Το 2021 είναι μια χρονιά που μας έφερε μπροστά από πολλούς περιορισμούς αλλά ταυτόχρονα μας έμαθε να σπάμε τα στερεότυπα. Με γυναίκες να κατακτούν τον χώρο της πολιτικής, με γυναίκες στο μέτωπο της επιστήμης και της ιατρικής να διαπρέπουν, αλλά και με την συνέχιση των κινημάτων που καλούν τον κόσμο να αγκαλιάσει τον εαυτό του να κερδίζουν έδαφος και σε άλλες χώρες, ήταν ένας χρόνος αφύπνισης και επίτευξης στόχων που κάποτε φάνταζαν ακατόρθωτοι. Ήταν μια χρονιά που οι περισσότεροι αποφάσισαν να πουν #BreakBinary και να σπάσουν τα στερεότυπα και να ζουν χωρίς συμβιβασμούς.

Παρακάτω, ξεχωρίσαμε 5 στερεότυπα για τις γυναίκες που καταρρίπτονται τον τελευταίο  χρόνο:

  1. Όταν είσαι φεμινίστρια αδιαφορείς για τη μόδα

H συγγραφέας και κορυφαίο φεμινιστικό είδωλο των τελευταίων ετών, η αφρικανικής καταγωγής Chimamanda Ngozi Adichie, δεν εμφανίζεται πουθενά χωρίς τα ψηλά τακούνια της, τα λαμπερά εμπριμέ φορέματά της και τα χαρακτηριστικά πάντα φροντισμένα μαλλιά της. Γίνεται το τιμώμενο πρόσωπο σε επιδείξεις μόδας και δανείζει τον τίτλο του βιβλίου της “Πρέπει να είμαστε όλοι φεμινιστές” ως σλόγκαν σε T-shirts οίκου υψηλής ραπτικής. Η πολυβραβευμένη συγγραφέας μιλάει συχνά για την αγάπη της για τη μόδα και οι εμφανίσεις της είναι το ίδιο δυνατές με τις λέξεις της. Το στερεότυπο λέει ότι μια γυναίκα δίνει όλη την ενέργειά της στον αγώνα για την ισότητα, δεν μπορεί επιστρέφοντας στο σπίτι της να ανοίγει περιοδικά μόδας για να ενημερωθεί για τις τάσεις. Ευτυχώς, ζούμε σε μία #BreakBinary εποχή που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα. Σε μια εποχή που ο καθένας μας έχει την ελευθερία να επιλέγει να είναι όχι μόνο ένα πράγμα, αλλά και πολλά περισσότερα.

2. Όταν κατέχεις ένα υψηλό αξίωμα πρέπει να ντύνεσαι και “σοβαρά”

Μπορείς να μιλάς για το φαινόμενο της γυάλινης οροφής στα εργασιακά με την ίδια άνεση που μιλάς για τις νέες κολεξιόν των μεγάλων οίκων. Επίσης, μπορείς να είσαι αντιπρόεδρος μιας χώρας και να φοράς “σταράκια” στις δημόσιες εμφανίσεις σου.

Πρόσφατα, είδαμε την πρώτη πολιτικό στις ΗΠΑ που φόρεσε αθλητικά παπούτσια στις εμφανίσεις της κατά την προεκλογική της καμπάνια. Μια κίνηση που συζητήθηκε έντονα, κυρίως για τα μηνύματα που ήθελε να περάσει. Στην πραγματικότητα, απλά επέλεξε τα αγαπημένα της παπούτσια, αυτά που την κάνουν να νιώθει άνετα χωρίς να σκέφτεται ότι στερούν κάτι από τον σοβαρό ρόλο που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει.

“Τα αθλητικά παπούτσια βρίσκουν ολοένα και περισσότερο τη θέση τους στις ντουλάπες πολλών γυναικών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρόκλησης σε ξεπερασμένες αντιλήψεις της θηλυκότητας”, είχε πει η Elizabeth Semmelhack, συγγραφέας του βιβλίου “Sneaker X Culture Q Collab”με αυτή την αφορμή. “Στέλνουν το σήμα ότι είναι έτοιμη να ανασκουμπωθεί, ότι είναι μια γυναίκα της δράσης”, συμπλήρωσε.

