Η διαχρονική ομορφιά της Cate Blancett έχει γίνει πολλές φορές σημείο αναφοράς. Δεν επενδύει όμως στην εξωτερική της εμφάνιση -την οποία έχουμε δει πολλές φορές να τσαλακώνει για ρόλους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την σειρά Mrs America– αλλά στο πνεύμα. Αυτό άλλωστε που που εκτιμά άλλωστε και στις άλλες γυναίκες.

Όταν τη ρώτησαν τι έχει μέσα στο νεσεσέρ της, αποκάλυψε το μικρό της μυστικό: ένα μπουκαλάκι με ανθοΐαμα. “Το βάζεις κάτω από τη γλώσσα σου και είναι ένα μικρό τονωτικό” είχε πει η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός αναφερόμενη στο rescue remedy. Δεν είναι όμως η μοναδική επιτυχημένη γυναίκα που ακολουθεί τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Η βοτανολόγος Eilleen Whittaker είχε αποκαλύψει πώς και η πριγκίπισσα Diana ήταν οπαδός της ανθοθεραπείας. Τι είναι όμως αυτή η θεραπεία που σε καλεί να εμπιστευτείς τη δύναμη των λουλουδιών πίνοντάς τα; Η ανθοθεραπεύτρια Αγγελική Φαναριώτη εξηγεί στο Marie Claire όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Τι είναι η ανθοθεραπεία και πόσο διαδεδομένη είναι στην Ελλάδα;

Η ανθοθεραπεία είναι η ανακούφιση της ψυχής και του νου με ανθοϊάματα Bach. Τα ανθοϊάματα είναι φυσικά παρασκευάσματα λουλουδιών, απολύτως ασφαλή για όλους. Πήραν το όνομά τους από τον Dr Edward Bach, Άγγλο γιατρό παθολόγο, βακτηριολόγο και ομοιοπαθητικό, ο οποίος έθεσε σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει ένα σύστημα ψυχικής αυτοθεραπείας απλό και φυσικό.

Η ανθοθεραπεία εξετάζει την δυσαρμονία που παρατηρείται στην ψυχονοητική κατάσταση του ανθρώπου, ο οποίος βασανίζεται από αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις, και στοχεύει στην αποκατάστασή της. Αρνητικά συναισθήματα είναι η ζήλια, ο θυμός, το μίσος, ο εγωισμός. Βασανιστικές καταστάσεις της ψυχής είναι η κατάθλιψη, ο πόνος του θανάτου, η ματαιότητα, οι φοβίες κι άλλα.

Επίσης, η ανθοθεραπεία λειτουργεί και υποστηρικτικά, καλλιεργώντας τις θετικές πλευρές και τα ταλέντα μας ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας στη ζωή. Δυναμώνει την πίστη στον εαυτό μας και μας δίνει αισιοδοξία και χαρά. Μας βοηθά να συγκεντρωθούμε, να είμαστε πιο κοινωνικοί, να θέτουμε υγιή όρια, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Πραγματικά, μπορώ να γράφω αμέτρητες σελίδες για τα οφέλη της ανθοθεραπείας!

Ασκείται στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια, δεκαετίες θα έλεγα, από εξαιρετικούς ανθοθεραπευτές, με πολύχρονη εμπειρία και βαθιά γνώση των ανθοϊαμάτων και της ανθρώπινης ψυχής. Υπάρχουν μάλιστα και βιβλία για τα ανθοϊάματα γραμμένα από ελληνίδες ανθοθεραπεύτριες-γιατρούς, πράγμα που για μένα είναι απλά υπέροχο! Τα τελευταία χρόνια με την στροφή των ανθρώπων σε πιο φυσικές μη επεμβατικές θεραπευτικές μεθόδους, η ανθοθεραπεία βρίσκεται σε άνοδο καθώς όλο και περισσότερος κόσμος την προτιμά λόγω της αφαρμάκου και ήπιας προσέγγισής της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antho:Iasis (@anthoiasis) στις

Υπάρχει κάποιος διάσημος στον κόσμο που ακολουθεί αυτή τη θεραπευτική μέθοδο; 

Η Cate Blanchett, η Jennifer Aniston, η Emma Watson, ο Hugh Grant είναι κάποιοι από τους διάσημους που χρησιμοποιούν ανθοϊάματα και συγκεκριμένα το rescue remedy, το ίαμα διάσωσης για να αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού και το stage fright, το άγχος της απόδοσης στην σκηνή και στα γυρίσματα. Ο διάσημος ποδοσφαιριστής Lionel Messi μπόρεσε να ξαναβρεί τη φόρμα του με ισορροπημένη διατροφή, ψυχοθεραπεία και ανθοϊάματα Bach.

