H Ιρλανδία, μία από τις πιο συντηρητικές χώρες στης Ευρωπαϊκής Ένωσης, που νομιμοποίησε την άμβλωση μόλις το 2018, ετοιμάζεται για μια μικρή, αλλά σημαντική συνταγματική αναθεώρηση προς όφελος των γυναικών – και όχι μόνο.

Στο ιρλανδικό Σύνταγμα συμπεριλαμβάνεται μία διάταξη που, ούτε λίγο, ούτε πολύ, λέει πως η θέση της γυναίκας είναι μέσα στο σπίτι και ότι η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει ότι οι γυναίκες δεν θα χρειαστεί να βγουν έξω να δουλέψουν κι έτσι να παραμελήσουν τα οικιακά τους καθήκοντα.

Στις 8 Μαρτίου, στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο ιρλανδικός λαός θα ψηφίσει αν επιθυμεί την απάλειψη αυτής της διάταξης και την προσθήκη μίας καινούργιας, που εκμοντερνίζει το νομικό πλαίσιο προστασίας της οικογένειας.

Ο αρχικός σκοπός της διάταξης που καθόριζε τον ρόλο της γυναίκας στο σπίτι ήταν να εξασφαλίσει τη σημασία του οικιακού της έργου, ωστόσο η κρατική ενίσχυση που υποσχόταν δεν δόθηκε ποτέ. Αντίθετα, οι συντηρητικές φωνές της χώρας χρησιμοποιούσαν τη συνταγματική πρόβλεψη ως δικαιολογία για να αποκλείουν τις γυναίκες από διάφορους τομείς εργασίας.

Στο διπλό δημοψήφισμα που θα γίνει στη χώρα, οι πολίτες θα αποφασίσουν επίσης ποια είναι η νέα έννοια του γάμου και το αν οι επιπτώσεις που συνεπιφέρει αυτού του είδους η ένωση ανθρώπων μπορεί να ισχύουν και σε περιπτώσεις που δεν έχει τηρηθεί η εν λόγω διαδικασία. Οποιοσδήποτε δηλαδή παρέχει φροντίδα σε άλλο άτομο στο πλαίσιο ενός νοικοκυριού θα μπορεί να θεωρείται μέλος της οικογένειάς του, ανεξάρτητα από το φύλο του ή την ύπαρξη γάμου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των αναλυτών, η πλειοψηφία των Ιρλανδών θα ψηφίσει ναι και στα δύο ερωτήματα.

Φυσικά, η Καθολική Εκκλησία υποστηρίζει το όχι, όπως και οι πολύ συντηρητικοί φορείς της χώρας, που θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να συμβεί μία τέτοια συνταγματική αλλαγή, με το κλασικό επιχείρημα ότι όλοι σέβονται τις γυναίκες και πως έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες σε πρακτικό επίπεδο, άρα δεν υπάρχει λόγος για να αλλάξει το βασικό νομοθέτημα της χώρας.

Παρόλα αυτά, μία απαρχαιωμένη διάταξη όπως αυτή είναι καλό να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς η κοινωνία αλλάζει κι αυτό πρέπει να αντανακλάται και στους νόμους της.

 

Θυμίζουμε ότι η Γαλλία είναι μία ακόμα χώρα της ΕΕ που αποφάσισε να τροποποιήσει το Σύνταγμά της, ώστε να συμπεριλάβει ρητά σε αυτό το δικαίωμα στην άμβλωση.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below