Η Gwyneth Paltrow είναι ειδική στην αποτοξίνωση και σε ότι έχει να κάνει με συμβουλές μακροζωίας, υγιεινής και ομορφιάς, κυρίως με φυσικούς αλλά και εκκεντρικές μεθόδους. Παραδέχτηκε όμως ότι πολλές φορές οι υπερβολές και η εμμονική της δίαιτα συχνά έχει επιπτώσεις στον οργανισμό της, μέχρι και παραισθήσεις από την μεγάλη εξάντληση και κούραση.

Μιλώντας στο podcast της Goop, η guru της ευεξίας αναφέρεται σε μερικές από τις πιο εξαντλητικές προσπάθειες αποτοξίνωσης, εκθειάζοντας τις αρετές της δίαιτας γούνας με κατσικίσιο γάλα και τον περίφημο μέγα-καθαρισμό της, όπου τα γεύματα αντικαθίστανται με ένα ρόφημα με χυμό λεμονιού, νερό, πιπέρι καγιέν και σιρόπι από σφένδαμο.

Η Gwyneth, 46 ετών, αναγνώρισε ότι η πρώτη της αποτοξίνωση ήταν μια «έντονη» εμπειρία, αλλά πιστεύει ότι όλοι θα πρέπει να δοκιμάσουν μια τέτοια διαδικασία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι : «Νομίζω πως είναι ενδιαφέρον έστω ως πείραμα μια φορά στη ζωή σας να κάνετε μία αποτοξίνωση μόνο με υγρά κάποιου είδους, επειδή είναι μια τελείως νέα και διαφορετική εμπειρία».

Η πολυσυζητημένη αποτοξίνωση της Paltrow, την οποία ενστερνίζονται και η Beyoncé και ο Jared Leto, είναι ένα πρόγραμμα διατροφής δέκα ημερών που υπόσχεται να αφαιρέσει τις τοξίνες, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να ανζωογωνήσει το δέρμα και τα μαλλιά.

Αυτή η αμφιλεγόμενη μανία με το detox έχει επανειλημμένα κατακριθείί από εμπειρογνώμονες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι, εκτός αν είναι το πρώτο βήμα για μια πιο υγιεινή διατροφή, τα detox κάνουν λίγα ή τίποτα για να απαλλαγεί το σώμα μας από τις τοξίνες.

Η γνωστή ηθοποιός δε δίστασε να απαντήσει στις ενστάσεις σχετικά με την αποτοξίνωση από ιατρικούς εμπειρογνώμονες, λέγοντας: «Στον δυτικό πολιτισμό, υπάρχουν πολλοί γιατροί που πιστεύουν ότι η αποτοξίνωση είναι μία «βλακεία» και πιστεύουν ότι το σώμα μπορεί να πραγματοποιήσει τη διαδικασία αυτή από μόνο του. Υπάρχουν όμως και επιστήμονες που προσεγγίζουν την αποτοξίνωση με διαφορετικό τρόπο και λένε ότι, ειδικά για ορισμένους ανθρώπους, η έλλειψη αποτοξίνωσης επιτρέπει σε ορισμένα τρόφιμα να δρουν αρνητικά και να προκαλούν δυσφορία στο σώμα μας.».