Μέσα σε όλο τον ενθουσιασμό και το χάος που φέρνει μαζί της της κάθε νέα σχολική χρονιά, σου έχουμε μια καινοτόμα προσέγγιση: ο χρόνος είναι το ίδιο πολύτιμος και για σένα και για τα παιδιά σου. Φυσικά και τα παιδιά χρειάζονται προμήθειες, έναν λειτουργικό χώρο μελέτης, υγιεινά σνακ και η λίστα συνεχίζεται. Αλλά αξίζει τον κόπο να πάρεις μια ανάσα και να σκεφτείς τι χρειάζεται και ο γονιός. Είναι ακριβώς το ίδιο με την οδηγία που δίνουν στα αεροπλάνα για τη μάσκα οξυγόνου: πρέπει να βοηθήσεις πρώτα εσένα για να μπορέσεις να βοηθήσεις σωστά τους γύρω σου.

Για να ξεκινήσεις αυτή την παράξενη νέα σχολική χρονιά, θα σε βοηθήσουμε να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Από το να περιχαρακώσεις τον φυσικό σου χώρο για τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά σου ή να βάλεις όρια για τον χρόνο και την ενέργεια σου, αυτές οι self-care συμβουλές θα σε βοηθήσουν να βάλεις προτεραιότητα τον εαυτό σου και να βρεις την ισορροπία της ζωής σου και ως αποτέλεσμα θα ενισχύει την οικογενειακή μάχη. Ας ξεκινήσουμε επαναλαμβάνοντας το εξής: οι ανάγκες σου μετράνε εξίσου.

Βάλε προτεραιότητα χρόνο για σένα

Με όλη την οικογένεια να περνά περισσότερο χρόνο στο σπίτι, αυτές οι προσωπικές στιγμές που ήταν μέρος της καθημερινότητάς σου -η μετακίνηση προς τη δουλειά, ο χρόνος που μένεις μόνη αφού αφήσεις τα παιδιά στις δραστηριότητες ή στο παιχνίδι- αρχίζουν να εξαφανίζονται. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επανακτήσεις αυτές τις στιγμές για να αποσυμπιέζεσαι και να επαναφορτίζεσαι. Συνειδητά βρες χρόνο μέσα στη μέρα σου για σένα. Μια καλή ιδέα είναι ένα μακράς διάρκειας μπάνιο, μια βόλτα για περπάτημα ή τρέξιμο νωρίς το πρωί, να καθίσεις στο μπαλκόνι να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις ένα poadcast το απόγευμα ή ακόμα και το να πας σε ένα εστιατόριο ή στο super market που δεν είναι στη γειτονιά για να έχεις χρόνο μόνη σου κάνοντας τις αγορές το σαββατοκύριακου.

Εξασφάλισε τον χώρο σου

Όσο σημαντικό είναι να βρεις το χρόνο σου άλλο τόσο είναι και το να έχεις τον χώρο σου. Εξάλλου δημιουργώντας έναν χώρο μελέτης μπορεί να βοηθήσει το παιδί να πετύχει, οπότε γιατί να μην είναι το ίδιο και για σένα; Ένας φυσικός χώρος μόνο για σένα όπου θα είσαι παραγωγική χωρίς περισπάσεις είτε πρόκειται για τη δουλειά, για την εξόφληση λογαριασμών, βιντεοκλήσεις με δασκάλους και γονείς, online αγορές ή απλά ανταλλαγή μηνυμάτων. Κράτα αυτό το χώρο τακτοποιημένο καθώς λένε: καθαρός χώρος, καθαρό μυαλό.

Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν

Πέρα από το να βάζεις προτεραιότητα τον προσωπικό χρόνο για να κάνεις κάποια από τα παραπάνω (μπάνιο, άσκηση, αγορές) πήγαινε ένα βήμα πιο πέρα και βάλε στο πρόγραμμά σου πράγματα που σε ευχαριστούν είτε να τα κάνεις μόνη σου είτε με παρέα. Με άλλα λόγια, βάλε στο πρόγραμμά σου και λίγη ψυχαγωγία. Συχνά αυτά είναι πράγματα που μπαίνουν στο τέλος της λίστας με τις προτεραιότητες σου όπως το να είσαι σε μια Λέσχη Ανάγνωσης, να μιλήσεις με μια φίλη για να πείτε τα νέα σας, να δεις μια ταινία με τον σύντροφό σου. Τα κάνεις όταν τα παιδιά είναι σε κάποια δραστηριότητα ή στο σπίτι κάποιου φίλου. Αντί όμως να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, δημιούργησε την ευκαιρία για σένα. Συνειδητά βάλε αυτές τις δραστηριότητες στο πρόγραμμά σου και αυτό θα σου δώσει κάτι να περιμένεις και κατά συνέπεια θα είσαι περισσότερο χαρούμενη εξαιτίας αυτού.

Βάλε όρια

Αν νιώθεις ότι πιέζεσαι για να είσαι καλός γονιός, προνοητικός γονιός και σωστή επαγγελματίας, είναι καλό να σκεφτείς να θέλεις όρια και περιθώρια για το πόσο χρόνο και ενέργεια θα ξοδεύεις σε άλλους τομείς της ζωής σου. Είναι ΟΚ να κάνεις ένα διάλειμμα από ότι σου προκαλεί άγχος και ανησυχία είτε πρόκειται για την επικαιρότητα, τα ίνμποξ σου ή ακόμα κι ένας φίλος που δεν σταματά να σου στέλνει μηνύματα. Θα μπορούσες να ορίσεις ένα χρόνο που θα τα διαχειρίζεσαι για να επανακτήσεις ισορροπία στη ζωή σου. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να οριοθετήσεις το πώς και πότε θα διαβάζεις τις ειδήσεις, από ποιες πηγές και πόσο χρόνο θα αφιερώνεις στην ενημέρωση. Είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις αλλά το να αποστασιοποιήσε όταν η ενέργειά σου εξαπλώνεται μπορεί να σου προσφέρει ψυχικό χώρο που σου επιτρέπει να είσαι περισσότερο παρούσα σε στιγμές που δεν είσαι.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below