, που είναι η επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους.

Marie Claire Power Talk: Δυνατές μαζί

Το digital συνέδριο διεξάγεται στις 13, 15 και 20 Οκτωβρίου, αναπτύσσοντας έξι θεματικές που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών στην κοινωνία και στον εργασιακό τομέα. Μαζί μας ενώνουν τη φωνή τους Ελληνίδες και διεθνείς προσωπικότητες που με το έργο και τις ιδέες τους αποτελούν διαρκή έμπνευση και δείχνουν το δρόμο για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του κόσμου.

Δες ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου για τις επόμενες μέρες. 

Powered By:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below