Παλαιότερα δαιμονοποιούσαμε τους υδατάνθρακες και κάναμε μήνες να δούμε μακαρόνι στο πιάτο μας ή μέχρι τουλάχιστον να καταφέρουμε να μπούμε στο επιθυμητό νούμερο τζιν.

Oι υδατάνθρακες αποτελούν την πρώτη και κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού και αν θέλετε να νιώθετε καλά, δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή σας διατροφή. Δεν είναι ίδιοι όλοι οι υδατάνθρακες. Μια τούρτα αλλά και τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, η διαφορά έγγειται στο ότι το γλυκό περιέχει επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ενώ τα φρούτα όχι.

Τεσσερις λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώμε υδατάνθρακες

Δίνουν ενέργεια: Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πρώτη πηγή ενέργειας του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι αν τους αποκλείετε θα έχετε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και χειρότερη διάθεση. Προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν υδατάνθρακες αργής καύσης. Κάνουν καλό τόσο στην πέψη, όσο και στην σωστή λειτουργία του οργανισμού. Μην στερείς από τον εαυτό σου τη χαρά να απολαύσει μια μακαρονάδα με μακαρόνια ολικής. Βρες μια υγιηνή συνταγή που ανταποκρίνεται στα γούστα σου και δημιούργησε στην κουζίνα!

Κρατούν τις ορμόνες σε ισορροπία: Οι μελετητές ισχυρίζονται ότι ο αποκλεισμός των υδατανθράκων από τη διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας σε βαθμό που δεν το φανταζόμαστε. Mε άλλα λόγια θα είμαστε συνέχεια κακόκεφες, υποτονικές και ευερέθιστες. Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών το 45-65% των ημερήσιων θερμίδων πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες. Αντί λοιπόν να μας ρωτάνε όλοι για το αν έχουμε περίοδο,  καταναλώνουμε υδατάνθρακες στις σωστές ποσότητες από τις σωστές πηγές.

Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους: Όλοι λένε ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν. Η αλήθεια είναι όμως πως ό,τι τρώμε περιέχει υδατάνθρακες, ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά. Αντί λοιπόν να καταναλώνουμε τροφές με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και άμυλο, επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Οι ίνες σας κρατάνε χορτάτες για περισσότερη ώρα και δεν κινδυνεύετε από λιγούρες και ανθυγιεινά σνακ.

 

A post shared by Soph (@sophia_roe) on

Ποια είναι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα λοιπόν η ιδανική διατροφή; Εκείνη που βασίζεται ως επί το πλείστον στις φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα όσπρια, είναι πλούσια σε φυτικά λίπη και φτωχή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα.