Tο Marie Claire Power Talk, μια σειρά από ομιλίες και δράσεις που φέρνουν στο επίκεντρο της συζήτησης την ισότητα, την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και την αύξηση συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων, κορυφώθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου και είχατε την ευκαιρία να το παρακολουθήσετε ζωντανά μέσα από το marieclaire.gr και το protothema.gr. 

Το digital συνέδριο του Marie Claire διεξήχθη, στο Athens Capital Hotel, στις 13, 15 και 20 Οκτωβρίου, αναπτύσσοντας έξι θεματικές που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών στην κοινωνία και στον εργασιακό τομέα. Μαζί μας ένωσαν τη φωνή τους Ελληνίδες και διεθνείς προσωπικότητες που με το έργο και τις ιδέες τους αποτελούν διαρκή έμπνευση και δείχνουν το δρόμο για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του κόσμου.

Marie Claire Power Talk: Δυνατές μαζί

To Marie Claire Power Talk άνοιξε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου με καλεσμένη την Πρόεδρο του “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη να μιλά για τις νίκες της Ιστορίας αλλά και για τους στόχους του αύριο.

“Να γιορτάζουμε την κάθε μικρή νίκη μας αλλά και τα λάθη μας και τις επιτυχίες μας. Γιατί τα λάθη σου δίνουν εμπειρία και οι επιτυχίες σου δίνουν δύναμη. Να παίρνουμε τη ζωή μας [ως ότι] είναι μια ευχάριστη αναμέτρηση”, ήταν το μήνυμα που έστειλε κλείνοντας η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Στη συνέχεια έδωσε τη σκυτάλη σε επιτυχημένες επαγγελματίες που καταρρίπτουν τη στείρα νοοτροπία ότι η τεχνολογία είναι γένους αρσενικού και που εξήγησαν πώς θα ενθαρρύνουμε περισσότερες νέες γυναίκες σε καριέρες STEM.

H Διευθύντρια Google Νοτίου και Ανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου συνομίλησε με την Editor in Chief του Marie Claire, Γαλάτεια Λασκαράκη για τη θεματική “Γυναίκες: Για μια θέση στον ψηφιακό κόσμο”. “Η τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή όλων μας” υπογράμμισε η Πέγκυ Αντωνάκου συμπληρώνοντας πως “ο κόσμος αλλάζει και αλλάζει πού γρήγορα γιατί η Τεχνολογία είναι καταλύτης πολύ μεγάλων αλλαγών. Ποτέ όμως αυτό δεν ίσχυε σε τέτοιο βαθμό όσο το είδαμε τους τελευταίους μήνες.”

Ακολούθησε συζήτηση με τις Δήμητρα Ευαγγέλου, ψυχολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΔΠΘ, Αλεξία Κυριακοπούλου, παραγωγός ταινιών εικονικής πραγματικότητας, Μαρίλη Νίκα, μάνατζερ προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης της Google, Μαρίτα Κοσμαδάκη, Δερματολόγος, επισκέπτρια λέκτορας δερματολογίας στο Boston University.

“Για να ενθαρρύνουμε αποτελεσματικά τις γυναίκες να σπουδάσουν Πληροφορική, Μαθηματικά, Επιστήμες, Μηχανική αλλά και να τις ενθαρρύνουμε να παραμείνουν σε αυτούς τους κλάδους πρέπει να ξεκινήσουμε από νωρίς. Πρέπει να πάμε σε σχολείο και να ανατρέψουμε το στερεότυπο ότι τα αγοράκια παίζουν με υπολογιστές και ρομπότ και τα κοριτσάκι παίζουν με κούκλες”, υπογράμμισε η Μαρίλη Νίκα.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Βελίκα Καραβάλτσιου.

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στη δεύτερη ημέρα του Marie Claire Power Talk, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την ισότητα στις ευκαιρίες για κατάκτηση διοικητικών θέσεων και προσπάθεια για κάλυψη του μισθολογικού χάσματος στην Ελλάδα. Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου έφερε στο επίκεντρο τον άνισο μισθό και το θέμα της “γυάλινης οροφής”. Παρόλο που οι γυναίκες κατέχουν, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, υψηλόβαθμες θέσεις ωστόσο δεν αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες που έχουν αντίστοιχους τίτλους. Και παρόλο που φέτος καθιερώθηκε και γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα για την Ισότητα Αμοιβών μεταξύ Γυναικών και Ανδρών, το μισθολογικό χάσμα παραμένει μεγάλο. Τι πρέπει να γίνει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να κλείσει το μισθολογικό χάσμα; Τι κρατάει πίσω τις γυναίκες από το να “βγουν μπροστά” κατά την προσφιλή προτροπή της Σέριλ Σάντμπεργκ και να διεκδικήσουν μια θέση στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου όπως συχνά σχηματικά αναφέρεται;

Τη συζήτηση άνοιξαν οι Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Αρετή Γεωργιλή, Regional Leader του Lean in Hellas και Φωτεινή Μπαμπανάρα, επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας Novartis Hellas.

