Το να ακούς τον σύντροφό σου όταν μιλά, να δείχνεις στοργή, υπομονή και κατανόηση, το να στηρίζεις τον άλλο στα δύσκολα και να περνάς ποιοτικό χρόνο μαζί του είναι θετικές συμπεριφορές για τη διατήρηση μια υγιούς σχέσης ή ενός γάμου. Υπάρχουν, όμως, πολλές ακόμη «πονηρές» συμπεριφορές, που μπορεί να τις ακολουθούμε χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε και να σαμποτάρουν τη σχέση μας. Γι’ αυτό εξίσου σημαντικό με το τι πρέπει να κάνουμε είναι το τι δεν πρέπει να κάνουμε.

Η ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος σχέσεων, Genesis Games, παρουσιάζει παρακάτω τις τρεις συμπεριφορές που «σκοτώνουν» κάθε αφοσιωμένη σχέση.

1. Γίνεστε «κρυφός ντετέκτιβ»

Γνωρίζετε ήδη πως το να ψάχνετε τα πράγματα και τα μηνύματα του συντρόφου σας, ξεπερνά τα όρια και επηρεάζει την εμπιστοσύνη στη σχέση. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, όμως, το να γίνεστε «ντετέκτιβ» μέσα στη σχέση μπορεί να είναι περισσότερο ψυχοφθόρο για εσάς.

«Αν νιώθετε πως πρέπει να διαβάσετε τα μηνύματα, τα email, τις συζητήσεις του συντρόφου σας ή τον παρακολουθείτε για να δείτε ότι σας λέει την αλήθεια ή να διαπιστώσετε αν όσα φαντάζεστε είναι αλήθεια, παρακαλώ σταματήστε. Είναι καλύτερα να σκεφτείτε και να αξιολογήσετε το κατά πόσο θέλετε να βρίσκεστε σε αυτή τη σχέση. Επίσης, αναλογιστείτε το κατά πόσο αυτή η τακτική σάς βοηθά ψυχολογικά, αλλά και το πόσο μακριά σας κρατά από άλλους σημαντικούς ανθρώπους της ζωή σας, όπως τα παιδιά, οι γονείς ή οι φίλοι σας».

Η ειδικός θεωρεί πως ίσως κάτι σας ενοχλεί στον συντρόφό σας, γι’ αυτό και επιδίδεστε στη συγκεκριμένη συμπεριφορά. «Αν υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει συζητήστε το ήρεμα, χωρίς κατηγορίες και βρείτε τη λύση που θα είναι η καλύτερη για το μέλλον σας».

Επίσης, μπορεί να αντιληφθείτε πως αυτή η ανασφάλεια πηγάζει από κάποια βαθύτερα δικά σας ζητήματα. Μπορεί να είχατε πληγωθεί σε παλαιότερη σχέση ή να έχετε πρότυπο ένα ζευγάρι με προβλήματα εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, η ψυχοθεραπεύτρια προτείνει να δουλέψετε με τον εαυτό σας και αν χρειαστεί να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού.

2. Προσποιείστε οργασμό (εκτός αν αυτό σας ευχαριστεί)

Ενώ είναι απόλυτα αποδεκτό να προσποιείστε οργασμούς, αν αυτό είναι κάτι που σας ευχαριστεί ή σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια, η Genesis Games αποτρέπει όλα τα ζευγάρια από το να προσποιούνται στο σεξ. «Το σεξουαλικό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στις σχέσεις και τα ζευγάρια που ικανοποιούνται σεξουαλικά, συζητούν για αυτό. Υπάρχει περίπτωση, αν προσποιείστε οργασμό να κρατάτε κρυφά πολλά από τα ζητήματα που σας απασχολούν για τη σχέση σας, ακόμα και αν δεν αφορούν το σεξ. Είναι πολύ βοηθητικό για τη σχέση να δίνετε ο ένας στον άλλο feedback για το τι σας αρέσει και τι όχι στο κρεβάτι. Το σεξ, όπως και όλη η σχέση, χρειάζεται συζήτηση, δουλειά, υπομονή και κυρίως χαλαρή διάθεση. Μπορείτε να γίνετε καλύτερες σε αυτό τον τομέα συζητώντας με το ταίρι σας και κατά συνέπεια να περνάτε και πολύ καλύτερα».

3. Τσακώνεστε πριν από τον ύπνο

Ίσως έχετε ακούσει πολλά ζευγάρια που λένε πως δεν πηγαίνουν για ύπνο αν δεν έχουν λύσει κάποια διαφωνία. Η Genesis Games διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση, ειδικά αν η επόμενη ημέρα είναι εργάσιμη. Συστήνει στα ζευγάρια να αποφεύγουν τις διαφωνίες πριν από τον ύπνο, καθώς η κούραση και η πίεση της ημέρας δεν μας αφήνουν να σκεφτούμε καθαρά και ίσως ειπωθούν λόγια που θα μετανιώσουμε.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα είστε σε θέση για ξεκάθαρο διάλογο. Επίσης, δεν θα μπορείτε να επεξεργαστείτε με ηρεμία όσα σας λέει ο σύντροφός σας, οπότε δεν θα μπορέσετε να λύσετε τη διαφωνία ή να βρείτε τη σωστή λύση. Μάλιστα, το να πιέσετε τον εαυτό σας να λύσει οπωσδήποτε το πρόβλημα που σας απασχολεί, ενώ είστε τόσο κουρασμένες, ίσως σας οδηγήσει σε μία κατάληξη που δεν σας αρέσει. Έναν καβγά με βαριές κουβέντες ή μια συμφωνία που το πρωί θα σας φαντάζει αδιανόητη. Είναι προτιμότερο να κάνετε σοβαρές συζητήσεις όταν η σκέψη σας είναι ξεκούραστη και ξεκάθαρη. Έτσι θα βγάλετε τα σωστά συμπεράσματα και δεν θα χρησιμοποιήσετε λόγια που ίσως αργότερα μετανιώσετε».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below