Η νέα τάση που εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό ανάμεσα σε celebrities και μη, είναι πια η νηφαλιότητα. Το ατέλειωτο party έχει πεθάνει και δεν θεωρείται καθόλου cool να φεύγεις παραπατώντας το πρωί από το club με ένα τσιγάρο και ένα ποτό στο χέρι.

Αρχηγός της τάσης αυτής είναι φυσικά η Kate Moss, η οποία μέχρι πρόσφατα δεν έχανε ευκαιρία να βγει έξω και να διασκεδάσει μέχρι το πρωί. Η 45χρονη Moss που παλιά λάτρευε το αλκοόλ, τώρα τρώει υγιεινά, γυμνάζεται και απολαμβάνει τη ζωή με τον σύντροφο της, απολύτως νηφάλια.

Έτσι, ενώ όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της και η ίδια η αγορά προσαρμόζεται στις ανάγκες τους. Vegan προϊόντα, γάλα καρύδας, σόγιας, αμυγδάλου, avocado toast έχουν κατακλύσει τα καταστήματα ενώ πριν λίγα χρόνια δε τα γνωρίζαμε καν.

Το σώμα είναι στο επίκεντρο και οφείλουμε να το προστατεύουμε στα πλαίσια αυτού που ονομάζουμε πια “self-care”. Το ανελέητο ξενύχτι προφανώς δεν έχει καμία σχέση με αυτό το lifestyle. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν βγαίνουμε πια έξω, ή ότι τα μεγάλα party animals απαρνήθηκαν για πάντα τη διασκέδαση. Απλώς πλέον δεν καυχιέται κανείς για το hangover του, αντιθέτως όλοι προσπαθούν να βγούνε για ποτά και το πρωί να πάνε στη δουλειά λέγοντας πως νιώθουν μια χαρά.

Ακόμα και οι νεότερες γενιές που υποτίθεται ότι λόγω του παρορμητισμού τους είναι εύκολο να ξεφύγουν, πλέον προτιμούν να αποφεύγουν το αλκοόλ.  Εννιά στους δέκα millennials θεωρούν ότι το μεθύσι δεν είναι καθόλου cool και περίπου οι μισοί καταναλώνουν αισθητά λιγότερο αλκοόλ απ’ ότι παλαιότερα.

Η Christa D’Souza, γνωστή δημοσιογράφος, αποφάσισε να σταματήσει την κατανάλωση αλκοόλ πριν από 3.5 χρόνια. Τον πρώτο καιρό λέει πως δεν είχε καμία όρεξη να βγει έξω το βράδυ, καθώς  η έξοδος της ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το ποτό. Αντιμετώπισε μεγάλη δυσκολία στην επικοινωνία γιατί είχε συνηθίσει να ξεκινά μικρές, χαλαρές συζητήσεις όσο ήταν υπό την επήρεια του ποτού, ενώ μετά της ήταν πραγματικά δύσκολο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christa D’souza (@christadsouza) on

«Πρέπει να βρεις εναλλακτικές», μας συμβουλεύει η Souza. Κάποιοι προτιμούν τα mocktails, κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, άλλοι τόνους καφέ, αν και μάλλον το καλύτερο είναι το άφθονο νερό.

Δυστυχώς ή ευτυχώς ίσως πρέπει να αλλάξεις λίγο και τον κοινωνικό σου περίγυρο. Δεν γίνεται να συνεχίσεις να βγαίνεις με ανθρώπους που λατρεύουν το αλκοόλ και το ξενύχτι όταν προσπαθείς να αλλάξεις τρόπο ζωής.  Κάνοντας νέες παρέες και αποκτώντας νέες συνήθειες θα πετύχεις το πιο βασικό: να μην ταυτίζεις πια τη διασκέδαση με το αλκοόλ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το πρωί θα ξυπνάς και θα νιώθεις φρέσκια και υπέροχη και αργά ή γρήγορα το ποτό και οι καταχρήσεις θα ανήκουν στο παρελθόν.