“Ο χώρος της υγείας αποτελείται κατά 75% από γυναίκες. Θέλω να δώσω φωνή σε αυτές τις γυναίκες” τόνισε η Φωτεινή Μπαμπανάρα.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, συγγραφέας και συνιδρύτρια του Women on Top, Στέλλα Κάσδαγλη.

Τη σκυτάλη από το πάνελ του “Για μια θέση στην κορυφή” πήρε η Αθηνά Καλαντζή, Γενική Διευθύντρια Εμπειρίας Καταναλωτή Νοτιανανατολικής Ευρώπης Παπαστράτος που συνομίλησε με τη Στέλλα Κάσδαγλη.

“Η Παπαστράτος τα τελευταία 4 χρόνια έχει μετασχηματιστεί ριζικά και από καπνοβιομηχανία έγινε εταιρεία τεχνολογίας με οδηγό της την επιστήμη. Καταλάβαμε και αναγνωρίσαμε ότι το πρόβλημα ήταν το ίδιο μας το προϊόν. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι θα γίνουμε η λύση στο πρόβλημά μας ώστε να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο όσον αφορά στην εταιρεία αλλά και όσον αφορά στη βιωσιμότητα της κοινωνίας συνολικά.”, υπογράμμισε η Αθηνά Καλαντζή.

Δες όλη τη συζήτησή τους:

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Life Strategist και ιδρύτρια της εταιρείας 1+1=2 Life & Business Coaching, Μάρεα Λαουτάρη η οποία συνομίλησε με την Editor in Chief του Marie Claire, Γαλάτεια Λσκαράκη με τη θεματική “Μαθαίνοντας να διεκδικούμε και να γιορτάζουμε τις επιτυχίες μας“.

“Αν μέσα σου σκέφτεσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις αποστραγγίζεις τον εαυτό σου από τη δύναμη που χρειάζεσαι για να χτυπήσεις την πόρτα και να ζητήσεις αυτό που θέλεις να διεκδικήσεις”, τόνισε η Μάρεα Λαουτάρη.

Δες όλη τη συζήτησή τους:

Ακολούθησε η συζήτηση με θέμα “Για μια κοινωνία χωρίς σεξισμό” με ομιλήτριες μία Ελληνίδα που διαπρέπει στο εξωτερικό και τρία πρόσωπα που κάνουν τη διαφορά στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο: Ματίνα Στεβή (βγήκε μέσω Skype από τις Βρυξέλλες), Κατερίνα Παναγοπούλου, Ελιάνα Χρυσικοπούλου και Δανάη Μπάρκα.

Η πορεία τους ενισχύει την ανάγκη ύπαρξης διαφορετικών φωνών και προτύπων και λειτουργεί βοηθητικά στην εξάλειψη ρατσιστικών καταλοίπων που πηγάζουν από την εικόνα. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων στα Μέσα Ενημέρωσης και την ποπ κουλτούρα.

“Είναι ωραίο να λέμε σε μια γυναίκα ότι είναι όμορφη, μη τα λέμε όλα σεξισμό. Δεν χρειάζεται να νιώθει ενοχικά μια γυναίκα επειδή κάποιος άνδρας θα μας πει ένα σχόλιο” σχολίασε η Κατερίνα Παναγοπούλου για να συμπληρώσει η Δανάη Μπάρκα: “Εγώ το μόνο που φοβάμαι είναι οι πράξεις, γιατί στα λόγια είμαστε καλοί.”

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, το Marie Claire Power Talk ολοκληρώθηκε με την τρίτη και τελευταία μέρα συζητώντας για το πώς θα αλλάξουμε το μέλλον της μόδας και για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική με καλεσμένη την Άννα Διαμαντοπούλου.