Η δυνατότητα να επιλέγουμε περισσότερους από έναν δρόμους και να τους βαδίζουμε παράλληλα, χωρίς απαραίτητα να απορρίπτουμε άλλους ή να συμβιβαζόμαστε είναι μια σημαντική κατάκτηση. Οι αντιφάσεις είναι βασικά χαρακτηριστικά της κάθε προσωπικότητας, επιθυμίες που δεν αναιρούν η μία την άλλη, διαφορετικά κίνητρα για συνεχή βελτίωση. Δεν χρειάζεται να διαλέξεις να είσαι ή το ένα ή το άλλο. Μπορείς να είσαι το ένα και το άλλο. Η πολύπλευρη προσωπικότητα οδηγεί και σε πολύπλευρες ικανότητες.

3. Δεν μπορείς να κάνεις καριέρα δουλεύοντας από το σπίτι

Άλλο ένα στερεότυπο που καταρρίψαμε μέσα στο 2021 είναι η δουλειά από απόσταση και συγκεκριμένα από το σπίτι. Η δουλειά με αυτούς τους όρους έμοιαζε σαν κάτι ανέφικτο, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, μέχρι που αναγκαστήκαμε λόγω συνθηκών να την βάλουμε στην καθημερινότητά μας για να διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα. Μπορούμε να είμαστε δημιουργικές, παραγωγικές και ανταγωνιστικές και να χτίζουμε την επαγγελματική μας καριέρα ενώ φροντίζουμε το σπίτι μας αλλά και τον εαυτό μας.

Γιατί μια γυναίκα με καριέρα δεν σημαίνει ότι είναι μια γυναίκα που δεν έχει ή δεν θέλει προσωπική ζωή. Κι αυτό ισχύει σε κάθε ηλικία. Μια γυναίκα που είναι επαγγελματίας μπορεί να ενδιαφέρεται και για το πώς θα δείχνει πιο όμορφη και πιο φρέσκια.

4. Μια γυναίκα μετά τα 50 πρέπει να προσπαθεί να δείχνει νεότερη

Αντιγήρανση δεν είναι να προσπαθείς να δείχνεις νεότερη, αλλά να είσαι όμορφη σε κάθε ηλικία. Το να φροντίσεις τον εαυτό σου με όποιον τρόπο εσύ θέλεις είναι μια ακόμα προσωπική κατάκτηση. Μπορείς να είσαι όμορφη σε κάθε ηλικία χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσεις έναν συγκεκριμένο δρόμο, χωρίς διαχωρισμούς και χαρακτηρισμούς. Με τα ρούχα και το στυλ που εσύ θέλεις να υιοθετήσεις και που σε κάνουν να νιώθεις δυνατή, ασφαλής και σίγουρη.

Instagram: and.bloom

5. Το τέλειο beach body

Το τέλειο σώμα παραλίας, είναι απλώς το δικό σου σώμα στην παραλία. Μπορείς να νιώθεις άνετα με αυτά που φοράς αλλά και με το σώμα σου, γιατί είναι το δικό σου. Δεν χρειάζεται να έχεις το ίδιο σώμα με τα μοντέλα που βλέπεις στα περιοδικά, με την κολλητή σου ή ακόμα και με το σώμα που είχες στα 20 σου. Το τέλειο σώμα παραλίας είναι το δικό σου και δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Η #ΒreakΒinary λογική, είναι αυτή που μας καλούν να ακολουθήσουμε ο Γιώργος Καράβας και η καμπάνια &more powered by glo στο παρακάτω βίντεο. Μπορούμε να χαράξουμε τη δική μας μοναδική πορεία, μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα πολύ περισσότερες από μία ιδιότητες, χωρίς να πρέπει να απαντήσουμε αυστηρά και μονολεκτικά στην ερώτηση: Ποια είμαι τελικά;

(Κάνε κλικ για να δεις το βίντεο)

Μπορεί αυτή η ερώτηση, την ίδια στιγμή, να έχει απεριόριστες, εξίσου συναρπαστικές απαντήσεις. Όλα είναι στο χέρι μας. Στον κόσμο του &more δεν χρειάζεται να διαλέξεις ή το ένα ή το άλλο. Μπορείς να είσαι και το ένα και το άλλο και πολλά περισσότερα. Μπορείς να γίνεις όλα όσα θέλεις να είσαι.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below