Ευχάριστα νέα για τον Αλί που γεννήθηκε ξημερώματα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου στο καράβι διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η μητέρα και τα τρία αδέρφια του εντοπίστηκαν σε βάρκα στη Μεσόγειο μαζί με ακόμη 90 ανθρώπους, ανάμεσά τους μία ακόμη εγκυμονούσα και περισυνελέχθησαν από το Geo Barents, το πλοίο των Γιατρών χωρίς Σύνορα που κάνει περιπολίες στη Μεσόγειο Θάλασσα με στόχο τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων.

Όπως διαβάσουμε σε tweet στον επίσημο λογαριασμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Twitter στο πλοίο δόθηκε άδεια να αγκυροβολίσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα στην Ιταλία.

«Με ανακούφιση σας ανακοινώνουμε ότι η Fatima και τα τέσσερα παιδιά της αποβιβάστηκαν από το Geo Barents στη Λαμπεντούζα. Περισσότερη καθυστέρηση θα επηρέαζε αρνητικά την ήδη επιβαρυμένη υγεία της γυναίκας και των μικρών παιδιών. Ελπίζουμε να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη».

🟢Update
We are relieved that *Fatima, the woman who delivered today aboard #GeoBarents , has just been evacuated to #Lampedusa with her 4 children. Further delay could have impacted their well-being and their health. We hope they receive the appropriate assistance and protection pic.twitter.com/sfD70F4ZTz

Το αρχικό tweet του οργανισμού ανέφερε πως μία γυναίκα γέννησε στο πλοίο διάσωσης των Γιατρών χωρίς Σύνορα, αφού εντοπίστηκε σε βάρκα που έπλεε στη Μεσόγειο τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου. Έκτοτε και για δύο ημέρες τις εκκλήσεις του Geo Barents, του πλοίου διάσωσης, για προσέγγιση κάποιου κοντινού λιμανιού και παροχή βοήθειας στους 255 επιβαίνοντές του, ανάμεσά τους μία εγκυμονούσα, ένα νεογέννητο και μικρά παιδιά, αρνούνταν κατηγορηματικά οι ιταλικές αρχές. Φαίνεται, πως η επιδείνωση της υγείας της Fatima*, αλλά και η επιτακτική ανάγκη παροχής βοήθειας στο νεογέννητο «λύγισαν» τους υπευθύνους, οι οποίοι επέτρεψαν στο πλοίο να δέσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου.

Ευχάριστα, όμως, εξελίχθηκε η κατάσταση και για τη γυναίκα που είναι έγκυος στον 9ο μήνα και βρισκόταν επίσης στο πλοίο. Εκείνη αποβιβάστηκε νωρίτερα στη Μάλτα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μάς εξήγησαν πως ακόμη είναι νωρίς για να έχουμε νεότερα πάνω στο θέμα, καθώς πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να υπάρξει ασφαλής ενημέρωση.

Ωστόσο, νιώθουν ανακουφισμένοι καθώς η συγκεκριμένη ιστορία δεν «τράβηξε» παραπάνω, όπως συνέβη σε αντίστοιχη περίπτωση πριν από περίπου έναν μήνα, όταν στο Geo Barents δεν επιτρεπόταν να ρίξει άγκυρα σε λιμάνι για δέκα μέρες, ενώ μετέφερε πάνω από 500 άτομα.

*Τα ονόματα έχουν άλλαξει για λόγους ασφαλείας.

Κεντρική φωτογραφία: Twitter @msfgrgeece.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below