Ένας από τους δημοφιλέστερους podcaster στον κόσμο, ο Andrew Huberman, βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, όχι όμως για τους λόγους που ο ίδιος θα ήθελε.

Huberman Lab

Ο 48χρονος με τα εκατομμύρια ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρωταγωνιστεί σε μία ιστορία απιστίας ή για την ακρίβεια σε έξι ιστορίες απιστίας, τις οποίες έφερε στο προσκήνιο το New York Magazine πριν από λίγες ημέρες.

Ο Huberman σπούδασε ψυχολογία, πήρε το διδακτορικό του πάνω στη νευροεπιστήμη και από το 2011 διδάσκει στο πανεπιστήμιο. Εδώ και οκτώ χρόνια είναι καθηγητής στο Stanford, ένα από τα πιο φημισμένα ανώτατα ιδρύματα των ΗΠΑ. Το εργαστήριό του διεξάγει μία σειρά από πειράματα σε σχέση με την κατάθλιψη και το άγχος, ενώ ο ίδιος έχει ασχοληθεί με την αναγέννηση του κεντρικού νευρώνα του ματιού στα ποντίκια, μία μελέτη που λέγεται πως μπορεί να είναι μελλοντικά χρήσιμη και για τον άνθρωπο. Χάρη και στην αξιοπιστία που προσδίδει στο πρόσωπό του η θέση του ακαδημαϊκού και η λειτουργία του εργαστηρίου του, ο Huberman έχει καταφέρει να θεωρείται ο διαδικτυακός γκουρού της νευροεπιστήμης και της ευεξίας, με χιλιάδες ανθρώπους να ακολουθούν τις συμβουλές του για μία καλύτερη ζωή.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrew Huberman, Ph.D. (@hubermanlab)

πρωτόκολλά του περιλαμβάνουν οδηγίες για το τι ώρα πρέπει να πίνουμε τον καφέ μας, μέχρι πόσες φορές είναι σωστό να κάνουμε μπάνιο μέσα σε παγωμένο νερό, πόσα λεπτά της ημέρας πρέπει να βρισκόμαστε κάτω από τον ήλιο και πόσα συμπληρώματα διατροφής να παίρνουμε. Φυσικά ο ίδιος συνεργάζεται με εταιρείες συμπληρωμάτων και βγάζει χρήματα από αυτό, ωστόσο πάρα πολλοί φαν του θεωρούν ότι ασκεί καλή επιρροή πάνω τους με τα χρήσιμα τιπ ζωής που τους δίνει, ακόμα κι αν δεν καταναλώνουν τα συμπληρώματα.

Ο ίδιος ασχολείται πολλά χρόνια με τα podcast και σε κάθε εκπομπή εξηγεί με λεπτομέρειες διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν τους ακροατές του, με προσιτό τρόπο, ώστε να γίνεται κατανοητός. Προφανώς είναι κι αυτό ένα μέρος της γοητείας του, όπως και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν φαινόταν, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, να διαθέτει απωθητικκά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά του – δεν έμοιαζε π.χ. να έχει πατριαρχικές απόψεις, το αντίθετο μάλιστα.

Η δημοσιογράφος Kerry Howley, ωστόσο, ισχυρίζεται επικαλούμενη συγκεκριμένα γεγονότα ότι η δημόσια εικόνα του Huberman δεν έχει σχέση με την πραγματική του ζωή. Ενώ ο ίδιος παρουσιάζεται στον κόσμο ως ένας άνθρωπος που επιδιώκει την ισορροπία και την ευεξία, ως ο γκουρού της καλής ζωής, απάτησε τη σύντροφό του με τουλάχιστον πέντε ακόμα γυναίκες, καμία από τις οποίες δεν γνώριζε την ύπαρξη της άλλης.

Από την αφήγηση προκύπτει ότι η σύντροφός του γνώριζε ότι η σχέση τους δεν ήταν κάτι περιστασιακό και μάλιστα κάποια στιγμή ξεκίνησε τη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για να κάνει παιδιά μαζί του. Ως προς αυτό το θέμα, ένας εκπρόσωπος τύπου του Huberman είπε ότι για την ακρίβεια ήθελαν «να δημιουργήσουν μαζί έμβρυα», κάτι το οποίο από μόνο του ως φράση δεν βγάζει νόημα. Μία άλλη γυναίκα που ήταν μαζί του υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα νεύρα του και ξεσπούσε επάνω της, κάτι το οποίο ο Huberman έσπευσε να αρνηθεί. Επίσης, εξαιτίας της συμπεριφοράς του, οι γυναίκες με τις οποίες ήταν μαζί θεωρούσαν ότι δεν χρειαζόντουσαν να παίρνουν μέτρα προστασίας στο σεξ κι έτσι μία από αυτές λέει πως την κόλλησε τον ιό HPV – κάτι που επίσης διέψευσε, λέγοντας ωστόσο πως ήταν αρνητικό το αποτέλεσμα του τεστ που έκανε για τον ιό, ενόσω δεν υπάρχει πιστοποιημένο ανδρικό τεστ ανίχνευσής του.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrew Huberman, Ph.D. (@hubermanlab)

Στο δεύτερο σκέλος του, το άρθρο αναφέρει ότι ο Huberman δεν έχει στην πραγματικότητα τη σχέση που ισχυρίζεται πως διατηρεί με το πανεπιστήμιο Stanford. Το εργαστήριό του είναι πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας του, κάτι που κάνει πολύ δύσκολη τη μετακίνηση από και προς αυτό, ακόμα και σε ένα μέρος όπως η Καλιφόρνια. Η δημοσιογράφος λέει πως ο Huberman παρουσιάζει τη δουλειά του ως κάτι πολύ μεγάλο, ενώ υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το εργαστήριο υπολειτουργεί εδώ και καιρό. Η ίδια αναφέρει επίσης ότι ίσως να ευνοήθηκε από το πανεπιστήμιο χάρη στο γεγονός ότι και ο πατέρας του ήταν καθηγητής σε αυτό.