Πώς μπήκε στη δική σου ζωή η ανθοθεραπεία;

Γνώρισα τα ανθοϊάματα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου, όταν έχασα τον αδερφό μου και βρέθηκα σε βαρύ πένθος, με κρίσεις πανικού και ψυχοσωματικά συμπτώματα. Η πρώτη επαφή έγινε με το rescue remedy για να αντιμετωπίσω τις κρίσεις και το αίσθημα κλειστοφοβίας που ένιωθα. Η ανακούφιση ήρθε άμεσα. Μπορώ να πω ότι κοιμόμουν με το μπουκαλάκι μου αγκαλιά εκείνη την εποχή. Αγόρασα βιβλία για τα ανθοϊάματα με σκοπό να τα μελετήσω εις βάθος, όμως συγκεκριμένα γεγονότα της ζωής μου μπήκαν μπροστά και τα άφησα στην άκρη. Κάποια στιγμή, περνώντας μια φάση έντονου decluttering άρχισα να ξεκαθαρίζω τη βιβλιοθήκη μου. Πολλά βιβλία χάρισα, άλλα πούλησα και άλλα κράτησα. Βρέθηκαν ξανά στα χέρια μου τα βιβλία των ανθοϊαμάτων και άρχισα να διαβάζω με πάθος. Είχα μαγευτεί!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antho:Iasis (@anthoiasis) στις

Τι σπουδάζει κάποιος για να γίνει ανθοθεραπευτής; 

Ο Dr Bach έγραψε για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας με ανθοϊάματα, αυτά που χρειαζόμαστε είναι αγάπη γι’ αυτόν και γνώση των ανθοϊαμάτων. Για να γίνει λοιπόν κάποιος ανθοθεραπευτής, χρειάζεται να μάθει καλά τα ανθοϊαμάτα από βιβλία, σεμινάρια, ομιλίες, και να κατανοεί βαθιά τα βάσανα του συνανθρώπου του. Όλοι μπορούμε να γίνουμε ανθοθεραπευτές, και κυρίως οι θεραπευτές του εαυτού μας. Αυτό ήταν άλλωστε το όνειρο του Dr Bach.

Γιατί είναι καλύτερο να πάω σε έναν ανθοθεραπευτή από το να ψάξω μόνη μου ποιο ανθοϊαμα μου ταιριάζει; 

Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο. Υπάρχει μόνο τι μας ταιριάζει και μας εξυπηρετεί σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Αν ο βαθμός αυτογνωσίας μας είναι ικανοποιητικός, εάν δηλαδή έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο να αναγνωρίζουμε τι νιώθουμε και τι μας συμβαίνει, μπορούμε να πάρουμε τα βιβλία και να βρούμε το ανθοΐαμα ή τα ανθοϊάματα που μας ταιριάζουν.

Αν είμαστε στην αρχή της ενδοσκόπησής μας και δε γνωρίζουμε με σαφήνεια τις ανάγκες, τις επιθυμίες μας και το ποιοι είμαστε πραγματικά, ίσως χρειαστούμε έναν καθοδηγητή στην αναζήτηση αυτή. Η βοήθεια του ανθοθεραπευτή είναι πολύτιμη καθώς έργο του είναι να βαδίσει μαζί μας στο προσωπικό μας μονοπάτι με σκοπό κάπου στη διαδρομή να συναντήσουμε τον εαυτό μας και να αυτοθεραπευτούμε.

Ποια είναι τα βασικά βήματα για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τη θεραπεία;

Αν κάποιος επιλέξει να βρει μόνος του τα ανθοϊάματα που χρειάζεται, το επόμενο βήμα είναι να επισκεφτεί ένα φαρμακείο και να ζητήσει από τον φαρμακοποιό να του φτιάξει το προσωπικό του μείγμα, το οποίο πρέπει να λαμβάνει 4 φορές τη μέρα από 4 σταγόνες για 3 με 4 εβδομάδες. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα μπορεί να παρατηρεί τις αλλαγές στη διάθεσή του και να τις καταγράφει για να αξιολογεί την πρόοδό του.

