Σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου το Marie Claire Power Talk φέρνει στο επίκεντρο τον άνισο μισθό και το θέμα της “γυάλινης οροφής”. Παρόλο που οι γυναίκες κατέχουν, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, υψηλόβαθμες θέσεις ωστόσο δεν αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες που έχουν αντίστοιχους τίτλους. Και παρόλο που φέτος καθιερώθηκε και γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα για την Ισότητα Αμοιβών μεταξύ Γυναικών και Ανδρών, το μισθολογικό χάσμα παραμένει μεγάλο. Τι πρέπει να γίνει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να κλείσει το μισθολογικό χάσμα; Τι κρατάει πίσω τις γυναίκες από το να “βγουν μπροστά” κατά την προσφιλή προτροπή της Σέριλ Σάντμπεργκ και να διεκδικήσουν μια θέση στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου όπως συχνά σχηματικά αναφέρεται;

Τη συζήτηση για την ισότητα στις ευκαιρίες για κατάκτηση διοικητικών θέσεων και προσπάθεια για κάλυψη του μισθολογικού χάσματος στην Ελλάδα συντονίζει η συγγραφέας, δημοσιογράφος και συνιδρύτρια Women on Top, Στέλλα Κάσδγαλη.

Μαρία Συρεγγέλα: “Επειδή το μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια του covid-19 έπεσε σε επαγγέλματα που είναι κυρίως γυναίκες, οι γυναίκες αυτές χρειάζονται περισσότερη στήριξη… Θεσμικά είμαστε ίσες αλλά σαφώς υπάρχει ανισότητα. Όλοι αυτοί οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί δυστυχώς δεν εφαρμόζονται… Πολλές φορές υπάρχει και άγνοια ότι υπάρχουν αυτοί οι νόμοι.”

“Υπάρχει το στερεότυπο: αν προσλάβω γυναίκα, θα πρέπει να μου λείψει πολύ περισσότερο καιρό για να μεγαλώσει το παιδί.”

Φωτεινή Μπαμπανάρα: “Ο χώρος της υγείας αποτελείται κατά 75% από γυναίκες. Θέλω να δώσω φωνή σε αυτές τις γυναίκες.”

Αρετή Γεωργιλή: ¨Οι περισσότεροι, άνδρες και γυναίκες, δεν πιστεύουν ότι υπάρχει θέμα ισότητας.”

“Στην πανδημία 1/4 γυναίκες σκέφτεται να εγκαταλείψει την καριέρα της ή να περιορίσει το χρόνο που εργάζεται. Κι αυτό αγγίζει περισσότερο τις μητέρες.”

“Πρέπει να πειστεί ο συνάδελφος μου, με τον οποίο εργάζομαι στην επιχείρηση, ότι πρέπει να μου φέρεται ίσα. Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να φροντίσει να ενημερώνει συνεχώς για την ύπαρξη των προβλημάτων.”

Φωτεινή Μπαμπανάρα: “To θέμα της μισθολογικής ισότητας για εμάς είναι πάρα πού σημαντικό… Είπαμe μέχρι το 023 εξίσωση των μισθών σε παγκόσμιo επίπεδο σε όλη τη Novartis.”

“Κλείνοντας να πω ότι, πιστευτούμε πολύ στην ψυχολογική υποστήριξη των γυναικών που δίνουν μάχη με χρόνιες νόσους.”

Μαρία Συρεγγέλα: “Έχουμε καταθέσει πρόγραμμα για diversity training… Τόσο σε εργοδότες όσο και εργαζόμενους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.”

Αρετή Γεωργιλή: “Αφαίρεσα χρόνο και από τις δύο δουλειές μου για να ασχοληθώ με το Lean In Hellas -που είναι εθελοντικό το έργο του- για να αφιερώσω χρόνο στις γυναίκες που χρειάζονται τη βοήθειά μας.”

Φωτεινή Μπαμπανάρα: “Να μη φοβόμαστε. Ο χρόνος δεν είναι επιλογή, μας πάει πίσω.”

Μαρία Συρεγγέλα: “Πέρασα την πανδημία με πολύ δουλειά.”

Η συντονίστρια της συζήτησης, Στέλλα Κάσδαγλη.

Ποιες είναι οι ομιλήτριες

Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen). Απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management). Έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα με ειδίκευση κυρίως  σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015.

Αρετή Γεωργιλή, founder Free Thinking Zone, Regional Leader του Lean in Hellas

Η Αρετή Γεωργιλή είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρχαιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει ΜΒΑ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Έχει τριάντα χρόνια εμπειρίας ως σύμβουλος επικοινωνίας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τον Δεκέμβριο του 2011 ίδρυσε στην Αθήνα το concept βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων (Hellenic Start Up Association).

Φωτεινή Μπαμπανάρα, επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας Novartis Hellas

Ξεκίνησε την καριέρα της στον κλάδο της Επικοινωνίας το 1995 κατέχοντας ηγετικές θέσεις σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Έχει πλούσια εμπειρία στους τομείς Εταιρικής Φήμης & Επικοινωνίας, Διαχείρισης Κρίσεων, Διαλόγου με ΚΟLs, Εταιρικής Υπευθυνότητας & Βιωσιμότητας, Ανάπτυξης σχέσεων με τα ΜΜΕ και Ολοκληρωμένων Επικοινωνιακών Καμπανιών για σημαντικά brands και οργανισμούς, έχοντας αποσπάσει πολλές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις. Από το 2011 κατείχε θέση General Manager στη H+Κ Strategies. Είναι κάτοχος πτυχίου Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και MSc στο Marketing & την Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Θυμήσου ΕΔΩ όλα όσα έγιναν στην πρώτη ημέρα του Marie Claire Power Talk.

Powered by:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below