Πολλοί θα αναρωτηθούν τι σημασία έχει αν ένας σημαντικός επιστήμονας συμπεριφέρεται άσχημα, αν όλα τα παραπάνω ισχύουν, στις γυναίκες. Το πρόβλημα στην περίπτωση του Huberman είναι το γεγονός ότι πλασάρεται ως ο ειδικός που θα πει στον κόσμο πώς να ζήσει την καθημερινότητά του. Ακόμα κι αν αφήσουμε το – επίσης σοβαρό κατά τα άλλα – θέμα των συμπληρωμάτων διατροφής στην άκρη, ο Huberman είναι μια προσωπικότητα που έχει απήχηση σε εκατομμύρια ανθρώπους. Το βασικό θέμα εδώ, όπως υποστηρίζει η Arwa Mahdawi του Guardian, είναι η σχέση του συγκεκριμένου ανθρώπου με τα γεγονότα.

Η ίδια σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Δεν πρόκειται απλά για έναν τύπο που έχει ένα podcast, εκείνος διαθέτει τεράστια επιρροή στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Έχει πάνω από έξι εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram και πάνω από πέντε εκατομμύρια εγγεγραμμένους στο YouTube. To podcast του είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο. Υπάρχουν άνθρωποι που δοκιμάζουν τα ‘detox ντοπαμίνης’ του για να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους. Ακολουθούν τις συμβουλές του για την τεστοστερόνη. Παίρνουν τα κουτιά με συμπληρώματα που συστήνει. Το επεισόδιο του podcast στο τι μπορεί να κάνει το αλκοόλ στον εγκέφαλο και το σώμα είναι πολύ επιδραστικό στις ομάδες ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από το αλκοόλ».

Και συνεχίζει:

«Έχει βοηθήσει στο να γίνουν mainstream πολλές απόψεις για την ευεξία». Πράγματι, για τον Huberman έχουν γράψει δεκάδες σημαντικά μέσα, όπως το περιοδικό TIME. «Είναι ένας από τους διασημότερους επιστήμονες στον κόσμο που τον εμπιστεύονται σε μία περίοδο όπου αυτού του είδους η εμπιστοσύνη μειώνεται. Επίσης έχει μιλήσει για το ότι θα ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική μια μέρα». Έτσι καταλαβαίνουμε πως, αν ισχύει έστω και ένα μέρος από τους ισχυρισμούς της δημοσιογράφους, ο Huberman θα αποδειχτεί πως δεν είναι ο επιστήμονας που ισχυρίζεται και πως υποσκάπτει έννοιες και ιδιότητες που έχουν πληγεί πολύ τα τελευταία χρόνια σε βάρος του κοινού καλού, εξαιτίας π.χ. ομάδων όπως οι QAnon.

Stanford Medicine

Από την άλλη, κάποιοι άνθρωποι θεωρούν το κείμενο στο New York Magazine ως μία ευθεία και άδικη επίθεση στο πρόσωπο του Huberman. Εξάλλου, το ζήτημα της ηθικής είναι πολυσύνθετο και πολλές φορές ίσως να μην έχει σημασία το αν συμφωνούμε με τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου. Εξάλλου, δεν είναι έγκλημα το να μην είσαι πιστός.

Διατυπώθηκαν, ωστόσο, και απόψεις που κριτικάρουν το έργο του, ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, επισημαίνοντας ότι ο Huberman βγάζει επιλεκτικά συμπεράσματα με βάση τα δεδομένα που έχει στα χέρια του. Κάποιοι άνθρωποι που τον έχουν συναναστραφεί στενά είπαν, ακόμα, ότι ο ίδιος θέλει να είναι χειριστικός και παρουσιάζει στοιχεία ναρκισσιστικής προσωπικότητας.

Αυτά όμως, σύμφωνα με την Mahdawi, είναι πιθανό ότι δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους φαν του. Όμως, οταν κάποιος έχει αναγάγει την ακεραιότητα του χαρακτήρα του σε κομμάτι του προσωπικού του brand, ίσως στο τέλος της ημέρας να έχει σημασία και ο χαρακτήρας και η αλήθεια πίσω από τις εντυπωσιακές φράσεις «επιτυχημένος νευροεπιστήμονας» και «γκουρού της ευεξίας». Όσο όμως υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν για μαγικές λύσεις, για άλλους ανθρώπους που θα τους πουν τι θα κάνουν για να ζήσουν καλύτερα, αντί να το αναζητήσουν μόνοι τους, καμία φήμη κανενός Huberman δεν θα κινδυνεύει. Ακόμα κι αν ο ίδιος προτείνει συμπληρώματα διατροφής που δεν έχουν την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων. Μάρκετινγκ – λογική, τελικό σκορ 1-0. Ίσως κι αυτό να υπάρχει μέσα σε κάποιο πρωτόκολλο, που θα μάθουμε εν καιρώ.

με πληροφορίες από το Guardian και το New York Magazine

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below