Ghosting είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε όταν έπειτα από ένα ή περισσότερα ραντεβού κάποιος εξαφανίζεται, κόβοντας τελείως απροειδοποίητα την επικοινωνία με το άλλο μέλος, αφήνοντάς το να αναρωτιέται τι συνέβη. Τα τελευταία χρόνια είναι μία πολύ δημοφιλής τακτική, ιδίως μετά την έξαρση των διαδικτυακών ραντεβού και γνωριμιών, με τους ψυχολόγους να σημειώνουν πως μας ενοχλεί τόσο πολύ, επειδή νιώθουμε την απόρριψη και δεν έχουμε κάποια ξεκάθαρη εξήγηση.

Αν και δεν είναι ποτέ σίγουρο το γιατί ένας άνθρωπος καταφεύγει σε αυτή την τακτική, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που μπορεί να δικαιολογούν τη συμπεριφορά. Από την ανωριμότητα μέχρι την ανάγκη για επιβεβαίωση, διαβάστε εδώ τους πέντε πιο δημοφιλείς. Κι αν δεν σας φανούν επαρκείς οι εξηγήσεις, διαβάστε παρακάτω πώς δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους τρία άτομα που υιοθετούν το ghosting στις σχέσεις τους.

«Είναι πιο εύκολο να αποτραβηχτώ»

Ο Joe είναι 32 ετών και εδώ και καιρό καταπιάνεται με το online dating. Ο ίδιος παραδέχεται πως είναι πολύ καλός στην επικοινωνία, αλλά όταν πρόκειται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να τα τελειώσει δυσκολεύεται. «Ποτέ δεν ξεκινώ μια γνωριμία με σκοπό να κάνω ghosting. Όταν όμως νιώσω ανασφάλεια για το πού βαδίζουν τα πράγματα, μου είναι πιο εύκολο να αποτραβηχτώ και να προσποιούμαι ότι η σχέση δεν συνέβη ποτέ από το να κάνω μια δύσκολη κουβέντα. Το έχω κάνει με ανθρώπους που γνώρισα online πολλές φορές και ορισμένες έπειτα από αρκετά ραντεβού».

Για εκείνον είναι σαν κάτι φυσικό. «Συνήθως ξεκινά με το να μην θέλω να απαντήσω στα μηνύματα ή να μην θέλω ένα ακόμη ραντεβού. Οπότε, απλώς δεν απαντώ ή ανταποκρίνομαι με διφορούμενο στυλ και μπερδεμένες απαντήσεις. Έπειτα από λίγο μοιάζει παρατραβηγμένο να ανοίξω μια κουβέντα μόνο και μόνο για τελειώσω τη σχέση ή τη γνωριμία. Νιώθω ένοχος εκείνη τη στιγμή, αλλά μου είναι πιο εύκολο να κάνω αυτό από το να αντικρίσω τον άλλο κατάματα και να πω ακριβώς αυτά που νιώθω», λέει στο hellogigles.com.

«Θεωρώ ότι αυτή είναι η ευγενική λύση»

Η 28χρονη Emily από τον Καναδά κάνει ghosting όχι μόνο στις ερωτικές, αλλά στις περισσότερες σχέσεις της ζωής της. Για εκείνη είναι ο λογικός τρόπος για να ανταπεξέλθει στις σχέσεις που δεν είναι υγιείς. «Το έχω κάνει σε ανθρώπους που δεν ήθελα στη ζωή μου και με έκανε να νιώσω πιο ευτυχισμένη. Πάντα συνέβαινε έπειτα από μια περίεργη περίοδο με άβολα συναισθήματα. Ήμουν δυστυχισμένη κοντά σε αυτό το άτομο και δεν μπορούσα να του το εξηγήσω χωρίς να πληγώσω τα συναισθήματά του, οπότε η σιωπή μού φαινόταν η καλύτερη λύση. Πιστεύω ότι είναι η πιο ευγενική προσέγγιση αν θέλεις να τελειώσεις μια σχέση ή μια φιλία». 

«Είναι δύσκολο να εκφραστώ»

Από την πλευρά της η Rie, 18 ετών, λέει πως έχει κάνει ghosting μόλις πέντε φορές στη ζωή της. «Απλώς βαριέμαι ή χάνω το ενδιαφέρον μου. Νιώθω ενοχές όταν τους βλέπω στα social media ή όταν βλέπω τα αδιάβαστα μηνύματά τους. Καμιά φορά τους μπλοκάρω κιόλας, για να προσποιηθώ πως τίποτα δεν συνέβη ποτέ». Παρά τη μικρή ηλικία της και την άνετη συμπεριφορά, που ισχυρίζεται πως έχει, παραδέχεται πως κάποιες φορές το κάνει απλώς για επιβεβαίωση. Νιώθει άσχημα, όπως ο Joe, αλλά μόνο για λίγο, ενώ της είναι πολύ πιο εύκολο να απομακρυνθεί από το να εκφράσει τα συναισθήματά της. «Επίσης είμαι πολύ κακή στο να απαντώ στα μηνύμα στην ώρα τους, οπότε όταν πια φτάνει ο καιρός να απαντήσω είναι αργά για να συνεχίσω την κουβέντα», λέει.

Προβληματικός τρόπος σκέψης

«Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκόψεις από κάποιον διαδικτυακά, παρά από ένα “αληθινό” πρόσωπο. Το ghosting είναι η καλύτερη παρηγοριά στην online εποχή για εκείνους που το ακολουθούν. Ωστόσο, είναι προβληματικός τρόπος σκέψης και προσέγγισης, καθώς δείχνει ότι δεν υπάρχει συμπόνια και κατανόηση στα συναισθήματα του άλλου», λέει η συμβουλος σχέσεων και dating coach,  Melanie Hobbs, η οποία χαρακτηριζει το ghosting ως μια ταχέως αναπτυσσόμενη ένδειξη για την εποχή μας που θέλει τους ανθρώπους να σκέφτονται πολύ περισσότερο τον εαυτό τους παρά τον αντίκτυπο που ίσως οι πράξεις τους έχουν στους άλλους.

Εσείς τι πιστεύετε για το ghosting;

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below