Έχουν περάσει τουλάχιστον 6 χρόνια από την κυκλοφορία της τελευταίας ταινίας του David Fincher, Gone Girl, και ευτυχώς για τους φανς του αυτή τη στιγμή το νέο του δημιούργημα κατοικοεδρεύει από τις 4 Δεκεμβρίου στο Netflix. To νέο -και ενδέκατο στη σειρά- έργο του εγείρει προσδοκίες για πολλαπλές υποψηφιότητες στη διοργάνωση των Oscars 2021· όμως κρατώντας μικρό καλάθι ας δούμε για την ώρα, περί τίνος πρόκειται το βιογραφικό δράμα που δείχνει παντελώς «άκυρο» ως επιλογή από ένα σκηνοθέτη «ειδικό» στα ψυχολογικά θρίλερ. Για το Netflix πάντως, το Mank αποτελεί μία ωραιότατη δεύτερη ευκαιρία μετά τον περσινό φιλόδοξο «Ιρλανδό» (The Irishman) του Martin Scorsese να αποδείξει ότι η επιτυχία του μπορεί να εξαργυρωθεί όχι μόνο με σκέτες θεάσεις και υποψηφιότητες, αλλά και με αγαλματίδια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mank (@mank)


1. Είναι ασπρόμαυρο
Αν δεν είσαι φαν των ασπρόμαυρων ταινιών, μόλις γλίτωσες 131 λεπτά από τη ζωή σου. Για κάποιους άλλους βέβαια, η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να αποτελεί καλό οιωνό ποιότητας, ειδικά αν πάρουν ως παράδειγμα τα οσκαρικά «Roma» (2019) και «The Artist» (2011). Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, ο Fincher επέμενε σθεναρά στην έλλειψη χρώματος και όπως είχε εξηγήσει σε συνέντευξή του από το 2019 στο Empire, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ταινία χρειάστηκε πάνω από 20ετία για να ολοκληρωθεί.

2. Το Mank επικεντρώνεται στο παρασκήνιο της ταινίας Πολίτης Κέιν
Με τα χρόνια, το όνομα του Orson Welles έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο του Πολίτη Κέιν. Το Mank λοιπόν, εστιάζει στον άνθρωπο που έγραψε το σενάριο της ταινίας (Herman J. Mankiewicz) και τη διαμάχη του με τον εμβληματικό σκηνοθέτη. Σύμφωνα με το Variety, οι περισσότερες εντάσεις προέκυψαν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της παραγωγής, όπως και λίγο πριν από την κυκλοφορία της ταινίας και αφορούσαν πρωταρχικά το σενάριο και δευτερευόντως το ποιος θα έπαιρνε τα εύσημα για το μοναδικό σημείο της ταινίας (το σενάριο δηλ.) που βραβεύθηκε με Όσκαρ. Στο Mank παρεμπιπτόντως, τον πρωταγωνιστικό ρόλο υποδύεται ο Gary Oldman, ο οποίος μετά το Όσκαρ α᾽ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως αγνώριστος Winston Churchill στο Darkest Hour (2017), δε δυσκολεύθηκε καθόλου και πάλι να εγκλιματιστεί.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mank (@mank)

3. Ο σεναριογράφος της ταινίας ήταν της… οικογενείας
Ο αείμνηστος πατέρας του Fincher, Howard “Jack” Fincher είναι εκείνος που έγραψε το σενάριο της ταινίας τη δεκαετία του ᾽90. Κατά το IndieWire, το εν λόγω φιλμ ήταν κάτι σαν στοίχημα για το νεότερο Fincher και βρισκόταν στα σκαριά πολύ πριν από το θάνατο του πατέρα του το 2003.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mank (@mank)


4. Η διαδικασία της παραγωγής της παραδόξως πρόλαβε την πανδημία
Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια αλλεπάλληλων παύσεων και ξεκινημάτων από το μηδέν, το νερό στο αυλάκι για την παραγωγή μπήκε επιτέλους το Νοέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2020, λίγες εβδομάδες προτού προλάβει η πανδημία να σταματήσει γυρίσματα και παραγωγές παγκοσμίως. Το γεγονός επιβεβαίωσε η Amanda Seyfried σε μία συνέντευξή της στο Collider τον περασμένο Ιούνιο, λέγοντας πως όλοι έμειναν έκπληκτοι που ο Fincher τα κατάφερε εν τέλει, δεδομένου του άπειρου υλικού που είχε στη διάθεσή του μετά από 3 μήνες συνεχόμενων και εξαντλητικών γυρισμάτων. Η ηθοποιός ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλυψε ότι υπήρξε σκηνή που γυριζόταν επί πέντε ημέρες, χωρίς να μπορεί να θυμηθεί ακριβώς πόσες λήψεις είχαν γίνει συνολικά.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mank (@mank)

5. Το Mank ευθύνεται για την καθυστέρηση της 3ης σεζόν του Mindhunter
O Fincher αφιέρωσε όλο του το «είναι» στην παραγωγή του Mank, γνωρίζοντας πως αυτό ενδεχομένως να πήγαινε πίσω την 3η σεζόν του Mindhunter, καθυστερώντας την κυκλοφορία της στο Netflix. Στα τέλη του 2019, το THR επιβεβαίωσε αυτό που υποψιάζονταν όλοι μέχρι τότε, ότι δηλαδή τα γυρίσματα της σειράς είχαν μπει προσωρινά στον πάγο. Κανείς δεν ξέρει πότε θα αποφασίσει να δρομολογήσει την κατάσταση ο σκηνοθέτης, όμως αν κρίνουμε από το κενό δύο χρόνων μεταξύ των δύο πρώτων σεζόν, έχουμε ακόμα χρόνο μπροστά μας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mank (@mank)

6. Από digital marketeer, έμπιστη στενογράφος η Lily Collins
O Herman J. Mankiewicz ή αλλιώς Mank βασίζεται στη στενογράφο του, Rita Alexander για να μη σταματήσει τη δουλειά του. Μάλιστα, σε εκείνη υπαγορεύει το αριστούργημά του. Η Collins που υποδύεται το εν λόγω ρόλο, παρότι είχε μόλις δύο εβδομάδες κενό μετά το πέρας των γυρισμάτων του Emily in Paris, μπόρεσε να μπει κατευθείαν στο πετσί του γιατί πολύ απλά οι δύο χαρακτήρες δε μοιράζονται κανένα κοινό, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή της.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mank (@mank)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below