Η Κρις Τζένερ, μητέρα – μάνατζερ (με έμφαση στο δεύτερο) των Καρντάσιαν και των Τζένερ, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι διαθέτει χιούμορ, φωτογραφήθηκε με το δώρο της για τα Χριστούγεννα, μια βαλίτσα Goyard αξίας 15 χιλιάδων δολαρίων, που γράφει “Rich as fuck”. Όπως ήταν αναμενόμενο, πολύς κόσμος το βρήκε από δεύτερο έως εξοργιστικό. Όχι επειδή η Κρις Τζένερ είναι εξωφρενικά πλούσια, αλλά επειδή το διαφημίζει ανερυθρίαστα και το κάνει θέμα συζήτησης. Όπως ίσως δεν θα έχει προσέξει, αυτό που λέγεται old money, δεν βγαίνουν στα μπαλκόνια να φωνάξουν πόσο πλούσιοι είναι, και ακόμα και η βασίλισσα της Αγγλίας δέχτηκε τα πυρά μέρους του Τύπου επειδή φωτογραφήθηκε με ένα χρυσό πιάνο πίσω της.

Οι Καρντάσιαν είναι απίθανα πλούσιες, πράγμα που γίνεται κατανοητό από το ριάλιτι με τις ζωές τους, οι αποσκευές τους δεν χρειάζεται να πληροφορήσουν κανένα. Στην ρετουσαρισμένη εκδοχή της πραγματικότητας που (σχεδόν) όλοι ανεξαιρέτως οι χρήστες των social media παρουσιάζουμε στις σελίδες μας, είναι δύσκολο να μην πέφτουμε στην παγίδα του κακού γούστου. Είτε όταν δεχόμαστε συγχαρητήρια, καρδούλες και likes για μια φωτογραφία όπου μόνο το φίλτρο του απορροφητήρα δεν έχουμε επιστρατεύσει για να απαθανατιστούμε όπως δεν ήμαστε ποτέ, είτε όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες από διακοπές και ακριβές διασκεδάσεις, πρακτικά αδιαφορώντας αν οι ψηφιακοί μας φίλοι περνούν δύσκολα. Ειδικά τις μέρες των γιορτών, που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να κρατάμε τα προσχήματα. Προφανώς δεν γίναμε όλοι ξαφνικά ανασφαλείς και ανάγωγοι, τουλάχιστον όχι εκείνοι που δεν ήταν και πριν εμφανιστούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι όμως η φύση των μέσων αυτών που επιβάλει αυτή την επιφανειακή ετικέτα, που θέλει και λίγη ματαιοδοξία – γιατί μόνο με δημοσιεύσεις για αδέσποτα, πολιτική και γκρίνια, κοινωνικότητα δε γίνεται.

Ασφαλώς η Κρις Τζένερ δεν είναι η μόνη που επιδίδεται σε παρόμοιες άξεστες επιδείξεις. Η Cardi B ανέβασε επίσης τα δώρα της για τα Χριστούγεννα, που σε αξία αγγίζουν τις 231 χιλιάδες δολάρια, αλλά δεν ξεσήκωσε τόσες αντιδράσεις, ίσως επειδή η ράπερ ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι διαθέτει class, παρά τις τέσσερις συλλεκτικές birkin της φετινής σοδειάς. Στην περίπτωση της Τζένερ, η κριτική ήταν σκληρή. Ο Πιρς Μόργκαν σχολίασε τη φωτογραφία γράφοντας ότι η μητέρα των Καρντάσιαν είναι ο λόγος που είναι τόσο ναρκισσιστικές, άπληστες και αποκρουστικές. Κάπως υπερβολικό ίσως – σίγουρα η αρχηγός της οικογένειας επιχειρούσε να κάνει πλάκα με τον ίδιο της τον εαυτό, χωρίς υποκριτική σεμνοτυφία.

Δυστυχώς, επέλεξε τις ημέρες των Χριστουγέννων για να το κάνει, όπου το μήνυμα υποτίθεται ότι είναι η αγάπη και όχι η καταναλωτική υπερβολή. Και είναι το ίδιο για όλους, απίθανα πλούσιους ή όχι.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below