Περισσότερες από 50 γυναίκες του καλλιτεχνικού χώρου της Γαλλίας κόβουν τα μαλλιά τους μπροστά στην κάμερα σε μια συμβολική κίνηση – δείγμα στήριξης στις γυναίκες του Ιράν, που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Οι ηθοποιοί Isabelle Adjani, Berenice Bejo, Juliette Binoche, Laure Calamy, Marion Cotillard, Julie Gayet, Charlotte Gainsbourg, Isabelle Huppert and Alexandra Lamy, είναι μερικές μόνο από τις γυναίκες που συμμετέχουν στο video και κόβουν τα μαλλιά τους. #HairForFreedom είναι το μήνυμα που μοιράζονται καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Πρώτη εμφανίζεται η Julliette Binoche, η οποία κρατά μία τούφα από τα μαλλιά της και την κόβει με ένα μεγάλο ψαλίδι λέγοντας «Για την Ελευθερία». Στο backround ακούγεται μία έκδοση του ιταλικού τραγουδιού “Bella Ciao” στα περσικά. Τελευταίο πλάνο είναι εκείνο της Ιρανογαλλίδας καλλιτέχνιδας και σκηνοθέτιδας, Marjane Satrapi, η οποία πρώτη έφερε στο φως το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν στη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία της, Persepolis. Θυμηθείτε τη εδώ.

O θάνατος της Masha Amini στις 16 Σεπτεμβρίου έπειτα από τη σύλληψή της από την «Αστυνομία Ηθών», επειδή δεν φορούσε σωστά το hijab της, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Ιράν με διαδηλώσεις να ξεσπούν τόσο στην Τεχεράνη (πρωτεύουσα του Ιράν) όσο και σε περιοχές πιο μακριά από αυτή. Αν και η Αστυνομία ισχυρίζεται πως ο θάνατος της νεαρής κοπέλας προήλθε από καρδιακό επεισόδιο, αυτόπτες μάρτυρες το διαψεύδουν και επιμένουν πως το κορίτσι πέθανε εξαιτίας του βάναυσου ξυλοδαρμού της.

«Από τον θάνατο της Masha Amini στις 16 Σεπτεμβρίου, ο λαός του Ιράν, με τις γυναίκες πρώτες, διαδηλώνουν διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν τις αυτονόητες ελευθερίες. Αυτές οι γυναίκες και αυτοί οι άντρες ζητούν στήριξη», αναγράφεται στη λεζάντα του video, το οποίο δημοσιεύτηκε το πρωί της Τετάρτης, 5 Οκτωβρίου και έχει ήδη κερδίσει χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below