Την τρίτη μέρα του Marie Claire Power Talk άνοιξε η Angela Missoni, σχεδιάστρια μόδας και διευθύντρια του ιταλικού οίκου Missoni. Η Ιταλίδα σχεδιάστρια συνομιλεί, σε ζωντανή σύνδεση από το Μιλάνο, με την Editor in Chief του Marie Claire, Γαλάτεια Λασκαράκη.

Αν η Μόδα όφειλε να εφεύρει ξανά τον εαυτό της μια στο τόσο, οι δονήσεις από την επέλαση του COVID-19 την αναγκάζουν να αλλάξει ρυθμό, να βρει νέα πατήματα, νέα μέσα για να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό, νέους τρόπους για να φέρει κοντά δημιουργούς και κοινό, νέα κανάλια για να παλέψει ενάντια στην εσωστρέφεια και την απομόνωση. Τώρα που όλα έχουν ανατραπεί και αναγκαζόμαστε να ξαναγράψουμε μανιφέστα επικοινωνίας και να βρούμε άλλους τρόπους για να είμαστε παρούσες στα catwalks, η μόδα μπαίνει δυναμικά στο ψηφιακό παιχνίδι. Η μόδα μαθαίνει παρατηρώντας γύρω της και με τη σειρά της διδάσκει: φαντασία, προσαρμοστικότητα, επιβίωση.

“Δεν πρέπει να εξαρτάσαι από κανέναν. Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα μαθήματα που πήρα κι αυτό που έμαθα στις κόρες μου”, ανέφερε η Ιταλίδα σχεδιάστρια.

 

Τη συζήτηση γύρω από το μέλλον της μόδας συνέχισε- μετά την Angela Missoni-  η σχεδιάστρια κοσμημάτων, Αναστασία Καίσαρη δίνοντας συνέντευξη με θέμα “Power Jewelry: Τα κοσμήματα μιας σύγχρονης γυναίκας” στην Χριστίνα – Μαρία Κράββαρη.

“Η μόδα είναι κάτι πολύ έντονο, κάτι που το ακολουθεί ο κόσμος και κάτι που το εμπιστεύεται ο κόσμος. Τα περιοδικά τα εμπιστεύεται ο κόσμος, τις γυναίκες που μιλάνε για τα περιοδικά τις εμπιστεύεται. Εγώ προσωπικά, μερικές φορές θέλω να φοράω κάτι που δεν είναι της μόδας γιατί θέλω και να γίνει της μόδας και να δω αν μπορώ να γίνει ή και να δοκιμάσω κάτι καινούργιο” ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

Δες ολόκληρη τη συνέντευξη:

Το Marie Claire Power Talk ολοκληρώθηκε με καλεσμένη την Άννα Διαμαντοπούλου σε μια συζήτηση με την Editor in Chief του Marie Claire, Γαλάτεια Λασκαράκη.

Η συζήτηση με την πρώην Υπουργό Παιδείας, πρώην Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ε.Ε. και Πρόεδρο του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κινήθηκε αρχικά όπως ήταν εύλογο γύρω από την υποψηφιότητά της για την θέση της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φυσικά το κεντρικό θέμα δεν μπορούσε παρά να είναι η καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και στη δημόσια ζωή, καθώς κατά μέσον όρο, μόνο το 10% των μελών των πολιτικών επιτροπών των κομμάτων που μας εκπροσωπούν στη Βουλή είναι γυναίκες. Παρόλο που το 51% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι γυναίκες, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην πολιτική ζωή, ενώ η χώρα βρίσκεται στην 74η θέση ανάμεσα σε 174 χώρες στον παγκόσμιο χάρτη του ΟΗΕ για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σε υπουργικές θέσεις. Τι εμποδίζει τις Ελληνίδες να ασχοληθούν με την πολιτική; Η Άννα Διαμαντοπούλου μας έδωσε κάποιες απαντήσεις, όχι μόνο για την ισότητα αλλά και για τις ευκαιρίες της χώρας για ανάπτυξη στη νέα ψηφιακή εποχή και τι θα σημαίνει για την Ελλάδα εάν εκλεγεί στον ΟΟΣΑ.

“Θα έλεγα ότι είμαστε σε μια εποχή που επιτέλους, από μειονέκτημα έχει γίνει πλεονέκτημα το να είσαι γυναίκα, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ανταγωνίζεσαι με ίσους όρους, δηλαδή ότι δεν έχεις κάτι λιγότερο”, τόνισε.

Powered by:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below