Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok βοήθησε στη διάδοση μιας ακόμη δυνητικά επικίνδυνης ιδέας: να κλείνετε το στόμα σας με ταινία για να σταματήσετε την αναπνοή από το στόμα τη νύχτα. Είναι μια τάση την οποία έχει υποστηρίξει και η Gwyneth Paltrow, όμως, πόσο καλό μας κάνει το να κλείνουμε το στόμα μας με ταινία κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου;

Σύμφωνα με το Kent Community Health NHS, η αναπνοή από τη μύτη έχει οφέλη. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: το φιλτράρισμα του αέρα που εισέρχεται στον οργανισμό και η αποφυγή ερεθισμών των αεραγωγών. Ο δρ. Michael Fitzpatrick, ειδικός στη φυσιολογία των ανώτερων αεραγωγών στο Πανεπιστήμιο Queen’s στον Καναδά, σημείωσε ότι η ρινική αναπνοή έχει θετικά στοιχεία, αλλά τόνισε ότι η φραγή του στόματος μπορεί να είναι προβληματική.

«Βασικά, η τοποθέτηση ταινίας στο στόμα είναι κακή ιδέα, επειδή αναπνέουμε από το στόμα μας μόνο όταν η μύτη είναι μερικώς ή εντελώς φραγμένη. Ως εκ τούτου, εάν η μύτη είναι μερικώς ή πλήρως αποφραγμένη, το κλείσιμο του στόματος με ταινία δεν έχει νόημα και θα ήταν μόνο επιζήμιο», εξηγεί ο ίδιος.

«Εάν έχετε αποφρακτική υπνική άπνοια, ναι, αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο ειδικός στον ύπνο Dr. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια, η οποία μπορεί να είναι η πλήρης ή μερική κατάρρευση του αεραγωγού, είναι μία από τις πιο κοινές και επικίνδυνες διαταραχές του ύπνου: Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ηλικίας 30 έως 69 ετών πιστεύεται ότι πάσχουν από την πάθηση, σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Respiratory Medicine. Εκατομμύρια περισσότεροι δεν έχουν διαγνωστεί, λένε οι ειδικοί.

«Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη της φραγής του στόματος με ταινία και θα ήμουν πολύ προσεκτικός – και μάλιστα θα μιλούσα με τον γιατρό μου πριν το επιχειρήσω», πρόσθεσε ο Dasgupta.

Tο taping στο στόμα

Πάντως, αρκετά από τα video που παρουσιάζουν την τακτική στο TikTok, δεν ανέφερε ότι η πρακτική αυτή μπορεί να είναι επιβλαβής με οποιονδήποτε τρόπο. Μια νεαρή γυναίκα προβάλλει τα οφέλη του ύπνου με ταινία στο στόμα και σε επίπεδο ομορφιάς.

«Κολλάω το στόμα μου με ταινία κάθε βράδυ. Ο σωστός ύπνος είναι πραγματικά σημαντικός για την αντιγήρανση και για να δείχνετε και να αισθάνεστε καλύτερα».

Παρά τα μειονεκτήματα της επώδυνης απώλειας των τριχών του προσώπου ή της καταστροφής των μαλακών ιστών γύρω από το στόμα, ακόμη ένα video στο TikTok το συνιστά «το εφαρμόζω με χαρτοταινία».

«Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές φανταχτερές ταινίες για το στόμα στην αγορά, αλλά δεν τις χρειάζεσαι. Χρειάζεσαι μόνο αυτό το μικρό τετράγωνο ακριβώς εδώ κατά μήκος του χείλους».

@open_everyday Mouth taping 101 with @allymazyoga #mouthtape #mouthtapingforsleep #mouthtaping #breathwork ♬ original sound – Open

Ο Δρ David Garley, διευθυντής της Κλινικής για την Ποιότητα του Ύπνου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η μέθοδος της αυτοκόλλητης ταινίας στο στόμα ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου είναι μια πολύ καλή ιδέα. Συχνά, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να κάνουν πράγματα όπως το mouth taping, το οποίο είναι πιθανώς ένα αρκετά μεγάλο βήμα για κάποιον, συνήθως συμπίπτει με το να αφιερώνουν επίσης περισσότερο χρόνο στη φυσική τους κατάσταση,στην ψυχική τους υγεία, στην άσκηση – οπότε είναι απίθανο κάποιος να κάνει mouth taping μεμονωμένα», ισχυρίζεται.

