Η κρίση έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή μας, όλες ανεξαιρέτως προς το χειρότερο, ο,τι ουτοπιστικό κι αν κηρύσσουν όσοι επιμένουν να βλέπουν το άδειο ποτήρι μισογεμάτο, που ίσως δεν κατάλαβαν τον κίνδυνο στον οποίον εξέθεταν τον εαυτό τους, λέγοντας σε ανθρώπους που δεν είχαν να πληρώσουν τη ΔΕΗ ότι η φτώχεια μας φέρνει πιο κοντά και να βλέπουμε τα θετικά. Μια από τις αλλαγές ήταν στην καταναλωτική μας συμπεριφορά, ειδικά σε προσωπικό επίπεδο. Άλλες ελάττωσαν το shopping λίγο (ας πούμε οι εφοπλίστριες ή νικήτριες τρίδυμου λαϊκού λαχείου), άλλες το ελάττωσαν στο μισό και πάρα πολλές άλλες το έκοψαν σχεδόν τελείως.

Προβλήματα του πρώτου κόσμου, μπορεί να πει κανείς, αν το συγκρίνει με φυσικές καταστροφές, αρρώστιες ή πολέμους – και θα έχει ασφαλώς δίκιο, αλλά ποιος υγιής άνθρωπος μπορεί να περάσει τη ζωή του σκεπτόμενος ανά πάσα στιγμή τα πάντα κάτω από το πρίσμα της σύγκρισης με όλα τα κακά της οικουμένης; Και ποιος θέλει κάτι τέτοιο; Στο ελαφρύ ρεπερτόριο λοιπόν, για πολλές γυναίκες το να αγοράσουν κάτι της προκοπής για τον εαυτό τους είναι εδώ και καιρό σενάριο επιστημονικής φαντασίας και κακό, σχεδόν αμαρτία. Το να ξοδέψει χρήματα για την ίδια και όχι για το σπίτι ή τα παιδιά ή την εφορία μοιάζει σαν ασυγχώρητος παρτακισμός, όμως φυσικά δεν είναι έτσι.
Όλοι πρέπει πού και πού να κακομαθαίνουμε τον εαυτό μας. Να θυμόμαστε ότι και οι δικές μας ανάγκες είναι σημαντικές, να μας ανεβάζουμε τη διάθεση με κάτι όμορφο, να μας υπενθυμίζουμε ότι η ζωή δεν είναι μόνο μια ατελείωτη σειρά υποχρεώσεων και δεν είναι δίκαιο να μην είμαστε ποτέ προτεραιότητα. Τηρουμένων φυσικά των αναλογιών του μπάτζετ και μέσα σε λογικό πλαίσιο, καθώς τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει αν ξοδέψουμε τα χρήματα του ορθοδοντικού του παιδιού μας σε ένα ζευγάρι παπούτσια. Ένα μικρό δωράκι στον εαυτό μας, αραιά και πού, δεν επιτρέπεται, επιβάλλεται και εκτός από πολύ ακραίες οικονομικές περιστάσεις, δεν θα ρίξει έξω τον οικογενειακό προϋπολογισμό και οπωσδήποτε δεν θα φέρει το τέλος του κόσμου. Μεταξύ της σπατάλης και της μόνιμης στέρησης υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του γκρι.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below