Τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνιση τους νέες τεχνολογίες. με εντυπωσιακά θηλυκά ονόματα όπως Goddess και FemTouch, οι οποίες λέγεται ότι μπορούν να πετύχουν κολπική σύσφιξη, καλύτερη λίπανση και φοβερούς οργασμούς για το υπόλοιπο της ζωής σας. Πρόκειται για θεραπείες “κολπικής αναζωογόνησης” με λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες, οι οποίες κοστίζουν αρκετά και υπόσχονται ακόμα περισσότερα. Όσοι εφαρμόζουν τις μεθόδους αυτές υποστηρίζουν πως μετά τη διαδικασία δεν θα θυμάσαι πια πως έχεις γεννήσει δύο παιδιά και άβολες καταστάσεις όπως η ακράτεια και η ξηρότητα θα ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.

Η “κολπική αναζωογόνηση” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μη επεμβατικές διαδικασίες και υποτίθεται ότι επαναφέρουν τον κόλπο σε μία άριστη κατάσταση. Αλλά αυτός δεν είναι ιατρικός όρος. είναι ένας όρος μάρκετινγκ “, λέει η Lauren Streicher, κλινική καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στη σχολή ιατρικής του Northwestern University ενώ ο διευθυντής του Northwestern Medicine Center για την σεξουαλική υγεία και την εμμηνόπαυση προσθέτει “Αυτές οι συσκευές μπορούν να υποσχεθούν όλα αυτά τα πράγματα – θα νιώσετε όντως καλύτερα – αλλά η« κολπική αναζωογόνηση »στην πραγματικότητα δεν σημαίνει τίποτα, ιατρικά μιλώντας”.

Ωστόσο, από συναισθηματική άποψη, η υπόσχεση της «κολπικής αναζωογόνησης» σημαίνει πολλά. Εκτιμάται ότι περίπου το 40% των γυναικών στις ΗΠΑ πάσχουν από διάφορες μορφές σεξουαλικής δυσλειτουργίας. “Οι ασθενείς που ρωτούν για αυτές τις συσκευές έχουν ξηρότητα ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, αλλαγές στον οργασμό και την διέγερση. Ειδικά μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες αρχίζουν να παρατηρούν ότι δεν απολαμβάνουν το σεξ όπως παλιά”, λέει ο Michael Krychman, μαιευτήρας και γυναικολόγος, σεξουαλικός θεραπευτής και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της California.

To σίγουρο είναι ότι αυτές  οι θεραπείες ξεκινούν έναν διάλογο για τη γυναικεία σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική ευεξία. Έχουν όμως αληθινά αποτελέσματα; Δυστυχώς, τα μέσα αυτά είναι πολύ καινούργια και παρόλο που έχουν μεγάλη απήχηση, η μελέτη γύρω από αυτά είναι σε πρώιμο στάδιο. H FDA (Food and Drug Administration) προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να πέφτουμε θύματα του marketing. Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά με εγκαύματα, σημάδια, προβλήματα κατά τη διάρκεια του σεξ και πόνο. Πολλές φορές spa και κέντρα ευεξίας χρησιμοποιούν καταχρηστικά τον όρο αυτό και όχι μόνο δε φέρουν αποτελέσματα αλλά μπορεί να προκαλέσουν και προβλήματα.

Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για να θεραπεύσουν σημάδια από tattoo, ακμή ή ρυτίδες, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να προωθούνται ως συσκευές κολπικής αναζωογόνησης. Ουσιαστικά, μπορούν να κάνουν το δέρμα να φαίνεται νεότερο αφού υποτίθεται ότι εξαναγκάζουν την εκκίνηση της φυσικής διαδικασίας επούλωσης των ιστών. Και στις δύο περιπτώσεις του λέιζερ ή των ραδιοσυχνοτήτων, η παραγωγή κολλαγόνου και η ροή του αίματος στην περιοχή αυξάνονται, καθιστώντας τα κολπικά τοιχώματα πιο γερά με αποτέλεσμα να λιπαίνονται καλύτερα. «Αλλά τα λέιζερ δουλεύουν στοχεύοντας το νερό που υπάρχει σε κάθε ιστό», λέει η καθηγήτρια γυναικολογίας Iglesia. «Εάν χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο λέιζερ για να θεραπεύσετε την κολπική ξηρότητα καταλαβαίνεται ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα».

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως όλα είναι ψέματα. Απλά, πρέπει προς το παρόν να είμαστε επιφυλακτικοί και να προσέχουμε πολύ τον ειδικό που θα επιλέξουμε και την τεχνική που θα εφαρμόσει. Παρόλο που το marketing και η διαφήμιση έχουν κάνει την κολπική αναζωογόνηση να μοιάζει κάτι απαραίτητο και σωτήριο, καλό είναι να το σκεφτούμε δύο φορές. Είναι σίγουρα πιο ασφαλές να κάνουμε μερικές επιπλέον ασκήσεις Kegel!