Και η δρ Ann Kearney, ειδικός στη φωνή και την κατάποση στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ερευνούν την αποτελεσματικότητα του mouth taping, δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τη ρινική αναπνοή και τη φραγή του στόματος.

Αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, τα οποία θα τους βοηθήσουν να αναπνέουν από τη μύτη τη νύχτα. «Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την αναπνοή από το στόμα, οπότε η αλλαγή της θέσης ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε», εξήγησε.

Η αναπνοή από το στόμα και οι κίνδυνοι γύρω από το mouth taping

@doctor.sina Is Mouth Taping Safe? 🤐✅ It promotes nasal breathing, discourages mouth breathing, but may affect your airway and CO2 levels. Use with caution! 🙌 • • • #MouthTaping #NasalBreathing #RespiratoryHealth #sleeping #fyp ♬ original sound – Doctor Sina

Η Stephanie Romiszewski, επικεφαλής κλινική λειτουργός και φυσιολόγος ύπνου στη συμβουλευτική εταιρεία υγείας Re-sleep, εξέφρασε επίσης ανησυχίες.

«Δεν υπάρχουν ακόμη ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την τοποθέτηση ταινίας στο στόμα στη διάρκεια του ύπνου. Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναπνοή, αλλά υποψιάζομαι ότι αν αυτό ισχύει, τότε θα ισχύει για ένα πολύ συγκεκριμένο υποσύνολο ανθρώπων. Για παράδειγμα, αυτό δεν θα είναι ιδανικό για εκείνους των οποίων η μύτη φράζει αρκετά τακτικά ή μόνο τη νύχτα όταν ξαπλώνουν», δήλωσε η Romiszewski, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που αρκετοί άνθρωποι δεν μπορούν να αναπνεύσουν καθαρά από τη μύτη, με την ώρα της ημέρας, το περιβάλλον και τη θέση του ατόμου να αποτελούν πιθανούς παράγοντες.

Όπως συμβαίνει με πολλά trend που «ανακαλύπτονται» στο TikTok, η προσπάθεια διόρθωσης της αναπνοής από το στόμα δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι άνθρωποι αναζητούν εδώ και χρόνια τρόπους για να κλείνουν το στόμα τους τη νύχτα. Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό και υπερβολική δίψα τη νύχτα, καθώς και σε ξηροστομία και κακή αναπνοή το πρωί. Με την πάροδο του χρόνου, η αναπνοή με αυτόν τον τρόπο συνδέεται με παθήσεις των ούλων ή των δοντιών, όπου τα άνω και κάτω δόντια δεν ευθυγραμμίζονται.

Η Dr Nicolle Domnik, επίσης από το Πανεπιστήμιο Queen’s, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να εξετάζεται γιατί κάποιος αναπνέει από το στόμα τη νύχτα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό, προτού αποφασίσει να κλείσει το στόμα του με μονωτική ταινία.

«Ίσως κάποιος [αναπνέει από το στόμα] τη νύχτα επειδή έχει σημαντική ρινική συμφόρηση, ρινική ανατομία που περιορίζει τη ρινική αναπνοή, υπνική άπνοια, πολύ μεγάλες αμυγδαλές ή άλλες υποκείμενες αιτίες όπου η αναπνοή από το στόμα λειτουργεί ως εναλλακτική λύση ή μέσο αντιστάθμισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η στοματοπνευμονική αναπνοή μπορεί ακόμα και να ενέχει κινδύνους», εξηγεί.

Η Romiszewski δήλωσε ότι μεταξύ εκείνων που θα πρέπει να αποφεύγουν το mouth taping είναι τα άτομα που έχουν άγχος, πάσχουν από αγχώδη διαταραχή ή αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA).

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below