Μοιάζει αστείο να συζητάμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού των βραβείων Όσκαρ είναι δύο γυναίκες υποψήφιες στην κατηγορία για την Καλύτερη Σκηνοθεσία. Την ίδια συζήτηση κάναμε βέβαια και λίγο πριν τις φετινές Χρυσές Σφαίρες. Πρωταγωνίστριες σε αυτή τη συζήτηση είναι ξανά οι Emerald Fennell και Chloé Zhao που βρίσκονται στην μικρή λίστα με τις μόλις 7 γυναίκες υποψήφιες στη συγκεκριμένη κατηγορία: συναντάμε την Lina Wertmüller το 1977,  την Jane Campion το 1994, την Sofia Coppola το 2003, την Kathryn Bigelow το 2010 και την Greta Gerwig το 2018. Η μόνη γυναίκα που έχει κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας είναι η Bigelow με το The Hurt Locker.  Στην 93η τελετή απονομής συναντάμε για πρώτη φορά δύο υποψήφιας και μάλιστα για πρώτη φορά μια γυναίκα μη λευκή. Η Chloe Zhao κατάφερε πάντως να κερδίσει και τη Χρυσή Σφαίρα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Κι αν νιώθεις κάτι καλό να συμβαίνει επιτέλους, θα πρέπει να σου παραθέσουμε τα νούμερα για να καταλάβεις πόσο ελάχιστο είναι. Μόνο το 16% των μεγάλων παραγωγών του 2020 είχαν υπογραφή από γυναίκα σκηνοθέτη, το 12% το 2019 και 4% το 2018. Έχουν περάσει σχεδόν 11 χρόνια από τη νίκη της Bigelow και τρία από τη στιγμή που ήταν υποψήφια μια γυναίκα.

Οι υποψηφιότητες των Fennell και Zhao είναι ένα μικρό δείγμα της αξίας των γυναικών στην βιομηχανία του κινηματογράφου. Και οι δύο διεκδικούν χρυσό αγαλματίδιο σε παραπάνω από μία κατηγορίες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below