Αν ο χρόνος είναι περιορισμένος, οι υποχρεώσεις πολλές, η αυτογνωσία ελάχιστη και το μπλοκάρισμα μεγάλο, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε επαγγελματία σύμβουλο ανθοθεραπείας. Ο σύμβουλος συζητά με τον συμβουλευόμενο για τα θέματα που τον απασχολούν και του προτείνει τα κατάλληλα ανθοϊάματα με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία του. Υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν σημάδια ανακούφισης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Αυτό συμβαίνει γιατί τους δίνεται χρόνος και χώρος να μιλήσουν για τον εαυτό τους και αυτά που τους απασχολούν πραγματικά σε ένα ασφαλές, εχέμυθο και αμερόληπτο περιβάλλον. Η συνεδρία ανθοθεραπείας είναι μια βαθιά ανθρωπιστική πράξη και προσωπικά νιώθω συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη που οι άνθρωποι μου δείχνουν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antho:Iasis (@anthoiasis) στις

Ποιο είναι το κόστος της; 

Η συνεδρία ανθοθεραπείας κοστίζει από 20 εως 40 ευρώ. Αν κάποιος θεωρεί ότι έχει πληθώρα θεμάτων να συζητήσει ή νιώθει ότι τα αρνητικά του συναισθήματα είναι πολύ βαθιά ριζωμένα και θέλουν χρόνο να θεραπευτούν, μπορεί να συζητήσει με τον ανθοθεραπευτή του το ενδεχόμενο κάποιου πακέτου συνεδριών σε καλύτερη τιμή. Από την πρόσβαση στην ψυχική υγεία δεν πρέπει να αποκλείονται οι ανέργοι, οι φοιτητές και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι πολλές φορές χρειάζονται έξτρα στήριξη. Επικοινωνήστε στον θεραπευτή σας την οικονομική σας κατάσταση και συζητήστε μαζί του εναλλακτικούς τρόπους βοήθειας.

Πόσο γρήγορα θα δούμε αποτελέσματα;

Οι άνθρωποι που παίρνουν ανθοϊάματα αναφέρουν μια αίσθηση χαράς, διαύγειας και αισιοδοξίας αρκετά νωρίς, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Για βαθιά ριζωμένα συναισθήματα και σκέψεις, ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε στην αιτία τους. Υπήρξε περίπτωση που συμβουλευόμενη ανέφερε ανακούφιση από την πρώτη κιόλας λήψη του μείγματός της. Πολύ σημαντικό είναι και το μοίρασμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Πολλές φορές λειτουργεί εξίσου ευεργετικά όσο η λήψη των ίδιων των ανθοϊαμάτων.

Αν παίρνουμε ανθοϊάματα θα πρέπει να αλλάξει κάτι στη διατροφή μας ή στις συνήθειες μας γενικά;

Τα ανθοϊάματα είναι συμβατά με κάθε είδους διατροφή και συνήθεια, όπως κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. Είναι 100% φυτικά και δεν περιέχουν ζωικά οπότε είναι εξαιρετική επιλογή για vegans.

Μπορούμε να τα εντάξουμε και στη μαγειρική χρησιμοποιώντας τα στις συνταγές; 

Ενδιαφέρουσα ερώτηση! Τα ανθοϊάματα μπορούν να προστεθούν στο φαγητό μας, στη σαλάτα, στη σούπα μας, σε έναν ωραίο χυμό ή smoothie. Μπορούν να μπουν στο τσάι, στον καφέ ή στο ποτό μας. Προσωπικά προτιμώ την λήψη απευθείας στη γλώσσα  καθώς πρόκειται για ένα εύγευστο παρασκεύασμα με εξαιρετικά ευεργετικές δονήσεις.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antho:Iasis (@anthoiasis) στις

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ανθοϊάματα για σωματικό πόνο; 

Τα ανθοϊάματα στόχο έχουν να ρυθμίσουν τις ανισορροπίες του ψυχικού και νοητικού μας κόσμου και όχι να θεραπεύσουν ασθένειες του σώματος και να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως πόνοι, ημικρανίες κι άλλα. Καθώς όμως πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες πηγάζουν από τις ανισορροπίες αυτές, ανακουφίζοντας και φροντίζοντας την ψυχή και το μυαλό, δίνουμε τη δυνατότητα στο σώμα να ανασυγκροτηθεί και να μπει σε τροχιά αυτοθεραπείας.

Μπορούμε να τα δώσουμε σε μικρά παιδιά; 

Τα ανθοϊάματα ειναι απολύτως ασφαλή για τα παιδιά κι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στο ψυχονοητικό τους πεδίο. Δουλεύουν προληπτικά και ανακουφιστικά. Τραύματα, φοβίες, αυτοπεποίθηση, ντροπαλότητα, εσωστρέφεια κι άλλα πολλά, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ανθοϊάματα. Είναι επίσης ευεργετικά για τα βρέφη και μπορούν να ληφθούν με τον θηλασμό ή να προστεθούν στο μπιμπερό τους.

Είναι αποτελεσματικά και για τα ζωάκια μας; 

Η ενασχόλησή μου με τα ζώα ως εθελόντρια τα τελευταία χρόνια, με ενέπνευσε να μελετήσω τα ανθοϊάματα εις βάθος καθώς αναζητούσα φυσικούς και άμεσους τρόπους ανακούφισης των κακοποιημένων και αδέσποτων ζώων που φρόντιζα. Ήθελα επίσης να βοηθήσω τους ανθρώπους που υιοθετούσαν αδέσποτα ζώα ή ζώα καταφυγίου, να αντιμετωπίσουν τα τραύματα και τις φοβίες που τα ζώα αυτά κουβαλούσαν. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα όπως οι άνθρωποι και ταλαιπωρούνται και αυτά από τις αρνητικές εκδηλώσεις τους. Η ζήλεια, η κτητικότητα, οι φοβίες, η κυριαρχικότητα είναι κάποιες από τις καταστάσεις που τα ανθοϊάματα ρυθμίζουν, βοηθώντας τους αγαπημένους μας φίλους να ισορροπήσουν και να λάμψουν!

Η θεραπεία αυτή απαγορεύει την ταυτόχρονη χρήση άλλης ενεργειακής θεραπείας; 

Τα ανθοϊάματα ενεργούν στο λεπτοφυές βιοενεργειακό κομμάτι μας και συνδυάζονται με ασφάλεια με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία λαμβάνουμε, φαρμακευτική ή ενεργειακή. Έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τις αρνητικές παρενέργειες των άλλων θεραπειών και να ενισχύουν τη θετική τους δράση. Σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστούν τα φάρμακα που μας συνιστά ο γιατρός μας.

Πότε μπορεί να πει κάποιος ότι έχει θεραπευτεί πλήρως;

Το να νιώθουμε και να είμαστε ψυχικά υγιείς είναι ένας διαρκής αγώνας την σημερινή εποχή, δεδομένων των συνθηκών ζωής.  Μπορούμε να μιλάμε για αποκατάσταση όταν το εξατομικευμένο μας μείγμα έχει επιφέρει τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Οι υπό ρύθμιση αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα βρίσκονται σε ύφεση, έχουν εξαφανιστεί και έχουν επιτυχώς αντικατασταθεί με αντίστοιχα θετικά. Όταν αυτά που μας απασχολούσαν δεν μας απασχολούν πια ή μπορούμε να τα διαχειριστούμε με ευκολία. Όταν είμαστε λειτουργικοί και δημιουργικοί διεκδικώντας τη ζωή και κυνηγώντας τους στόχους μας. Όταν οι επιλογές μας είναι υγιείς και εξυπηρετούν τις δικές μας ανάγκες καθώς και του συνόλου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antho:Iasis (@anthoiasis) στις

Ποια είναι τα 5 ανθοϊάματα που θα μας βοηθήσουν να εκπληρώσουμε τους στόχους μας;

Το πιο όμορφο κομμάτι της ανθοθεραπείας είναι η αναγνώριση της μοναδικότητας και ιδιαιτερότητας του κάθε ανθρώπου. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν προκαθορισμένα μαγικά μείγματα ανθοϊαμάτων για να πετύχουμε τους στόχους μας, καθώς όλοι έχουμε διαφορετικά πράγματα να δουλέψουμε με τον εαυτό μας. Για μένα, παραδείγματος χάριν, ήταν να αντιμετωπίσω την αναβλητικότητά μου, την ατέλειωτη ονειροπόληση, την τελειομανία μου και  την αδυναμία να μαθαίνω από τα λάθη μου. Για κάποιον άλλο μπορεί να είναι η δυσκολία να διαλέξει τον δρόμο που του ταιριάζει και να συνδεθεί με την εσωτερική του φωνή. Για άλλον, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και ο φόβος της αποτυχίας. Είμαστε όλοι μοναδικοί και ξεχωριστοί, και αυτό είναι κάτι που η ανθοθεραπεία αναγνωρίζει, σέβεται και υπηρετεί!

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ανθοθεραπεία μπορείς να μπεις στο site της Αγγελκής Φαναριώτη, anthoiasis.com.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below